ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ТУЖИ ЕВРОПСКУ КОМИСИЈУ: Посвађали се око новца

EVROPSKI PARLAMENT TUŽI EVROPSKU KOMISIJU: Posvađali se oko novca

10 juna 2021

Evropski parlament (EP) usvojio je danas rezoluciju kojom je predviđeno da će tužiti Evropsku komisiju (EK) zbog njenog neuspeha u održavanju vladavine prava, u sporu koji bi mogao uticati na dodeljivanje milijardi evra pomoći EU.Poslanici su odlučili da će tužba biti podneta pred Evropskim sudom pravde, ukoliko EK ne ispuni zahtev Evropskog parlamenta zbog nesprovođenja mehanizma o uslovljenosti korišćenja evropskih fondova uz poštovanje vladavine prava, prenosi Rojters.

Instrument koji povezuje upotrebu evropskih fondova za poštovanje vladavine prava na snazi je od 1. januara 2021. godine, a u rezoluciji EP se ističe da Komisija još uvek nije preduzela konkretne mere prema novim pravilima i da nije pružila smernice o sprovođenju uredbe do 1. juna, što je krajnji rok koji je Evropski parlament odredio 25. marta.

Evropski parlament je naložio svom predsedniku Davidu Sasoliju da u roku od dve nedelje pozove Komisiju da ispuni svoje obaveze iz uredbe, a u međuvremenu će odmah započeti neophodne pripreme za moguću pravnu akciju protiv Komisije prema članu 265 Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, navodi se u rezoluciji koja je usvojena sa 506 glasova, uz 150 glasova protiv, dok je 28 poslanika bilo uzdržano.

Navedeni član omogućava evropskim institucijama da se međusobno tuže pred Sudom Evropske unije ukoliko smatraju da je došlo do kršenja Ugovora.

Poslanici EP posebno su izrazili bojazan da će nečinjenje Komisije povećati šanse za reizbor sledeće godine mađarskih nacionalista premijera Viktora Orbana, iako ih Brisel već dugo optužuje za rušenje demokratskih sloboda u Mađarskoj.

Mađarska i Poljska, koje su pod formalnom istragom EU zbog kršenja vladavine zakona, izgubiće milijarde evra iz fondova EU kada se primeni nova uredba, navodi Rojters.

Na samitu evropskih lidera krajem prošle godine dogovoreno je da se donese uredba o vladavini prava, čemu se već dugo suprotstavljaju Poljska i Mađarska, ali je tada postignut kompromis da se odluka o povezivanju dodele evropskih fondova sa vladavinom prava ne primenjuje dok je ne odobri Sud pravde.

Mađarska i Poljska, koje su procesuirane zbog mogućih kršenja vladavine prava, u martu su podnele tužbu Evropskom sudu pravde (ES) koji će odlučiti da li mehanizam uslovljavanja krši Ugovor o EU.

Sporazumom na kraju godine, Komisija se složila da neće postupati u skladu sa uredbom dok se ne usvoje smernice za njenu primenu.

Evropski komesar za budžet Johanes Han poručio je u sredu poslanicima da će Komisija predstaviti parlamentu nacrt smernica o načinu primene zakona u roku od dve nedelje i pozvao ih da ne pokreću pravne akcije.

Evropska komisija: Poljska da ne spori primat zakona EU

Evropska komisija zatražila je od Poljske da ne dovodi u pitanje primat zakona Evropske unije nad nacionalnim zakonodavstvom, jer je to osnovni princip ove nadnacionalne zajednice.

Komisija je poslala u sredu pismo poljskoj vladi tražeći od Varšave da povuče predlog poljskog premijera Mateuša Moravjeckog pred poljskim Ustavnim sudom, a kojim se traži presuda o tome da li su važniji poljski ustav ili ugovori EU.

„Komisija je zabrinuta zbog ovog zahteva koji osporava osnovne principe prava EU, posebno primat zakona EU. Komisija zbog toga zahteva povlačenje predloga premijera pred Ustavnim sudom Poljske“, rekao je portparol Komisije Kristijan Vigand na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Poljska se spori sa EU oko vladavine prava otkako je evroskeptična i nacionalistička partija Pravo i pravda (PiS) preuzela vlast 2015. godine.

Poljska i Mađarska su pod formalnom istragom EU zbog nepoštovanja demokratskih vrednosti EU.

KOMENTARI5 komentara

 1. Beli Orao says:

  Kad su pare u pitanju i vrana vrani oči kopa , ali ipak će se završiti sve u tišini samo dok se dogovore koliko će ko da dobije , jedini što gube su glupo stanovništvo evrope koje plaća poreze za te dembelane u EU parlamentu !!!

 2. Beli Orao says:

  Vučiću i pristalice hoćete u EU !!!??? Hahahaaaaaaaa .

 3. Pravda says:

  Vavilon se urusava.

 4. ko says:

  Pukla tikva, poludili fasisti jos vise, za njih je bitan samo novac i nista vise.

 5. Suverena says:

  Ko uđe u EU, taj mora da zaboravi suverenitet! To je bio razlog da je švajcarski narod referendumom odbio ulazak u tu vatikansko-germansko-sotonsku tvorevinu koja je besramno bombardovala naš narod i nekažnjeno i dalje rastura našu kulturu, ekonomiju, Pravdu! (napisano na cirilici)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *