Европски посланик, ЕМЕРИК ШОПАРД: У Сребреници је било и српских жртава

Evropski poslanik, EMERIK ŠOPARD: U Srebrenici je bilo i srpskih žrtava

25 juna 2015

45778089654Predlozi rezolucija nekoliko poslanika francuskog „Nacionalnog fronta“, da se sa Beogradom prekinu pregovori o članstvu u EU, nisu usmereni protiv Srbije, već naprotiv, štite i brane interese vaše zemlje.

To za „Novosti“ ističu u kabinetu evroposlanika Emerika Šoprada, koji je stao uz ovaj predlog rezolucije. On sam je autor još jedne rezolucije, o Srebrenici, u koju su „Novosti“ imale uvid. U njoj se ističu srpske žrtve.

– Predlog prve rezolucije o prekidu pregovora je podnet u interesu Srbije i poštovanja njenog suvereniteta – istakli su za „Novosti“ u Šopradovoj službi za odnose s javnošću.

Naši sagovornici ističu da se Nacionalni front bori za Evropu suverenih država i da pod ovim uslovima, koji se trenutno traže od Srbije, pregovore treba prekinuti.

– Od Srbije se trenutno zahteva da se odrekne Kosova i odnosa s Rusijom. Smatramo, zato, da pregovori više ne treba da se vode. Ne zato što nećemo Srbiju u Evropi, nego zbog toga što nije primereno da se to radi pod uslovima koji škode Srbiji – kažu u kabinetu Emerika Šoprada.

Ističe se da je EU već izdvojila 1.203 milijarde evra za period 2007-2013. kao instrument pretpristupne pomoći. Zbog svega, predlogom rezolucije zatražen je momentalni prekid pristupnih pregovora između EU i Srbije. Ovaj predlog rezolucije potpisali su, uz Šoprada, još četvoro članova Nacionalnog fronta u Evropskom parlamentu, Stiv Briua, Dominik Bild, Sofi Montel i Mirej d’Ornano.

Šopradovi saradnici ističu da je on samostalni autor još jednog predloga rezolucije, o Srebrenici. U ovom predlogu rezolucije između ostalog se ističe da je između 1992. i 1993. godine 39 srpskih sela u blizini Srebrenice opustošeno, a da su njihovi stanovnici masakrirani i deportovani. Naglašava se i da u slučaju Srebrenice ne postoji nikakav zvanični dokaz o planiranju masovnih ekzekucija zbog etničkih razloga, uz pozivanje na istupanje odgovornog za istragu u Srebrenici u februaru 2001. godine Žan-Renea Rijeza pred anketnom komisijom francuske nacionalne skupštine.

Predlogom rezolucije se podseća i da prema haškim kriterijumima nijedan uverljiv dokaz ne optužuje Srbe za genocid u Srebrenici.

„Rat u BiH je bio konflikt u kom su odgovornosti podeljene i optuživati jednu od strana za genocid neće omogućiti čvrsto pomirenje i trajni mir“, stoji u predlogu rezolucije.

O prvom predlogu rezolucije u EP se nije ni glasalo, zbog male snage koju podnosioci imaju, dok će se na skupštinskom odboru tek odlučiti da li će na dnevni red doći predlog Šopradove rezolucije o Srebrenici.

ODNOSI S RUSIJOM

U predlogu rezolucije, koji je obelodanjen još 1. juna, ističe se da je došlo do zastoja u pregovaračkim poglavljima zbog dubokih razlika između EU i Srbije u vezi sa statusom pokrajine Kosovo, poštovanja zakonodavstva u oblasti ljudskih prava i zbog orijentisanja diplomatskih i geopolitičkih veza ka Rusiji. Navodi se da bi ulazak Srbije u EU imao za efekat slabljenje odnosa između nacija bivše Jugoslavije i Rusije.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. IzzNoGud says:

    To svako i u Srbiji zna sem onih "vođa" koji uz cedjenje djepova naroda jos primaju i sa strane. Ne..nisu "vodje" slepe nego stado koje predvode. Uostalom kada je u Srbiji i bio neki vredniji pastir rodjen u zemlji (sem Nikole Pasica). Kostunica je bio konstantno neobavesten, Milosevic "svetski igrac "Tito2, I sad ovaj patoloski slucaj kukavicijeg jajeta Vucic Sok Nepogresivi Aleksandar. Bravo Francuzi....prekidajte ovu sprdnju, mozda se neko i otrezni u drzavi Srbiji.

  2. Viktor says:

    Svi u Srbiji već znaju da Srbija nema većeg krvnika od sopstvene vlasti. Većih bitangi, lopova, prevaranata i zlikovaca u sopstvenoj vlasti nismo nikad u istoriji imali od ovih koji nas zadnjih više od pola veka vode direktno u propast. Krajnje je vreme da se podvuče crta i da se pijanoj bratiji naplati račun za razlupanu zemlju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *