Evropski sud u Strazburu odbacio zahtev „Majki Srebrenice“

Evropski sud u Strazburu odbacio zahtev „Majki Srebrenice“

27 juna 2013

strazbur-sud-epa_01229912389Evropski sud za ljudska prava odbacio je danas zahtev udruženja „Majke Srebrenice“ da bude poništena presuda holandskog suda koja je potvrdila imunitet Ujedinjenih nacija od krivičnog gonjenja zbog ubistava u Srebrenici 1995. godine.

Sudije u Strazburu jednoglasno su odlučile da zahtev ne može da se prihvati zato što je „odobravanje imuniteta za UN imalo legitimnu svrhu“, javila je agencija Frans pres, napominjući da je odluka ovog suda konačna. Udruženje godinama traži da se potvrdi odgovornost holandskih mirovnih snaga, jer nisu zaštitile srebreničku enklavu 1995. godine.

Grupa je zahtjev podnijela sudu u Strazburu, nakon što je holandski Vrhovni sud prošlog aprila odbacio njihov zahtev na osnovu „potpunog imuniteta UN“.

Majke Srebrenice: Odluka suda u Strazburu je svjetska sramota

Nakon današnje jednoglasne odluke kojom je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio žalbu koju su preživeli Srebreničani prethodno uložili na presudu Vrhovnog suda Holandije, koji je prošle godine odlučio da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja, usledile su i reakcije.

Predsednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je za agenciju Anadolija da je „ovo još jedna svetska sramota i da ne može da veruje u ovakvu odluku”.

“Neću da verujem jer su takvom presudom prekršena sva ljudska i moralna prava. Tako da sada možemo da kažemo da je to urađeno zbog toga što smo mi muslimani. Znači, muslimani su osuđeni na smrt, muslimani nemaju pravo glasa i njih treba, ne samo ubijati nego i kazniti ako traže svoja ljudska prava”, izjavila je Subašić.

Ona izjavila da je ogorčena presudom suda u Strazburu, te naglasila da takvu odluku članovi porodica srebreničkih žrtava ne mogu priznati.

“Neka bude sram sudija, tužioca koji su doneli ovakvu odluku. Oni ubijaju žrtve i isti su kao oni koji su počinili zločin i genocide. Ovo je politička presuda, a ne pravna”, poručila je Subašić.

“Evropska i svetska politika govori da su muslimani u BiH osuđeni na smrt i da nemaju pravo glasa”, istakla je.

U slučaju Majke Srebrenice i ostali protiv Holandije, sud u Strazburu je jednoglasno doneo odluku da je žalba neprihvatljiva naglasivši da je navedena odluka konačna, odnosno Majke Srebenice ne mogu više podneti istu žalbu na sudu u Strazburu.

Naime, prema uloženoj žalbi majki Srebenice, Evropski sud za ljudska prava trebao je ispitati imunitet Ujedinjenih naroda u slučaju genocida u Srebrenici.

Podsećamo, sud u Holandiji je u aprilu prošle godine odlučio da Ujedinjene nacije (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja, te da se ni na jednom sudu ne može dokazati odgovornost svetske organizacije.

Sud u Strazburu je kao obrazloženje za ovakvu odluku naveo kako Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa kao nevladina organizacija nije direktno pogođena pitanjem zbog kojeg se žalila naglasivši da ne može tvrditi da je “žrtva” kršenja ljudskih prava.

Takođe, sud je odbacio žalbu majki Srebrenice kao neosnovanu jer davanje imuniteta Ujedinjenim narodima ima legitimnu svrhu, kao i da bi stavljanje vojnih operacija UN-a pod utecaj nacionalnog zakonodsvstva značilo odobravanje državama da se mešaju u ključne misije UN-a u svetu.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *