„EVROPSKO I SAVREMENO“ KOSOVO – Imam u Prizrenu vređao, ponižavao i nazivao žene pogrdnim imenima

„EVROPSKO I SAVREMENO“ KOSOVO – Imam u Prizrenu vređao, ponižavao i nazivao žene pogrdnim imenima

18 juna 2013

kosovo3Predavanje imama Irfana Salihua u prizrenskoj Suzi džamiji pred vernicima i kamerama o moralu žena ispunjeno pogrdnim, poniznim i uvredljivim rečima, uzburkao je tamošnju javnost.

Jasmina Suljević, magistarka demografije i majka dvoje dece, oštro osuđuje taj i slične nastupe pojedinih imama, ali i onih vernika koji u poslednje vreme na sasvim drugačiji, i za nju, i većinu muslimana, neprihvatljiv način, tumače, propovedaju i praktikuju Islam. Izjava imama Salihua podseća je na vreme Kanona Leka Dugađinija.

„Ovo je 21. vek .Očigledno da je hodža primenio Kanon Leka Dugađinija. Moramo znati da danas žene na Kosovu imaju podjednaka prava kao i muškarci, nalaze se na istom nivou. Žene su zatupljene svugde. Danas je oko 30 odsto žena zastupljeno u Skupštini.“

Za svaku osudu

I Fahrija Ljeskofćali, profesorka bosanskog jezika iz Prizrena, oštro osuđuje takvu izjavu: „Mislim da je to toliko nisko, toliko neopisivo grubo za jednu ženu tako reci. I mi smo majke, i mi smo sestre nečije. I on verovatno ima majku i sestru i ćerku – jesu li i one iste takve? Treba li se njima obraćati takvim rečima? To je za svaku kaznu, za svaku opomenu, strogu, javnu.“

Oglasili su se i predstavnici Islamske zajednice (IZ). Tako se Alji efendi Vezaj, glavni imam u Prizrenu, distancira od izjave imama Irfana Salihua. On izražava uznemirenost zbog takvog javnog nastupa u jednoj od najstarijih tamošnjih džamija. Kaže da je u kontaktu sa Islamskom zajednicom Kosova u Prištini, a javnost će o svemu biti obaveštena.

„Svako mora, i kao čovek i kao verski lider, da vodi računa o javno iznetim rečima, pred auditorijumom, pred masom i pred medijima“, kategoričan je Alji efendi Vezaj.

Preveliki značaj

Slučaj osuđuje i Idriz Bilibani, magistar islamskih nauka, koji važi za muslimana koji islam praktikuje na način kako do pre desetak godina nije bio poznat na ovim prostorima: „Poznato je da su do dolaska islama žene tretirane kao roblje. Šta više, bile su ukopavana živa ženska deca od strane predislamskih Arapa. Nakon toga, islam je uzdigao ženu i dao joj prava poput prava muškaraca. Šta više, u Kuranu imamo posebno poglavlje koje je nazvano ‘Žene’. Poznato je kakvo je mesto islam dao ženi na osnovu islamskih propisa i šerijata. Mi, dakle, osuđujemo izjavu pomenutog imama. Sa druge strane, kažemo da je ta greška ‘napumpana’ u medijima i dat joj je značaj koji ne zaslužuje.“

Driton Ljajći, profesor univerziteta „Meriland“ u američkoj bazi Bonstil kod Uroševca, ističe da takav jezik mržnje nije u skladu sa verskim principima koji pripovedaju toleranciju među svim ljudima, računajući tu i toleranciju između žena i muškaraca. Zato razume stoga osude koje dolaze skoro sa svih strana.

Država da preventivno deluje

„Delatnost verskog klera, bez obzira kog, treba da podržava tradiciju, okolnosti i kosovske zakone. Svakom drugom ‘vetru’, drugoj sekti, koja nije u interesu naroda, nema mesta na Kosovu. Ja mislim da je ovo izolovan slučaj kome se ne raduje ni kler ni narod Kosova.“

I država, ali i Islamska zajednica, ne smeju da olako prelaze preko takvih istupa, smatra profesor Ljajći.

„Država, na osnovu zakona, ukoliko se rizikuje bezbednost građana, treba da preduzme preventivne mere pošto takva izjava, na neki način, motiviše napade. Država treba da izoluje takve slučajeve koje prelaze verski karakter i rizikuju bezbednost žena“, kaže profesor Ljajći i dodaje da je Islamska zajednica već „skinula imama Salihua sa pozicije koju je imao u džamiji gde je vernicima petkom držao svoja predavanja“.

Savet za zaštitu ljudskih prava misli da je imam „prekršio ljudska prava i da nadležno tužilaštvo treba da počne sa istragom“. To da „organi pravde ne vrše dobro svoj posao i povodom tog slučaja“, smatra i narodni advokat na Kosovu.

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *