ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ПРЕТИ ОПАСАН ФЕНОМЕН

EVROPSKOJ UNIJI PRETI OPASAN FENOMEN

19 oktobra 2021

Opasni fenomen preti Evropskoj uniji. Treba da budemo zabrinuti postepenom transformacijom EU u entitet koji bi prestao da bude savez slobodnih, ravnopravnih i suverenih država i postao jedinstven organizam, pod centralnim upravljanjem, koji vode institucije bez demokratske kontrole, napisao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u pismu liderima EU.Moravjecki je napisao pismo premijerima i predsednicima država članica EU dan uoči rasprave u Evropskom parlamentu o vladavini prava u Poljskoj i zahtevima da se protiv ove države pokrene postupak koji bi doveo do sankcija. Razlog za to je protivljenje Poljske pojedinim evropskim propisima, za koje je Ustavni sud te zemlje naveo kako nisu u saglasnosti sa poljskim ustavom.

Poljski Ustavni sud doneo je odluku i da Poljska ima pravo na ocenu ustavnosti EU zakona i da je poljski ustav „stariji“ od evropskog zakonodavstva.

Sa druge strane, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekla je da će EK koristiti sve poluge svoje moći kako bi obezbedila primat evropskog zakonodavstva, navodi RT.

Moravjecki piše kako je „Poljska poštuje evropske zakone“ i navodi da su oni „iznad nacionalnih zakona“. Međutim, u veoma oštrom tonu govori o onome u šta EU klizi.

„Nažalost, danas se suočavamo sa veoma opasnim fenomenom u kom razne institucije EU uzurpiraju moći koje zapravo nemaju po ugovoru o članstvu i primenjuju ih na zemlje članice“, navodi Moravjecki i dodaje da se radi o „institucijama bez demokratske kontrole građana evropskih zemalja“.

„Ako ne zaustavimo ovaj fenomen, svi će osetiti negativne posledice. Danas se to može ticati samo jedne države, ali sutra, pod drugim izgovorom, druge“, napisao je poljski premijer.

Moravjecki poziva na dijalog kojim bi se pronašlo rešenje, ali „bez nametanja volje jedne strane prema drugoj“.

Poljski premijer objašnjava da se načelo nadređenosti evropskog prava odnosi na sve države ali ono „nije apsolutno“ jer i „nacionalni ustavni sudovi su čuvari ustava kao što je Sud Evropske unije čuvar Ugovora EU“.

„Ustavni sud Republike Poljske ima ista prava kao sudovi i tribunali u drugim državama EU: Oni mogu da proveravaju usaglašenost primarnog prava EU sa svojim ustavima, i oni to rade konstantno već godinama, čak i decenijama“, navodi poljski premijer i dodaje da „postoji primat prava EU nad nacionalnim, ali da i to ima svoje granice“.

Moravjecki navodi da su sudovi Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Danske, Rumunije, Češke i drugih država radili isto što i Ustavni sud Poljske.

Podseća da su i drugi nacionalni sudovi utvrdili u više navrata kako su EU institucije nekim svojim postupcima prekoračile ovlašćenja. Poljski premijer navodi da ovlašćenja tela EU mogu biti proširena samo u segmentima koji im pripadaju ugovorima o članstvu, te da je drugačije proširenje neprihvatljivo.

Moravjecki kaže kako bi „prihvatanje tumačenja o bezuslovnoj nadređenosti EU zakona“ dovelo do „haosa, smanjenja prava za poljske građane i ugrozilo suverenitet države“ ,te da to „nijedna suverena država ne bi prihvatila“.

„Slabljenje država članica, pritiskom da se potčine neograničenoj moći centralnih institucija upravljanja, koje su bez demokratske kontrole, može na kraju dovesti do potpunog odvajanja mehanizama za donošenje odluka od volje građana i do transformacije EU u organizaciju koja je u potpunoj suprotnosti sa našim osnovnim vrednostima: slobodom, demokratijom, jednakosti, vladavini prava, pluralizmu, ne-diskriminaciji, toleranciji, pravdi i solidarnosti“, podvlači poljski premijer.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    Još to nije ništa. Poljaci i slični imaju vremena da shvate da EU mercedesa ne mogu da teraju svojim volanom, nego nemačkim. Ako žele svoj, nek se vrate na ladu i spasu što se spasiti može od podivljalog Zapada. Sada samo nemački volan, što ipak košta, a uskoro i nemačke čizme jer Nemci više neće na Rusiju. Uostalom, Poljaci su već prihvatili američke čizme, što mu dođe na isto. I ako nekim čudom budu nagovoreni od amerike da napuste EU, svejedno će nositi njihove čizme. To Poljaci i Slovenci dobro znaju, pomalo strepe ali misle - neće to nikad biti. Hoće! U ovom veku sigurno.

  2. doktrina soka says:

    iSTORIJA SE CIKLICKI PONAVLJA.

  3. Srbija cveta says:

    Nije to neprirodan fenomen već je prirodno da čak i ako pripadate neistini i ropstvu jedne unije u vama ipak postoji deo istinite pravednosti koja želi da ispliva na površinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *