Evropskoj uniji zbog loše ekonomije i nedostatka demokratičnosti ne veruje sve veći broj Britanaca, Francuza i Nemaca

Evropskoj uniji zbog loše ekonomije i nedostatka demokratičnosti ne veruje sve veći broj Britanaca, Francuza i Nemaca

7 avgusta 2013

EU flag fireEvrobarometar: moj glas ništa ne znači. Pod takvim naslovom evropski Internet-portal EurAktiv objavio je rezultate istraživanja službe za proučavanje javnog mnjenja u okviru EU – Eurobarometar. Glavni zaključak do kojeg su došli autori istraživanja je neutešan: stepen poverenja ljudi prema predtavnicima briselske vlasti naglo pada.

Pored toga sve veći broj građana oseža da se njihov glas u EU uopšte ne uzima u obzir, piše EurAktiv. Broj građana koji veruju rukovodećim strukturama EU iznosi svega 29%. Još manje simpatije imaju anketirani za sopstvene strukture vlasti.

Slična raspoloženja prema Evrobarometru beleže se i kod evropljana u oceni budućnosti jedinstvene Evrope. pri tome u mračnim bojama budućnost EU vide ne samo, recimo, Grci i Portugalci, već i Česi – 56%, Britanci – 54%, Francuzi – 52%. Pa i u naprednoj Nemačkoj broj pesimista povodom budućnosti EU iznosi 39%. U principu, smatra šef odeljenja za strateške ocene Centra za situacionu analizu Ruske akademije nauka Sergej Utkin, to je objašnjivo.

Da, postoji razočaranje i postoji izvesna depresija. Ali mislim da ako pokušate da u tom začaranom krugu tražite uzrok, onda kao takav treba nazvati ekonomsko stanje. To je delimično cikličan proces, ako hoćete on liči na talas. Kako bi se izašlo iz kruga stagnacije, potrebno je u velikoj meri jednostavno sačekati.

Tada će se i ocene najverovatnije promeniti. Ali jasno je da u kontekstu predstojećih izbora za Evropski parlament nema mogućnosti da se mnogo čeka. I iste te depresivne note će se odraziti na izbore već sada. A šta će biti kasnije, to je već drugo pitanje.

Niz analitičara, među njima profesor Berlinskog univerziteta Humboldt Volfgang Merkel jednim od bitnijih razloga sve manjeg poverenja građana prema EU smatra nedovoljnu demokratičnost njegovih rukovodećih struktura.

Sva ovlašćenja koja mi predajemo EU, rekao je profesor na nedavnom simpozijumu u Minhenu, demokratski su tamo slabije potkrepljena nego u nacionalnim državama. Danas nema pravih evropskih stranaka, nema pravog parlamenta koji bi omogućio istu takvu podršku stanovništva kao u zemljama članicama EU. A odluke koje se donose na raznim nivoima nisu uvek razumljive čak ni ekspertima.

Kako smatra osnivač međunarodne kompanije Roland Berger Stratedži Konsultants sa sedištem u Minhenu, profesor Roland Berger koga citira nemački Frankfurter Algemajne Cajtung, aktualan kriza poverenja prema EU nije u gubitku privlačnosti evropske ideje, već u njenom ovaploćenju u život.

Između ostalog da li slična naučna konstatacija može da podigne raspoloženje građana na predstojećim izborima za Evropski parlament 2014. teško je reći.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *