Европском суду за људска права стигла жалба „РУСИЈА ПРОТИВ УКРАЈИНЕ“

Европском суду за људска права стигла жалба „РУСИЈА ПРОТИВ УКРАЈИНЕ“

22 јула 2021

РУСИЈА је поднела прву у својој историји државну жалбу Европском суду за људска права у којој је оптужила Украјину за кршење Конвенције Савета Европе за заштиту људских права и основних слобода.

Жалба носи наслов који све говори – „Русија против Украјине“ , а њен формални подносилац је Државно тужилаштво РФ.Жалба се односи на догађаје који су уследили након „насилне промене власти у Украјини у фебруару 2014. године“.

Подељена је на неколико сегмената: одговорност украјинских власти за смрт цивила, незаконито затварање и злостављање људи, укључујући и оне у време евромајдана и у Дому Синдикати у Одеси 2. маја 2014. године, као и на Донбасу током такозване антитерористичке операције.

Жалба има за циљ да и натера украјинске власти да престану са систематским и системским кршењем људских права и да Кијев буде обавезан да спроведе потребне истраге и одмах приведе починиоце правди.

У жалби се посебно наглашава да је Украјина „у потпуности одговорна за пад малезијског Боинга изнад Донбаса у августу 2014. године и смрт 298 путника и чланова посаде, пошто није затворила свој ваздушни простор.

У жалби се указује и да Украјина поводом те авио-катастрофе није спровела независну и ефикасну истрагу.

Такође: да Кијев износи измишљене доказе ради пребацивања своје кривице за пад авиона на Русију.

У Холандији је у току судски процес поводом трагедије малезијског авиона.

Претходних дана је истражитељ саслушао стручњаке руског концерна Алмаз-Антеј, као и представника холандског ваздухопловног центра и белгијске Краљевске војне академије.

Окружни суд у Хагу је објавио да никада није добио тражене сателитске снимке из САД са места несреће МХ17.

У Кијеву су већ изразили наду да ће жалба Русије бити одбијена.

Високи функционер парламента РФ Константин Косачов оценио је, међутим, да ће жалба „коначно отрезнити и украјински врх и његове западне покровитеље“.

KOMENTARI3 коментара

  1. Strsljen says:

    Ma bas....Daj bre Rusi malo pokazite zube i muda. Sjedinite to blic..i papa. Referendum opet pa ko oce ko krim ...Dosta price...Svi ti zapadnjaci razumeju silu samo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u