Европском суду за људска права стигла жалба „РУСИЈА ПРОТИВ УКРАЈИНЕ“

Evropskom sudu za ljudska prava stigla žalba „RUSIJA PROTIV UKRAJINE“

22 jula 2021

RUSIJA je podnela prvu u svojoj istoriji državnu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u kojoj je optužila Ukrajinu za kršenje Konvencije Saveta Evrope za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Žalba nosi naslov koji sve govori – „Rusija protiv Ukrajine“ , a njen formalni podnosilac je Državno tužilaštvo RF.Žalba se odnosi na događaje koji su usledili nakon „nasilne promene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine“.

Podeljena je na nekoliko segmenata: odgovornost ukrajinskih vlasti za smrt civila, nezakonito zatvaranje i zlostavljanje ljudi, uključujući i one u vreme evromajdana i u Domu Sindikati u Odesi 2. maja 2014. godine, kao i na Donbasu tokom takozvane antiterorističke operacije.

Žalba ima za cilj da i natera ukrajinske vlasti da prestanu sa sistematskim i sistemskim kršenjem ljudskih prava i da Kijev bude obavezan da sprovede potrebne istrage i odmah privede počinioce pravdi.

U žalbi se posebno naglašava da je Ukrajina „u potpunosti odgovorna za pad malezijskog Boinga iznad Donbasa u avgustu 2014. godine i smrt 298 putnika i članova posade, pošto nije zatvorila svoj vazdušni prostor.

U žalbi se ukazuje i da Ukrajina povodom te avio-katastrofe nije sprovela nezavisnu i efikasnu istragu.

Takođe: da Kijev iznosi izmišljene dokaze radi prebacivanja svoje krivice za pad aviona na Rusiju.

U Holandiji je u toku sudski proces povodom tragedije malezijskog aviona.

Prethodnih dana je istražitelj saslušao stručnjake ruskog koncerna Almaz-Antej, kao i predstavnika holandskog vazduhoplovnog centra i belgijske Kraljevske vojne akademije.

Okružni sud u Hagu je objavio da nikada nije dobio tražene satelitske snimke iz SAD sa mesta nesreće MH17.

U Kijevu su već izrazili nadu da će žalba Rusije biti odbijena.

Visoki funkcioner parlamenta RF Konstantin Kosačov ocenio je, međutim, da će žalba „konačno otrezniti i ukrajinski vrh i njegove zapadne pokrovitelje“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Ivke says:

    Rusi jos uvek naivni , strasno

  2. Strsljen says:

    Ma bas....Daj bre Rusi malo pokazite zube i muda. Sjedinite to blic..i papa. Referendum opet pa ko oce ko krim ...Dosta price...Svi ti zapadnjaci razumeju silu samo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *