ЕВРОПУ ОД ИСЛАМА МОЖЕ ДА СПАСЕ само она сила која је то већ учинила 1683. године, у Бечу

EVROPU OD ISLAMA MOŽE DA SPASE samo ona sila koja je to već učinila 1683. godine, u Beču

24 decembra 2016

syria-radical-4354

Piše: Ratko Dmitrović

Hoće li Svevišnji serijom čuda, u ovom vremenu, ranog 21. veka, sačuvati Evropu od islama kao što se, veruju i neki istoričari, dogodilo krajem leta 1683. godine, za vreme Druge opsade Beča? Tada je sve bilo na strani Turske; brojnost vojske, opremljenost, zalihe, savremeno naoružanje, pre svega artiljerija… Na drugoj strani, Beč nije u potpunosti bio spreman za odbranu, koalicione vojske nisu se okupile na vreme, zalihe su bile mršave a gradom je vladala kuga, koseći redom i šireći jezivi strah. I onda se dogodilo nešto neobjašnjivo; žarište kuge je usahlo preko noći, samo od sebe, strašna bolest se povukla, nestala iz grada. Branioci nisu imali dovoljno boraca da se pre dolaska Turaka ukopaju na strateški izuzetno važno uzvišenje, Kalemberg, ali to, eto novog čuda, nisu uradili ni Turci, mada ih u tome niko nije sprečavao. Pored ovoga ostaće večita tajna zbog čega iskusni ratnik i taktičar, veliki vezir Kara Mustafa, koji je komandovao turskom vojskom, nekoliko puta nije iskoristio izuzetno povoljnu situaciju da krene s direktnim udarom i osvoji Beč. Kara Mustafa gubi bitku, povlači se do Beograda, s idejom da tu prezimi, ali ga na Kalemegdanu dočekuje svilen gajtan sultana Mehmeda Četvrtog.

Skoro tri i po veka kasnije, Beč je pun muslimana, najviše Turaka, kao i značajni delovi Evrope. Islam je mirno, bez bitaka, topova, razapetog čadorja i krvavih pohoda, ušetao na prostor koji se nekada od islama branio kao što se brani život.

I onda i danas, islam ima isti cilj, da zavlada svetom; bez ostatka i bez rezerve. Islam, počev od sopstvenog kruga, ne priznaje narode i nacije, država kao forma malo mu znači, osnovna ideja islama je da poslednje ljudsko biće na svetu veruje u Alaha. Sa stanovišta islama ovo je legitimno, kao i nenasilni metodi da se tako nešto ostvari, ali je legitimna, složićemo se, i odbrana onih koji veruju na drugi način, mole se drugim bogovima, slave druge svece.

Današnja Evropa je potpuno izgubljena i kao ideja i kao celina; nema sistem vrednosti, ne zna šta hoće, ranjiva je kao nikada. Praksa pokazuje da islam koji danas poznajemo ne razgovara sa drugačijima, ne pravi kompromise. U Evropi je sve više džamija, islamskih centara, delova gradova u kojima žive samo muslimani. U nekim zemljama, Nemačkoj, na primer, u sudskim procesima kod razvoda brakova muslimana primenjuje se šerijatsko pravo.

Po onome što gledamo, Evropa nema snage da se odbrani od islama. Prosečnom Evropljaninu, izgleda, ostaje nada da će spas stići sa istog mesta kao i 1683. godine, u Beču.

(Večernje novosti)

KOMENTARI14 komentara

 1. Arya Stark says:

  Zmajevi iz Valirije?!

 2. Svetislav Surina says:

  Samo Crnogorski sistem obračuna sa islamom, spašava Evropu od islama!

 3. Kojekude says:

  Evropi nema spasa muslimana je sve više i više a evropljani dele liberalne vrednosti i umesto kao muslimani da formiraju porodice sa dosta dece oni prave homoseksualne zajednice i usvajaju po jedno dete koje će biti isto što su mu i roditelji. Kod muslimana je druga priča kote se kao pacovi.

 4. Gama says:

  nemojte mi samo spominjati evropu. evropa je jednako zlo kao i islam i nista nije bolja od islama. oni su i pomogli da islam dodje do beca i onda u 17. vijeku i sad. sto se mene tice evropa moze nestati, a isto tako i islamski svijet. sve su to ista gamad sotonska i otpadnicka.

 5. Dragan Mrkonjic Grad says:

  Nebrinem se ja za Evropljane jer su to velikom vecinom Katolici a oni znaju sta treba da rade kad im dodje 5 do 12. Netreba zaboraviti da je 30-tih godina proslog vijeka u Njemackoj bilo duplo vise Zidova nego danas Muslimana a u cijeloj Evropi 3 puta vise kao sto je prije 100 godina u Hrvatskoj bilo milion ipo Srba vise nego sto ih je danas

 6. Stiv says:

  Samo niste spomenuli da su Bec tad odbranili Poljaci....

 7. Stanislava Vuković says:

  Opsada Beča ili Druga bitka kod Beča (nem. Schlacht am Kahlenberg, polj. Bitwa pod Wiedniem ili polj. Odsiecz Wiedeńska, tur. İkinci Viyana Kuşatması, ukr. Vіdensьka vіdsіč) se odigrala od 14. jula do 12. septembra 1683. (tokom Velikog bečkog rata) kada je vojska Osmanskog carstva opsela Beč, glavni grad Habzburške monarhije. Ovom bitkom je prekinuto napredovanje Osmanskog carstva u Evropu i ona je označila početak političke hegemonije Habzburgovaca u centralnoj Evropi. U ovoj veliko bici pobedu su odnele udružene poljsko-austrijsko-nemačke snage pod kraljem Poljske Janom III Sobjeskim protiv turske vojske kojom je komandovao veliki vezir Kara Mustafa paša.

 8. LAZAR says:

  DA SAMO DA TURCI NISU CELIM PUTEM KROZ BOSU I SRBIJI RATOVALI PROTIV SRBA NA BEČ OTIŠLO 100 000 VOJNIKA I UHVATILA IH JESEN KIŠA I GLAD A U SRBIJI OSTALO 150 000 VOJNIKA ZATO SU ZAKASNILI NA OPSADU BEČA

  • ralence says:

   Zbog napada na Kraljevinu Jugoslaviju I njegove patoloske mrznje prema Srbima Hitler je izgubio Mesec Dana prolecnog vremena i zaglavio se u snegu I ledu u Rusiji. Nije nista naucio iz istorije I Turaka. Srbi su opet za sve krivi. NATO treba dobro da razmisli I izvede zakljucak da li jos jedan napad na Srbe moze da izazove Novi Svetski Rat.

 9. Pera says:

  Kao i bezbroj slicnih clanaka clankovitih, umanjimo nase zasluge ! A sto smo se stalno stalno klali sa seldzucima, sto smo mi jedini bili bedem toj satanskoj evropi ? To nema veze ?

 10. pravda says:

  Eu + NATo =fasisticka organizacija

 11. MLAX says:

  PITANJE JE DA LI EVROPA ZASLUZUJE DA JE ,,NEKO,, SPASE.?NARAVNO DA NE,DA SMO BILI PAMETNI I 1389 PUSTILI TURKE PRAVO NA EVROPU A NE RATOVALI 250 GOD PROTIV NJIH DANAS BI SRBA BILO 20-TAK MILIONA A NE 8.EVROPA JE VELIKI DUZNIK SRBA A TAJ DUG SU NAM VRATILI INSTALIRANJEM KOMUNIZMA,SA NDH,JASENOVCOM,SANKCIJAMA,BOMBAMA SA OSIROMASENIM URANIJUMOM,OTKIDANJEM KOSOVA OD MATICE,,,,,,

 12. Svetislav Surina says:

  Da nije bilo vazalskih država na Balkanu, tko bi popunio ljudstvom vojsku koja je opsjedala Beč.Glavninu turske vojske sačinjavali su Srbi,Bugari,Grci,Albanci i tkz.Bošnjaci uz desetak hiljada pobunjenih Mađara.

 13. Ivan says:

  EU-SVE NAJGORE..od srca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *