Ф-35 управо постао најсмртоноснији убица! (ВИДЕО)

F-35 upravo postao najsmrtonosniji ubica! (VIDEO)

25 juna 2020

Na fotografijama koje je nedavno objavio Pentagon prikazuju se besprekorni avioni F-35A „Lightning II“ koji testiraju sposobnost bacanja B61-12 termonuklearne gravitacione bombe. Sledeća faza nadogradnje aviona omogućiće mu raspoređivanje oružja različite veličine.

Na gotovo desetak fotografija koje je objavio Zajednički programski ofis F-35 ranije ovog meseca može se videti najnoviji pentagonski borac koji testira svoju sposobnost bacanja poslednje iteracije nuklearne bombe B61. Oružje sa maksimalnom snagom od 50 kilotona dovoljno je malo da se može smestiti u unutrašnjost prostora za bombe F-35.Na fotografijama su prikazani testovi koji sežu u jun 2019, a koji su svi izvršeni u vazduhoplovnoj bazi Edvards u Kaliforniji i koristili su inertnu municiju. Verzija „stelt“ aviona, F-35A, je jedina od tri vrste koje je izgradila kompanija „Lokid Martin“, a koja je sertifikovana kao dvostruko sposobna letelica (DCA), omogućavajući joj da nosi i nuklearne i konvencionalne bombe.

Međutim, sposobnost Joint Strike Fighter-a da nosi B61-12 zavisi od brzih nadogradnji u Blok 4 izdanju softvera, za koje je Vladina kancelarija za odgovornost (GAO) nedavno utvrdila da su u zaostatku najmanje devet meseci. Ne očekuje se da DCA sertifikat za F-35A bude gotov do januara 2023. godine, saopštila je kancelarija ministra odbrane.

Blok 4 će takođe omogućiti da F-35 nosi druge vrste naoružanja, kao što su mornarička udarna raketa, rakete „Meteor“ i „SPEAR“ i nekoliko laserskih bombi.

Još jedna bomba za koju je F-35 već sertifikovan za upotrebu, GBU-53 StormBreaker „bomba malog prečnika“, nedavno je pretrpela godinu dana kašnjenja zahvaljujući neispravnom dizajnu peraja. Oružje koje može da se ubaci u ležište za bombe F-35 je malo, ali dragoceno, jer ako se oružje postavi na tvrdo mesto u unutrašnjosti aviona, ono će sprečiti njegovo prikrivanje.

F-35 bi trebalo da zameni nekoliko aviona sa nuklearnim sertifikatom članica NATO, što znači da bi njihova sposobnost razmeštanja nuklearnog oružja u vlasništvu SAD bila onemogućena ukoliko njihove vazduhoplovne snage koriste neke druge borbene letelice.

– Ikonična uloga nuklearnih boraca, koju su u prošlosti obavljali F-15E i F-16, prenosi se na F-35A da bi igrao buduću ulogu u nacionalnoj bezbednosti – piše u opisu fotografije odbrambene službe za vizuelnu distribuciju informacija (DVIDS), koja je obezbedila fotografije.

– F-35 je vodeći multi-misijski sistem oružja 5. generacije. Njegova sposobnost da prikuplja, analizira i deli podatke je multiplikator sile koji poboljšava svu imovinu u borbenom prostoru: sa stealth tehnologijom, naprednim senzorima, kapacitetom i dometom oružja, F-35 je najsmrtonosnija, održiva i interoperabilna borbena letelica ikada izgrađena – napominje se u opisu.

F-35E „Strike Eagle“ bio je prvi američki avion koji je dobio sertifikat za izbacivanje B61-12, koja je razvijena 2015. godine, iako je proizvodnja upotrebljivih bombi počela tek u martu 2020. „Strike Eagle“ je testirao bacanje inertne bombe na poligonu Tonopah u Nevadi u martu, prema podacima Sandia National Laboratories, koja upravlja lokacijom.

U međuvremenu, u udaljenoj vazduhoplovnoj bazi Ejelson u centralnoj Aljasci, osoblje za pomoć u municiji započelo je zamršeni proces sastavljanja bombi za prvu eskadrilu F-35 – prvu za pacifičke vazduhoplovne snage SAD. Prvi borci za zajedničke udare počeli su da stižu u aprilu.

Fotografije koje je objavio Ejelson prikazuju osoblje koje sastavlja GBU-12 „Pavevai II“ laserski vođene bombe.

– Izgradićemo ukupno 70 bombi tokom nedelje – rekao je viši potpukovnik Džejson P. Brekins, glavni podoficir 354. jedinice za održavanje.

(Logicno.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. mister x says:

    džaba,sa svojim rcs od 0,02m/2 nikad nece doći u priliku da baca ovu bombu!

  2. Rista says:

    I Jakšić se vozao u Avaksu i hvalio ga, pa su Rusi ipak ušli u Siriju i Libiju na neviđeno, prošli pored Indžirlika neprimećeni sve dok eksplozije nisu otkrile da su prošli. Uostalom, dobro je da se malo više piše i o američkim bombama i avijonima, jer svejedno, nijedan bombarder nije građen da pravi decu. Kada naprave jedan nevidljivi bombarder koji je u stanju da rasturi Planetu Zemlju jednom bombom, onda više neće biti interesantno. Drugim rečima, ako se trka u naoružanju nastavi na sadašnjem nivou, buduće generacije neće uopšte planirati penzije a pecanje će izgubiti svoju magičnu privlačnost. Viša klasa života ne planira usavršavanje oružja za opstanak a to je zverska klasa. Niža, ljudska klasa ga usavršava. Ko nas podvalio da je čovek najrazvijenija klasa života? Ono, možda i jeste, ali nismo znali da smo deformisani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *