ФАБРИЦИ: Косово је кључни елемент за улазак у ЕУ, али…

FABRICI: Kosovo je ključni element za ulazak u EU, ali…

20 maja 2018

Kosovo je ključni element za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali ne i jedini, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodaje da nema promene formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanja drugih strana.

– Normalizacija odnosa sa Prištinom i naparedak u oblasti demokratije i vladavine prava dva su glavna pokretača za ulazak Srbije u EU. Naravno, Kosovo je ključni element. EU je već dala do znanja koliko je to važno i upravo zbog toga i pruža dobre usluge u dijalogu. Posvećeni smo dijalogu, ali napretka mora biti i u oblasti vladavine prva – rekao je Fabrici za „Blic“.Upitan da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, Fabrici kaže da EU ima statusno neutralan pristup i da je potrebna puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

– Normalizacija treba da bude u obliku pravno obavezujućeg sporazuma i kroz dijalog EU pruža dobre usluge da se do tog cilja dođe – naveo je on.

Fabrici nije želeo da komentariše navode o postojanju dokumenta Zapada i Amerike o Kosovu naglašavajući da je „stvarnost takva da se dijalog vodi uz pomoć EU“.

Prema njegovim rečima, neće biti menjanja formata dijaloga.

– Dijalog ostaje u formatu u kome jeste i njemu će i dalje dobre usluge pružati visoka predstavnica Federika Mogerini. Vidimo da su obe strane spremne da nastave dijalog u postojećem formatu. U tom sastavu su se nakratko sastali u Sofiji tako da očekujemo novi angažman –  rekao je Fabrici.

Kada je reč o sporazumima postignutim u dijalogu, on je rekao da se neki primnjuju a neki ne i dodao da je Priština posle snažnog insistiranja EU u aprilu pokrenula proces formiranja ZSO.

– Mi konstantno obema stranama pričamo da dogovorene stvari moraju da se primene, ali u isto vreme važno je da se gleda šira slika, da se radi na normalizaciji odnosa. Upravo je tu poruku visoka predstavnica EU Federika Mogerini poslala Vučiću i Tačiju na Samitu u Sofiji. Sve troje su se složili da je to put kojim treba da se ide –  rekao je on.

Govoreći o nedavnom Samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, on je rekao da su pokrenute brojne inicijative koje podržavaju proces proširenja i ističu da je potreban dalji rad i da je ekonomski razvoj od suštinskog značaja, te da je naročiti fokus bio na povezivanju samog regiona, kao i regiona sa EU.

Što se tiče datuma za ulazak u EU, Fabrici kaže da nema prečica i da svaka zemlja mora da sprovede neophodne reforme, a da će datum prirodno doći kad sve bude završeno.

– Davanje datuma može da napravi zabunu, da se stvori utisak da se samo čeka datum, a u pitanju je ustvari proces. Godina 2025. je neka vrsta horizonta koji je predložila Evropska komisija, do kada treba da se u samoj EU sprovedu reforme koje uključuju oblasti bezbednosti, ekonomije i proširenja – rekao je Fabrici.

KOMENTARI3 komentara

  1. rajko says:

    Ne razumem zašto nas uporno ubedjuju kako želimo da udjemo u EU. Možda se jednog dana odlučimo za to ali prvo da potvrdimo naše granice, proteramo okupatore i naplatimo ratnu štetu od NATO agresije. Pa onda da vratimo izbeglice u Bosnu. Hrvatsku i na KiM, pa da vidimo šta pripada državi Srbiji i ono što je najvažnije: sve one koji su do sada uništili srednju klasu u Srbiji da nateraju da vrate pokradene pare i da se privreda i poljoprivreda ožive. Ovi koji vode državu zaslepljuju narod nekim velikim idejama dok u medjuvremenu Srbija postaje jedna velika močvara puna smrada, komaraca i boleština. Onaj 5. oktobar je bio organizovan spolja ali revolucija koja će sigurno pogoditi Srbiju biće veliko iznenadjenje za Evropu i biće početak jednog novog, pravednog i normalnog života. A samo jedna varnica će zapaliti narod i lavina će se pokrenuti, takav osećaj imam jer se napravda iz dana u dan gomila i postaje sve veća.

  2. Miraš says:

    Oni to od nas traže i hteli bi da oduzmu oko 12,35% od ukupne teritorije. Zauzvrat neka svaka država koja je priznala Republik Kosova da nama isti procenat od svojih teritorija i to da mi uzimamo te delove po našem izboru: Italija 294.140 km2 12,35% je 36.326 km2: Ujedinjeno Kraljevstvo 242.900 km2 12,35% je 29.998 km2; Francuska 547.030 km2 12,35% je 67.558 km2; Nemačka 348.672 km2 12,35% je 43.061 km2 i to uzimamo najrazvijeniji deo Nemačke, Poljska 311.888km2 12,35% je 38.518 km2, Švedska 410.335km2 12,35% je 50.676 km2, Turska 769.632 km2 12,35% je 95.049,55 km2 pa to je veće od pola Sirije; Kanada 9.039.507 km2 12,35% je 1.116.379 km2; SAD 9.158.960 km2 12,35% je 1.131.131 km2... Nemam vremena da obradjujem ceo spisak država koje su priznale tkzv. Kosovo, ali bogami nakupilo bi se.

  3. Miraš says:

    Bugarska 108.489 km2 12,35% je 13.398 km2 te uzimamo traku uz Rumuniju i Dunav i izlazimo na Crno more. Ako budu negodovali podsetićemo ih šta je sve bilo naše iz perioda cara Uroša i kasnije kralja Vukašina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *