ФАЈЗЕР ПОСВАЂАО ЕВРОПСКУ УНИЈУ

FAJZER POSVAĐAO EVROPSKU UNIJU

21 januara 2021

Kompanija Fajzer ove nedelje isporučuje dvaputu manju količinu vakcina protiv kovida 19 nekim članicama EU nego što je dogovoreno.

Zbog toga raste nezadovoljstvo u Uniji.Rumunija će tako dobiti 50 odsto planiranih količina ove nedelje, a isporuka će se povećavati postupno, da bi tek krajem marta Bukurešt dobio dogovorene količine, rekao je zamenik ministra zdravlja Andrej Bačiju za Rojters.

Slična situacija je i u Poljskoj, koja je u ponedeljak dobila 176.000 doza, odnosno 50 odsto manje od očekivanog.

Češka vlada zbog problema sa nabavkom takođe usporava kampanju vakcinacije.

„Moramo da očekujemo da će biti smanjenje broja vakcinacija u naredne tri nedelje“, rekao je ministar zdravlja Jan Blatni novinarima.

Isporuka Fajzerove vakcine biće manja za 15 odsto ove nedelje, a sledeće za 30 procenata.

Fajzer je Bugarskoj i Poljskoj saopštio da će nadoknaditi nedostajuće doze.

Međutim, danski Institut za serum saopštio je da će 50 odsto manje doza ove nedelje dovesti do smanjenja za 10 procenata u prvom kvartalu.

Zvaničnici ovih zemalja kažu da smanjenje isporuka podriva njihove napore da sprovedu masovnu vakcinaciju.

Italija je u sredu zapretila da će tužiti kompaniju Fajzer. Mađarska je danas izdala preliminarno odobrenje za korišćenje vakcina protiv koronavirusa Astrazeneke i ruske vakcine sputnjik V, a iz Budimpešte pozivaju Brisel da utiče na to da se Fajzer pridržava plana isporuke.

„Bili bismo zadovoljni ako bi Evropska komisija preduzela korake da što pre osigura da Fajzer i drugi proizvođači izmene količine isporuke“, rekao je šef kabineta premijera Ðerđ Gulijaš.

Problem zbog smanjenih isporuka Fajzerovih vakcina imaju i Kanada i Švajcarska.

KOMENTARIJedan komentar

  1. test01 says:

    29 mrtvih u Norveskoj, 66 u USA (prijavljeno - nisu mogli da sakrinu). FInska je takodje prijavila veliki broj slucajeva teskih alergicnih reakcija posle vakcinacije. U Kaliforniji su zaustavili sa vakcinacijom Moderna vakcine (kao i Fajzerova) zbog posledica - isu mogli da sakriju! Navodno citava jedna serija nije bas "dobra" ali oni ne znaju gde je 1.5 milion vakcina zavrsilo. Sto bi rekao nas narod :da se ne baci...". Od kada se eksperimenti vrse na ljudima a ne na misevima i zasto ??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *