ФАЈЗЕР ПОСВАЂАО ЕВРОПСКУ УНИЈУ

ФАЈЗЕР ПОСВАЂАО ЕВРОПСКУ УНИЈУ

21 јануара 2021

Kомпанија Фајзер ове недеље испоручује двапуту мању количину вакцина против ковида 19 неким чланицама ЕУ него што је договорено.

Због тога расте незадовољство у Унији.Румунија ће тако добити 50 одсто планираних количина ове недеље, а испорука ће се повећавати поступно, да би тек крајем марта Букурешт добио договорене количине, рекао је заменик министра здравља Андреј Бачију за Ројтерс.

Слична ситуација је и у Пољској, која је у понедељак добила 176.000 доза, односно 50 одсто мање од очекиваног.

Чешка влада због проблема са набавком такође успорава кампању вакцинације.

„Морамо да очекујемо да ће бити смањење броја вакцинација у наредне три недеље“, рекао је министар здравља Јан Блатни новинарима.

Испорука Фајзерове вакцине биће мања за 15 одсто ове недеље, а следеће за 30 процената.

Фајзер је Бугарској и Пољској саопштио да ће надокнадити недостајуће дозе.

Међутим, дански Институт за серум саопштио је да ће 50 одсто мање доза ове недеље довести до смањења за 10 процената у првом кварталу.

Званичници ових земаља кажу да смањење испорука подрива њихове напоре да спроведу масовну вакцинацију.

Италија је у среду запретила да ће тужити компанију Фајзер. Мађарска је данас издала прелиминарно одобрење за коришћење вакцина против коронавируса Астразенеке и руске вакцине спутњик В, а из Будимпеште позивају Брисел да утиче на то да се Фајзер придржава плана испоруке.

„Били бисмо задовољни ако би Европска комисија предузела кораке да што пре осигура да Фајзер и други произвођачи измене количине испоруке“, рекао је шеф кабинета премијера Ðерђ Гулијаш.

Проблем због смањених испорука Фајзерових вакцина имају и Kанада и Швајцарска.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. test01 says:

    29 mrtvih u Norveskoj, 66 u USA (prijavljeno - nisu mogli da sakrinu). FInska je takodje prijavila veliki broj slucajeva teskih alergicnih reakcija posle vakcinacije. U Kaliforniji su zaustavili sa vakcinacijom Moderna vakcine (kao i Fajzerova) zbog posledica - isu mogli da sakriju! Navodno citava jedna serija nije bas "dobra" ali oni ne znaju gde je 1.5 milion vakcina zavrsilo. Sto bi rekao nas narod :da se ne baci...". Od kada se eksperimenti vrse na ljudima a ne na misevima i zasto ??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u