ФАКТОР ИЗРАЕЛ: После победе Бајдена, могућ је нови сукоб на границама Русије, а Србији остаје само један савезник у Вашингтону

FAKTOR IZRAEL: Posle pobede Bajdena, moguć je novi sukob na granicama Rusije, a Srbiji ostaje samo jedan saveznik u Vašingtonu

17 decembra 2020

Kandidat Demokratske stranke na izborima u SAD, Džozef Bajden, novi je predsednik SAD.

Ova odluka zvanično je potvrđena nakon što je Bajden dobio 55 elektorskih glasova američke savezne države Kalifornije, čime je sakupio potrebnih 270 od 538.Prema projekcijama rezultata izbora održanih 3. novembra, Bajden je dobio 306 glasova Elektorskog koledža, dok je republikanski kandidat i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp osvojio 232 glasa.

Tramp koji je osporavao rezultate izbora u nekoliko ključnih saveznih država, ostao je bez podrške i u njima, a Vrhovni sud je odbacio njegove žalbe.

Sada već izvestan ulazak Bajdena u Belu kuću, ostavlja prostora za spekulacije kakva bi mogla biti politika njegove administracije u budućnosti.

Moguć sukob na granicama Rusije

Analitičar Nemanja Starović kaže da će Bajdenov mandat dovesti do korekcija u spoljnoj politici SAD, ali neće predstavljati potpuni preokret.

– Bajdenova administracija će težiti usaglašenijem nastupu prema Kini sa svojim saveznicima. Stoga rivalstvo SAD i NR Kine ostaje najveći izazov za globalni mir i stabilnost – kaže Starović i dodaje:

– Možemo očekivati zaoštravanje prema Moskvi i sučeljavanje na rubnim tačkama post-sovjetskog prostora, koji SAD odbijaju da priznaju za legitimnu interesnu sferu Rusije.

Povratak Evropi i Nemačka na čekanju

Prema rečima sagovornika, najkrupnije promene biće u odnosima SAD i EU.

– Sledi povratak tradicionalnim savezničkim odnosima od kojih je Tramp odstupio. Potrebno je sačekati i izbore u Nemačkoj, nakon kojih će biti poznato ko će naslediti Angelu Merkel. U svakom slučaju, SAD će prepustiti evropskim partnerima vodeću ulogu kada je u pitanju Zapadni Balkan, ali neće odustati od konkretnih obaveza koje su na sebe preuzele Vašingtonskim sporazumom iz septembra ove godine – kaže Starović.

Faktor Izrael i Srbija

Starović smatra da će nastupajući razvoj situacije predstavljati veliki izazov za spoljnu politiku Srbije i da bi do izražaja mogao doći odnos Srbije i Izraela na kojem je predsednik Vučić radio prethodnih godina, jer uticaj jevrejske države na spoljnu politiku Vašingtona neće biti umanjen.

– Naša država će morati da radi sa brojnim akterima američke spoljne politike u Stejt dipartmentu, Kongresu i Pentagonu kako bi se održao postojeći kurs američke politike u kojem se Srbija prepoznaje kao partner. Veoma korisnim bi se moglo pokazati imenovanje politički snažnog ambasadora Marka Đurića – priča sagovornik.Podeljena Amerika

Starović napominje da će se Bajdenova administracija suočiti sa velikim izazovima na unutrašnjem planu, koji će nesumnjivo izmestiti spoljnu politiku iz fokusa Bele kuće na neko vreme.

– Stupanje Bajdena na čelo SAD više niko ne dovodi u pitanje, ali američko društvo ostaje podeljeno i izvesno je da ga polovina građana neće prihvatiti za svog predsednika, baš kao što druga polovina nije prihvatala Trampa u protekle četiri godine.

(Alo)

KOMENTARI2 komentara

  1. Archelay says:

    Ovaj zakljucak oko Bajdena je kada bi bilo-sta bi bilo.Ako su parametri istine ektronika za razliku od istine-klasika,onda ode u ambis covecanstvo.Vlast mesetarima vekovima donose nesrece,ratove,epidemije i gubljene milionskih zivotea.Ali,sacekajmo rezultat 6-tog januara pa cemo videti jeli je USA drzava ili privatna korporacija i jos,kakvih posledica dozivece americke gradzane.A sto se tice pretnja mesetara na medzunarodnom planu ne sumnjam da ce im to dozvoliti Rusija,Kina,Severna Koreja i Turska.U svakom slucaju njihova pretnja je samo oruzje nemoci jer,nakon ove epidemije svaki normalan shvata dokle je nihova nemoc.

  2. M says:

    Tehnički gledano,za to mora Tramp izaći iz Bijele kuće,a Bajden mora ući u Bijelu kuću!Bit će interesantno gledati tu pljačkaškško-sileđijsku akciju,kako će to sve izgledati i završiti!?!😏

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *