ФАЛСИФИКАТ: Терористи ИД ухваћени у лажи о паду руског авиона

FALSIFIKAT: Teroristi ID uhvaćeni u laži o padu ruskog aviona

1 novembra 2015

Pao-ruski-avion1-750x480Posle pada ruskog aviona u Egiptu organizacija Islamska država požurila je da preuzme odgovornost za ono što se dogodilo, piše Independent. Ipak, kao osnovni „dokaz“ teroristi su prikazali video aviona koji su navodno oborili, u kojem su korisnici kanala Jutjub lako prepoznali falsifikat.

Teroristi Islamske države preuzeli su odgovornost za rušenje ruskog putničkog aviona u Egiptu, piše Independent. U saopštenju grupacije „Vilajat Sinaj“ piše: „Vojnici Islamske države uspeli su da iznad provincije Sinaj obore ruski avion u kojem je bilo više od 220 ruskih krstaša. Zahvaljujući Svevišnjem, svi su ubijeni“.

U saopštenju nije objašnjeno kako su, zapravo, teroristi uspeli ovo da učine, navodi list. Kao potvrdu za svoje reči sledbenici Islamske države objavili su i video na kojem se navodno vidi avion koji eksplodira i pada na zemlju, ostavljajući za sobom trag dima. Ipak, mnogi gledaoci na Jutjubu prepoznali su falsifikat.

Borci organizacije „Vilajat Sinaj“ zaista u svom naoružanju imaju prenosive komplekse „zemlja-vazduh“, ali stručnjaci veruju da njima ne bi uspeli da obore „erbas A321“ na visini od 9.500 metara, objašnjava Independent.

Ministar saobraćaja Rusije Maksim Sokolov takođe je opovrgao saopštenje terorista i dodao da „informacija koju su objavili ne može da se smatra autentičnom“.

Predstavnik egipatskih oružanih snaga Muhamed Samir optužio je Islamsku državu za falsifikovanje: „Oni mogu da izjavljuju šta god žele, ali u ovom momentu nema dokaza da su teroristi odgovorni za rušenje ovog aviona. Armija smatra da njihove tvrdnje i video snimak nisu autentični“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milos says:

    Mogli su da postave bombu u prtljag aviona a mozda i jesu :(

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *