„Фантом“ окупирао Теразије

„Fantom“ okupirao Terazije

19 marta 2017

kul-fantom-(2)_620x0

RASPEVAVANJE, uzbuđenje iza pozornice, poneki blesak foto-aparata, tihi ulasci i izlasci iz sale – takva je juče bila atmosfera u Pozorištu na Terazijama. Na audiciju za veliki mjuzikl naslov u pripremi, „Fantom iz opere“, prijavilo se više od sto mladih ljudi, sa ambicijom da konkurišu za jednu od četiri uloge.

Kandidati su uglavnom profesionalni glumci i pevači (kao i studenti neke od akademija), ali među njima ima i lekara, psihologa i pripadnika drugih profesija koji se bave pevanjem. Svi oni maštaju da postanu Karlota, Pjanđi, Kristin ili Raul na sceni našeg jedinog muzičkog teatra, u velikom ansamblu kuće. Za prve dve uloge neophodni su školovani operski glasovi, dok je za preostale uz dobar sluh najvažnije glumačko umeće.

Prvog dana audicije nadmetale su se samo devojke. U publici je sedela njihova „podrška“, pa i poneko od umetnika sa Terazija. Popularni glumac Dragan Vujić Vujke vodio je audiciju i prozivao kandidatkinje da izvedu po tri numere, a njihove veštine pomno su odmeravali reditelj Jug Radivojević i dirigent Vesna Šouc. Jedini miran i apsolutno spokojan juče je u publici bio Slobodan Stefanović. Ima i razloga – zasada je samo izvesno da je uloga (i to glavna) njegova!

– Igraću Erika, koji je mnoge godine proveo kao nakaza u zatočeništvu, u cirkusu. Čak ni rođena majka nije htela da ga poljubi dok ne stavi masku. Već na prvi pogled, u ovom delu i te kako ima simbolike. Svi mi nosimo neke maske u životu, jer ne znamo kako ćemo bez njih biti prihvaćeni – ističe Stefanović i dodaje da se pred njim našla do sada (bar pevački) najzahtevnija uloga.

Probe počinju 28. marta, a premijera je planirana za oktobar i početak naredne sezone. Kako čujemo, zna se i ostatak kreativnog tima. Kostimograf će biti Bojana Nikitović, scenograf Aleksandar Denić, a koreograf Konstantin Kostjukov.

KO ČEKA, TAJ DOČEKA!

Posle prve, „ženske“ audicije, danas će se zajedno nadmetati devojke i mladići, a već sutra će kandidati znati ko je ušao u uži izbor. Inače, po knjizi Gastona Lerua „Fantom iz opere“, prvo je nastao (1925) crno-beli nemi horor film. Sledeća verzija na velikom platnu bila je 2004. godine. Inače, mjuzikl Endrua Lojda Vebera premijerno je izveden 1986. godine, a naš muzički teatar je tri decenije čekao autorska prava za njegovo izvođenje. I, konačno, dočekao!

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *