ФАРАЖ: Ширење ЕУ, НАТО изазвало гнусни сукоб у Украјини

FARAŽ: Širenje EU, NATO izazvalo gnusni sukob u Ukrajini

25 februara 2023

Specijalna vojna operacija u Ukrajini bila je „gnusan“ ali „potpuno očekivan“ rezultat širenja Evropske unije i NATO-a, smatra Najdžel Faraž.

„Upozorio sam 2014. da će proširenje EU i NATO dovesti do rata“, rekao je on, potkrepljujući svoju tvrdnju snimkom na kojem je u to vreme u Evropskom parlamentu izrazio svoju zabrinutost.Mi žurimo sa Sporazumom o pridruživanju sa Ukrajinom, a dok razgovaramo, vojnici NATO-a učestvuju u vojnim vežbama u Ukrajini. Jesmo li poludeli? Da li zaista želimo rat sa Putinom? Jer ako želimo, onda smo definitivno na pravom putu, rekao je Faraž 2014.

Rusija je više puta ponovila da je Specijalna vojna operacija pokrenuta zbog širenja NATO ka istoku i sve bližih veza Ukrajine sa zapadnim savezom.

Sporazum o pridruživanju EU na koji se pozivao Faraž, u međuvremenu, prvobitno je odbio tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Posle majdanskog puča i svrgavanja Janukoviča, sporazum je ponovo „oživeo“, što su mnogi videli kao primer da EU izlazi iz okvira normalne politike kako bi isterala svoj plan.

Interesi Evropske unije tokom Majdana možda nisu u potpunosti bili usklađeni sa interesima administracije Baraka Obame u Sjedinjenim Državama, međutim, kao što je ukazala tadašnja pomoćnica državnog sekretara Viktorija Nuland (sada podsekretar Džozefa Bajdena za politička pitanja) u telefonskom razgovoru o podobnijem nasledniku Janukoviča, koji je procurio u javnost – „j***š EU“.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milutin says:

    Slika govori bolje od 1000 reči. A Viktorija Nuland dobro zna šta je to jebači*a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *