Farma se nikad ne prekida

Farma se nikad ne prekida

10 jula 2013

boristhPiše: Boris Knežević

Verovali ili ne, gotovo je! Iscrpljujući uličarsko-bokserski spektakl u kojem su skoro puna četiri meseca učestvovali razni bizarni likovi, istrošene i sveže sponzoruše, propale folk zvezde i neafirmisani žigoli, završio se pobedom Bosanca Meme.

Za one koji nisu pratili ovogodišnju „Farmu“ (tako se naziva gorepomenuti televizijski šou), Memo, iliti Sulejman Haljevac je slikar iz Sarajeva kojem gotovo niko nije davao ni teoretske šanse za pobedu u oštroj konkurenciji „selebritija“ kao što su „zvezda Plava i Gusinja“ Ekrem Jevrić, „multitalentovane“ starlete Stanije ili pevaljke napuklog glasa Goce Božinovske.

Čime je Memo privukao glasove onih koji su sto i nešto dana ne trepćući pratili dogodovštine „farmera“ zatvorenih u modernom konc-logoru sa izobiljem hrane i alkohola? Šta znam, ništa ne znam, a đe da znam, rekao bi Ekrem Gospoda. Pored onoliko pokazanih golih sisa, guzica, pijanskih šaketanja i kočijaških psovki, zar je nekom zaista važno što je Memo pokupio lovu i odjahao u zalazak sunca? Četvrta sezona „Farme“ je konačno završena, a petu nek gleda ko voli. Kome se ne sviđa tu je daljinski, pa je svaka rasprava o štetnom uticaju ovakvih televizijskih „sadržaja“ na gledaoce bespredmetna i neplodonosna.

Za razliku od „Farme“ ili „Velikog brata“, gde znamo da će kraj jednom doći, političkom rijalitiju kojem, hteli-ne hteli, prisustvujemo svakog dana, nema naznaka da se bliži veliko finale. Orvelovska zarobljenost u prostoru i vremenu koju proživljavamo pritisnuti svađama onih koji se ne mogu dogovoriti ni oko čega predstavlja pravi povod za ozbiljne diskusije o tome šta i kako dalje. Ako je mnogima od nas bilo žalosno slušati komentare gledalaca koji su se bili toliko saživeli sa „farmerima“ da su njihove svađe i tuče doživljavali kao ličnu muku, šta reći o nama koji se identifikujemo sa besposličarima koje nazivamo političkim i nacionalnim liderima?!

U poređenju sa farmerima i čobanima koji su se uvukli u skupa odela i već godinama nas sve skupa šišaju kao ovce, „farmeri“ iz Lisovića sve više mi liče na iskrene i poštene ljude. Nema kod njih nikakvog prenemaganja. Ako im je neko „maznuo“ bivšu ili bivšeg, odmah mu u lice skrešu celu familiju. „Farmeri“ koji nas vode u propast su mnogo prefriganiji. Jedno pričaju, drugo rade, a smeškaju nam se jedino pred izbore. Čeljad koja su im dala poverenje i izabrala ih za „gazde“ uglavnom gladuje. I tako prolazi vreme do početka sledeće sezone i nove predizborne kampanje. „Farma“ se, zapravo, nikad ne prekida.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *