Farmaceuti se bogate na epidemiji groznice Ebole!?

Farmaceuti se bogate na epidemiji groznice Ebole!?

28 avgusta 2014

russian-virologists-ebola-laboartory.siGroznica Ebola i međunarodni farmaceutski biznis – o problemima vezanim za izradu vakcine protiv smrtonosnog virusa, od kojeg je u zapadnoj Africi već umrlo više od 1400 ljudi, govori belgijski geopolitičar, generalni direktor Nevladine organizacije Observation eurasienne pour la democratie et les elections (OEDE) Luk Mišel.

Cinizam i amoralnost Zapada – evo sa čim se suočavamo kada je reč o takvim bolestima kao što je SIDA, Ebola ili druge još ređe bolesti. Zapad je usmeren samo na profit i pretvara lek u izvor sticanja novca. Ko je podigao buku oko novog talasa Ebole? Sam Barak Obama. Otprilike pre dve nedelje, kada je Obama govorio o svojoj ljubavi prema Africi na samitu u Vašingtonu, na kontinentu se razbuktavala epidemija Ebole. U određenom trenutku virusom su se zarazila dva američka lekara. Ali umesto da se ostave tamo da umru, kao što se to dešava sa običnim afrikancima, odmah su ih prebacili u SAD, gde, kako se ispostavilo, već su postojali prototipovi vakcine. Tačnije istraživanja još nisu stigla do kraja, ali su aktivno vođenja. Postradalim Amerikancima su dali sredstvo, i oni su do danas živi.

Afrički Crveni krst je uputio Americi molbu da mu preda vakcinu, kako bi izlečio hiljadu obolelih afrikanaca. Reakcija Baraka Obame je izazvala pravi skandal u Africi, ali o njoj, nekako slučajno, nije se govorilo u Evropi. Barak Obama je rekao da „mi ne možemo da damo lekove, zato što patenti pripadaju kompanijama koje su vršile istraživanja“. Kada je Bela kuća shvatila kakav je propust napravio Obama, posebno u kontekstu samita SAD-Afrika, saopštila je da je vakcina nestabilna, da još nije prošla ispitivanja i slično. Ispada da je ona dovoljno stabilna da se isproba na dvojici belaca, ali ne na hiljadu afrikanaca.

Tu u prvi plan izlazi zapadna farmaceutska industrija i njena istraživanja velikih epidemija. Time se bave stotine farmaceutskih kompanija i velikih medicinskih centara u Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj i Americi u kojima postoje sopstvena istraživačka odeljenja. Neke bolnice se drže na površini samo zahvaljujući tim istraživanjima, pošto same po sebi medicinske usluge postaju sve manje rentabilne, na primer u istoj toj EU.

Dalje, iza svega toga sigurno stoje velike kompanije. Jedna od najpoznatijih je švajcarska Bajer, sve velike firme koje zarađuju stotine miliona ili čak milijardi evra. Sve one formiraju zapadnu farmaceutsku industriju. Na Zapadu iza svake grane industrije stoji svoj lobi, i zato tu postoji međunarodni farmaceutski lobi, koji je faktički uzeo za taoca sistem socijalnog osiguranja mnogih zemalja EU. Posle vesti o velikim epidemijama svi ovi ljudi prave novac na lekovima i naučnim istraživanjima. Bilo da su to istraživanja Ebole ili SIDE, njihov cilj nije u time da se napravi lek. SIDA nam očigledno pokazuje kako rade ovi ljudi: danas u Zapadnoj Evropi ljude ne leče od SIDE, ali niko više ne umire od nje. To donosi svim kompanijama ogromne pare, mnogo veće nego što bi dao lek.

Farmaceutske kompanie zanima u prvom redu profit. Ne treba zaboraviti da one nisu filantropi i da se ne bave dobrotvornom delatnošću. U farmaceutskoj industriji takođe postoji sopstvena mafija. U Evropi redovno hapse ljude koji se bave nezakonitim slanjem u Afriku kopija lekova koji ne daju efekat.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *