ФАШИСТИ ИЗ ЕВРОПЕ И АМЕРИКЕ У ПАНИЦИ, ПУТИН ОБЈАВЉУЈЕ ДОКУМЕНТЕ: Сви ће моћи да виде ово…

ФАШИСТИ ИЗ ЕВРОПЕ И АМЕРИКЕ У ПАНИЦИ, ПУТИН ОБЈАВЉУЈЕ ДОКУМЕНТЕ: Сви ће моћи да виде ово…

24 јануара 2020

Руски председник Владимир Путин најавио је борбу против ревизије историје. Он намерава да отвори центар са највећом колекцијом докумената о Другом светском рату, која ће преко интернета бити доступна свима у свету. На тај начин жели да спречи ширење дезинформација о, како је рекао, најгорем конфликту у историји човечанства.Највећа архива

Путин је пред ветеранима крвавог сукоба, који је трајао од 1941. до 1945, обећао да ће једном засвагда зачепити уста свима који изврћу историју зарад јефтиних политичких поена.

– Свака особа, Рус или странац, моћи ће да приступи архиви преко интернет сајта. Главни циљ је да се стане на пут дезинформацијама о најстрашнијем конфликту у историји човечанства – истакао је Путин.

Он је додао да отварање тог новог центра неће оставити нимало простора онима који изврћу истину о Другом светском рату зарад сопствених политичких потреба.

– Зачепићемо уста неким јавним личностима у иностранству које изврћу историју зарад краткорочних политичких циљева. Ућуткаћемо их поузданим и фундаменталним чињеницама – рекао је руски председник.

Према његовим речима, тај нови центар би требало да обухвати највећу колекцију докумената, фотографија и видео-снимака из доба Другог светског рата.

– Москва би требало да следи пример политике Тел Авива, који буквално никоме на свету не дозвољава да заборави истину о хорору Холокауста. Међу тим жртвама Холокауста био је и велики број совјетских Јевреја. Такође, никада не треба да заборавимо жртве ни осталих совјетских народа, као ни руског народа, који су бранили своју отаџбину и цео свет од те куге, од нацизма – нагласио је Путин.

Шеф Кремља је одлучио да крене у борбу против ревизије историје након сукоба Русије и Пољске око догађаја који су довели до Другог светског рата. Варшава већ дуго пласира искривљену слику о томе и уклања споменике совјетским војницима који су страдали ослобађајући тај град од нациста. Врхунац сукоба догодио се у септембру, кад је Пољска парламенту ЕУ предала резолуцију у којој тврди да је пакт о ненападању, потписан 1939. између Москве и Берлина, утро пут за избијање Другог светског рата.

Тешке речи

То је наишло на оштре критике Русије, која је резолуцију назвала фалсификовањем историје. Путин се и сам укључио у сукоб, назвавши Јозефа Липског, пољског амбасадора у Берлину између 1934. и 1939, „скотом и антисемитском свињом“. То је изговорио јер је Липски обећао Адолфу Хитлеру да ће му Пољаци подићи леп споменик у Варшави уколико све европске Јевреје протера у Африку. Варшава се нашла увређена због Путинових речи, иако нико није оспорио дела Липског.

Сукоб између Русије и Пољске привукао је и међународну пажњу, па су амбасадори САД и Немачке стали на страну Пољске у вези са тиме да су се Хитлер и Јосиф Стаљин договорили о почетку Другог светског рата.

Осим тога, Пољска тражи огромну одштету од Немачке због злочина који су нацисти починили током рата. Истовремено, режим у Варшави одбија да призна одговорност за своју улогу у злочинима почињеним против пољских Јевреја током нацистичке окупације.Русија не може бити парламентарна република

Владимир Путин је изјавио да је Русији потребна снажна улога председника и да та земља не може да буде парламентарна република.

– Било какви експерименти везани за систем власти у Русији и прелазак са председничке на парламентарну републику нису препоручљиви – рекао је Путин.

Он је додао да је Русији, која има огромну територију, много верских заједница и велики број нација, још потребна снажна председничка моћ. Према његовим речима, за нормално функционисање парламентарног система политичка структура у земљи требало би да се развија дуго, као у Европи, где неке странке постоје вековима.

(Спутњик)

KOMENTARI9 коментара

 1. triglav says:

  eee ... koja politička stranka u jevropi "postoji vekovima", navedite barem jedan primer druže putine?

  • branicevac says:

   Postoje laburisti I Konzervativci u Britaniji!Ili Svajcarske partije!

  • Giga says:

   Sto da ti Putin kaze. Knjigu u ruke pa procitaj.

 2. Za Srbiju says:

  Poljaci- vatikanska pešadija. Danas su proxy people.

 3. krojač says:

  Leleee kakav će to prasak da izazove:) I kako ćemo mi ovde uživati čitajući autentična dokumenta umesto zapadnjačkih propagandnih splačina. G. Putin je propustio da pomene Srbe kao žrtve zločina i jedne od retkih nacija koje su se suprotstavile nacizmu. A baš je bilo zgodno mesto za to pominjanje. Ali ne moramo mi da budemo baš svuda.

 4. boban says:

  Uz svo poštovanje prema šest miliona stradalih Jevreja u II svetskom ratu, moram da primetim da niko ne pominje dvadesetpet do trideset miliona sovjetskih vojnika koji su tada stradali. Takođe, ko je pustio komunistički virus u Rusiju da je oslabi iznutra kako bi kasnije pokušao drugim ratom da je pokori.

  • Stojance says:

   Poppuno se slazem da ja Rusija dala najveke zrtve u Drugog svetskog rata,tako dabez Rusiji nije mogla biti pobeda nad FASIZMU,nezaboravimo i zrtve ostalih zamalja kako Poljsku i Jugoslaviju medjutim i Evrejsku naciju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u