ФАШИСТИ ИЗ ЕВРОПЕ И АМЕРИКЕ У ПАНИЦИ, ПУТИН ОБЈАВЉУЈЕ ДОКУМЕНТЕ: Сви ће моћи да виде ово…

FAŠISTI IZ EVROPE I AMERIKE U PANICI, PUTIN OBJAVLJUJE DOKUMENTE: Svi će moći da vide ovo…

24 januara 2020

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je borbu protiv revizije istorije. On namerava da otvori centar sa najvećom kolekcijom dokumenata o Drugom svetskom ratu, koja će preko interneta biti dostupna svima u svetu. Na taj način želi da spreči širenje dezinformacija o, kako je rekao, najgorem konfliktu u istoriji čovečanstva.Najveća arhiva

Putin je pred veteranima krvavog sukoba, koji je trajao od 1941. do 1945, obećao da će jednom zasvagda začepiti usta svima koji izvrću istoriju zarad jeftinih političkih poena.

– Svaka osoba, Rus ili stranac, moći će da pristupi arhivi preko internet sajta. Glavni cilj je da se stane na put dezinformacijama o najstrašnijem konfliktu u istoriji čovečanstva – istakao je Putin.

On je dodao da otvaranje tog novog centra neće ostaviti nimalo prostora onima koji izvrću istinu o Drugom svetskom ratu zarad sopstvenih političkih potreba.

– Začepićemo usta nekim javnim ličnostima u inostranstvu koje izvrću istoriju zarad kratkoročnih političkih ciljeva. Ućutkaćemo ih pouzdanim i fundamentalnim činjenicama – rekao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, taj novi centar bi trebalo da obuhvati najveću kolekciju dokumenata, fotografija i video-snimaka iz doba Drugog svetskog rata.

– Moskva bi trebalo da sledi primer politike Tel Aviva, koji bukvalno nikome na svetu ne dozvoljava da zaboravi istinu o hororu Holokausta. Među tim žrtvama Holokausta bio je i veliki broj sovjetskih Jevreja. Takođe, nikada ne treba da zaboravimo žrtve ni ostalih sovjetskih naroda, kao ni ruskog naroda, koji su branili svoju otadžbinu i ceo svet od te kuge, od nacizma – naglasio je Putin.

Šef Kremlja je odlučio da krene u borbu protiv revizije istorije nakon sukoba Rusije i Poljske oko događaja koji su doveli do Drugog svetskog rata. Varšava već dugo plasira iskrivljenu sliku o tome i uklanja spomenike sovjetskim vojnicima koji su stradali oslobađajući taj grad od nacista. Vrhunac sukoba dogodio se u septembru, kad je Poljska parlamentu EU predala rezoluciju u kojoj tvrdi da je pakt o nenapadanju, potpisan 1939. između Moskve i Berlina, utro put za izbijanje Drugog svetskog rata.

Teške reči

To je naišlo na oštre kritike Rusije, koja je rezoluciju nazvala falsifikovanjem istorije. Putin se i sam uključio u sukob, nazvavši Jozefa Lipskog, poljskog ambasadora u Berlinu između 1934. i 1939, „skotom i antisemitskom svinjom“. To je izgovorio jer je Lipski obećao Adolfu Hitleru da će mu Poljaci podići lep spomenik u Varšavi ukoliko sve evropske Jevreje protera u Afriku. Varšava se našla uvređena zbog Putinovih reči, iako niko nije osporio dela Lipskog.

Sukob između Rusije i Poljske privukao je i međunarodnu pažnju, pa su ambasadori SAD i Nemačke stali na stranu Poljske u vezi sa time da su se Hitler i Josif Staljin dogovorili o početku Drugog svetskog rata.

Osim toga, Poljska traži ogromnu odštetu od Nemačke zbog zločina koji su nacisti počinili tokom rata. Istovremeno, režim u Varšavi odbija da prizna odgovornost za svoju ulogu u zločinima počinjenim protiv poljskih Jevreja tokom nacističke okupacije.Rusija ne može biti parlamentarna republika

Vladimir Putin je izjavio da je Rusiji potrebna snažna uloga predsednika i da ta zemlja ne može da bude parlamentarna republika.

– Bilo kakvi eksperimenti vezani za sistem vlasti u Rusiji i prelazak sa predsedničke na parlamentarnu republiku nisu preporučljivi – rekao je Putin.

On je dodao da je Rusiji, koja ima ogromnu teritoriju, mnogo verskih zajednica i veliki broj nacija, još potrebna snažna predsednička moć. Prema njegovim rečima, za normalno funkcionisanje parlamentarnog sistema politička struktura u zemlji trebalo bi da se razvija dugo, kao u Evropi, gde neke stranke postoje vekovima.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. triglav says:

  eee ... koja politička stranka u jevropi "postoji vekovima", navedite barem jedan primer druže putine?

  • branicevac says:

   Postoje laburisti I Konzervativci u Britaniji!Ili Svajcarske partije!

  • Giga says:

   Sto da ti Putin kaze. Knjigu u ruke pa procitaj.

   • Ivke says:

    Moras mu objasniti . Sta je to knjiga?

    • Vlada Rus says:

     🤣🤣🤣🤣

 2. Za Srbiju says:

  Poljaci- vatikanska pešadija. Danas su proxy people.

 3. krojač says:

  Leleee kakav će to prasak da izazove:) I kako ćemo mi ovde uživati čitajući autentična dokumenta umesto zapadnjačkih propagandnih splačina. G. Putin je propustio da pomene Srbe kao žrtve zločina i jedne od retkih nacija koje su se suprotstavile nacizmu. A baš je bilo zgodno mesto za to pominjanje. Ali ne moramo mi da budemo baš svuda.

 4. boban says:

  Uz svo poštovanje prema šest miliona stradalih Jevreja u II svetskom ratu, moram da primetim da niko ne pominje dvadesetpet do trideset miliona sovjetskih vojnika koji su tada stradali. Takođe, ko je pustio komunistički virus u Rusiju da je oslabi iznutra kako bi kasnije pokušao drugim ratom da je pokori.

  • Stojance says:

   Poppuno se slazem da ja Rusija dala najveke zrtve u Drugog svetskog rata,tako dabez Rusiji nije mogla biti pobeda nad FASIZMU,nezaboravimo i zrtve ostalih zamalja kako Poljsku i Jugoslaviju medjutim i Evrejsku naciju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *