FAŠISTI – Kijevska hunta ima ratni plan za povraćaj Krima

FAŠISTI – Kijevska hunta ima ratni plan za povraćaj Krima

11 avgusta 2014

ukraine-says-army-base-attacked-by-russian-led-groupUkrajinsko rukovodstvo pravi etapni plan kako bi povratilo Krim. Osim na oružane snage, Ukrajina računa da će joj saveznici u ostvarivanju tog plana biti krimski Tatari. Sa Tatarima se već vode konsultacije, nagovestio je premijer Arsenij Jacenjuk.

Mustafa Džemilev, član ukrajinskog parlamenta i lider Medžilisa, religiozne organizacije krimskih Tatara, ne isključuje vojnu operaciju na krimskom poluostrvu, mada je svestan da to može da dovede do uništenja njegovog naroda. Džemilev je, inače, član frakcije Batkivščina („otadžbina“) čiji je lider bivša premijerka Julija Timošenko, pa je jasno što želi povratak Krima u okvire Ukrajine. Ali, Džemilev upozorava da imaju samo lovačko oružje, pa je drugi lider Medžilisa Refat Čubarov izjavio je da ukrajinska armija treba sebi da postavi zadatak ne samo da oslobodi Istočnu Ukrajinu, nego i Krim.

I predsednik Petar Porošenko više puta je ponovio da kompromisa oko Krima ne može biti:

– Možemo se dogovarati o ceni gasa, ali nikako o Krimu, jer se radi o teritoriji Ukrajine. Krim nije na prodaju i mi se nikada nećemo odreći tog poluostrva – kazao je Porošenko i dodao da će se za zaštitu nacionalnog interesa Ukrajine koristiti svi pravni mehanizmi.

On je najavio da će ukrajinsko ministarstvo pravosuđa angažovati i strane pravne savetnike za zaštitu Krima. Zbog „okupacije“ Krima, kaže, Ukrajina gubi stotine miliona grivni.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva ne namerava više da raspravlja o budućnosti Krima, jer je tamošnji narod na referendumu kazao gde želi da živi.

Vesti sa fronta nisu optimističke. Pobunjenici su uspeli da oteraju ukrajinske jedinice od granice sa Rusijom, ali je zato potpuno opkoljen Donjeck. U Donjeckoj oblasti oko 430.000 ljudi ostalo je bez vode, pa su mnogi prisiljeni da piju rečnu vodu.

Rusija nikako da nagovori zapadne zemlje da je gradovima u istočnoj Ukrajini potrebna humanitarna pomoć. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je sa američkim kolegom Džonom Kerijem i tražio da se pošalje humanitarna pomoć. Kijev odbija takvu pomoć Rusije, jer smatra da se na taj način pomaže pobunjenicima. Porošenko kaže da je njegova zemlja spremna da primi humanitarnu pomoć, ali samo ako ta misija bude međunarodna, bez vojne pratnje.

ČETIRI PREDSEDNIKA

Iako u Moskvi nema takvih najava, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi uskoro trebalo da dođe do susreta četiri predsednika. Uz Lukašenka, bili bi to lider Rusije Vladimir Putin, predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i Ukrajine Petar Porošenko. Razgovaralo bi se o normalizaciji situacije u Ukrajini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *