ФАШИСТИЧКА ЕВРОПА И ТУЖИБАБА ЗАЕВ! Брисел наређује македонском председнику шта треба да ради

FAŠISTIČKA EVROPA I TUŽIBABA ZAEV! Brisel naređuje makedonskom predsedniku šta treba da radi

2 marta 2017

skoplje_620x0

Protest građanske inicijative Za zajedničku Makedoniju počeo je i večeras u Skoplju, četvrti dan za redom, javio je makedonski portal „Infomax“.

Učesnici su se kao i proteklih dana okupili ispred zgrade makedonske Vlade.

Učesnici protesta kažu da su odlučni da istraju u odbrani ustava i očuvanju jedinstva zemlje. Na prethodnim protestima u Skoplju poručeno je da će se građani okupljati svakog dana s namerom da onemoguće promenu Ustava. Ovi protesti prete da Makedoniju uvedu u novu političku krizu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je večeras predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku o dodeljivanju mandata za sastav vlade i da je povuče u interesu svih građana, kao i da u skladu sa ustavom, kako je rekla, poveri mandat kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.

„Demokratska pravila predviđaju poštovanje volje većine i pozivamo predsednika Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku o dodeljivanju mandata za formiranje vlade“, izjavila je večeras u Skoplju Mogerini.

Ona je dodala da EU želi da ukaže kao prijatelj Makedonije na radnje koje predstavljaju, po njihovom mišljenju, ozbiljno kršenje demokratskih principa i demokratskog duha ustava Makedonije.

Kako je javio izveštač Tanjuga, Mogerini je poručila da poziva predsednika Makedonije da razmisli o svojoj odluci o dodeljivanju mandata.

ZAEV POSLE SASTANKA SA MOGERINIJEVOM: IVANOV DA PREISPITA ODLUKE

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je danas, posle sastanka u Skoplju sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, da je njegova stranka „srećna što EU ostaje posvećena jedinstvu Makedonije“ i da su 67 poslaničkih mandata koliko je skupio sa dve albanske stranke „normalan uslov za davanje mandata za formiranje vlade“.

„Još jednom apelujemo na (predsednika Makedonije Đorđa) Ivanova da preispita svoju odluku zato što iza tih 67 mandata stoji blizu 700.000 glasača, a svakim prolongiranjem strah od eskalacije situacije je realno prisutan“, rekao je Zaev, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

On je dodao da je „ovakvim blokiranjem institucija dovedeno u pitanje i održavanje lokalnih izbora čiji je krajni rok za raspisivanje nedelja 5. mart“.

Pretstavnici VMRO-DPMNE i DUI nisu davali izjave nakon susreta sa Mogerinijevom u makedonskom Sobranju.

Mogerinijeva je tokom popodneva trebalo da se sastane i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim u trenutku možda najdublje pollitičke krize u poslednjih nekoliko godina, a nakon što je šef države odbio da dodeli mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Prema pisanju makedonskih medija, naime, čini se da nije slučajno da je Ivanov dan uoči dolaska Mogerinijeve saopštio svoju odluku kojom je odbio da mandat dodeli Zaevu, iako je SDSM sa još dve albanske partije – DUI i BESA obezbedio 67 poslaničkih mesta u parlamentu, šest poslanika više od neophodnih 61.

OPASNOST OD PRELIVANJA PROBLEMA

U neizvesnosti političkog razrešenja produbljene krize u Makedoniji, dodatno podgrejanom odlukom šefa države Đorđa Ivanova da odbije dodelu mandata opozicionom lideru socijaldemokrata (SDSM) Zoranu Zaevu, uprkos prikumljenim dokazima od 67 poslanika Sobranja, sve su opasnije pretnje od prelivanja problema – na ulicu.

Odbijanje da poveri Zaevu mandat za sastav nove vlade, koji Ivanov „pravda“ stavom da je lider opozicije sačinio svojevstan pakt sa albanskim strankama, zarad koalicinog sporazuma, prihvativši „Tiransku platformu“, na štetu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Makedonije.

Prva provera očekivanja Ivanova da i međunarodna zajednica osudi „Tiransku platformu“, kojom se teži podeli države, sasvim sigurno stići će i kroz razgovore koje će imati sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost EU, Federikom Mogerini koja je u četvrtak doputovala u Skoplje.

Dodatno osokoljeni „hrabrom odlukom“ Ivanova, učesnici desničarskih protesta organizovanih od Građanske inicijative „Za zajedničku Makedoniju“, naklonjene VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, svake večeri marširaju ulicama Skoplja i gotovo svih drugih gradova u zemlji. Protesti su protiv sramne „tiranske platforme“, albanskih stranaka, koju bi Zaev u koaliciranju sa njima, kako tvrde, pretočio u osnove buduće centralne vlasti.

Lider albanske Demokratske inicijative (DUI) Ali Ahmeti, čiji su kadrovi još uvek u koalicionom „bloku“ sa VMRO-DPMNE u tehničkoj vladi u Skoplju, objavio je da zaednička izjava parlamentarnih stranaka Albanaca u Makedoniji „ni na koji način ne narušava državu, njen unitarni karakter niti pak ima reči o federalizaciji ili podeli“.

Posredstvom socijalnih mreža poziva na uzdržanost, poručujući građanima da će političke partije i institucije u zemlji naći „za njih najbolje rešenje“. Jer, bez uzdržanosti, kako je upozorio, rastu opasnosti pretvaranja sistemske i unutaretničke krize u etničke sukobe između dveju etničkih zajednica.

– Pozivam građane da sačuvaju hladnokrvnost i da ne dozvole niko od nas da bude žrtva zlonamernih scenarija koja potiču sa sumnjivih adresa, napisao je Ahmeti, dodajući da u međuvremenu „verujemo u istinu, a ne u laži“.

Ambasador SAD u Skoplju Džes Bejli, pre sastanka sa šefom misije EU Semuelom Žbogarom, u četvrtak je pozvao Ivanova da ponovo razmotri odluku o uskraćivanju mandata lideru SDSM Zaevu za formiranje nove vlade. Istovremeno, pozvao je i susede Makedonije da pokažu uzdržanost i da budu konstruktivni u ovom „trenutku političke osetljivosti u zemlji“.

Sa sednice Izvršnog komiteta VMRO-DPMNE objavljen je stav da je „u konkretnom slučaju manja cena udovoljiti želji SDSM da se dočepa vlasti pored poraza“, podrškom buduće njihove vlade, „samo ukoliko se odreknu ucena i potpuno odbace platformu iz Tirane. Ocenjeno je da bi primena te platforme značila potpuno redefinisanje Makedonije, pretvaranjem od multietničke u binacionalnu državu koja bi se u kasnijoj fazi federalizovala, kantonizovala i podelila.

META POZVAO MAKEDONSKE STRANKE NA SMIRIVANJE TENZIJA

Predsednik albanskog parlamenta Iljir Meta izrazio je danas zabrinutost zbog političke situacije u Makedoniji i pozvao sve političke snage u toj zemlji da apeluju na smirivanje napetosti i pokažu odgovornost i konstruktivnost.

On je, istovremeno, ocenio da anti-albanska nacionalistička retorika utiče na etničku harmoniju i koegzistenciju kao garancije stabilnosti zemlje.

„Nadam se da će svi institucionalni i politički akteri pokazati posvećenost demokratskom napretku Makedonije i evroatlanskim integracijama“, rekao je Meta, prenosi ATA.

IVANOV PREKRŠIO USTAV

Ostavljanjem roka od 10 dana za zadovoljenje uslova za eventualnu dodelu mandata Zoranu Zaevu, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov prekrio je Ustav, ocenjuju stručnjaci.

Bivši predsednik Ustavnog suda Makedonije Trendafil Ivanovski smatra da je Ivanov grubo prekršio Ustav i da bi prikuljena većina u parlamentu trebalo hitno da izabere spikera Sobranja i novu Vladu.

Ugledni profesor ustavnog prava Svetomir Škarić, pak, objašnjava da predviđeni rok od 10 dana „važi samo za prvo dodeluvanje mandata“, ocenjujući da je Ivanov izašao izvan svojih ustavnih nadležnosti i grubo prekršio Ustav.

„Za drugo dodeljivanje mandata nema nikakvih rokova i prema tome, po dokazima da ima obezbeđenu parlamentarnu većinu, predsednik je dužan odmah da dodeli mandat“, objasnio je Škarić. Ako je određena platforma prihvaćena od albanskih stranaka, kao partijski dokument, nadležan je Ustavni sud, a ne, kako kaže, predsednik države.

KOMENTARI3 komentara

  1. Ojde seee says:

    Dobili smo metro, kao u njujorku u ameriku. Biche dosta stanica

  2. Trifun says:

    Makedonci ce morati ratom da potisnu albanske teroriste iz Makedonije kada teroristi krenu u nasilje i obojenu revoluciju koju je zakuvao americki ambasador i EU Rajh ce se suociti sa jos jednim velikim geopolitickim porazom. Rusija nece ostati po strani ovaj put ukoliko Vlada pozove Rusiju u odbrani drzave od islamskog terora iz KiM i Albanije podrzanim od strane istin onih koji podrzavaju ISIL teroriste.

  3. Vesko says:

    Zaev je prevario birace Makedonce! Oni nisu glasali za nikakve Tiranske sporazume i slicne baljezgarije kojima daju Albancima konstitutivnost u Makedoniji i tako ruse drzave na duze staze 100%! Predsednik je u pravu 100%! Zaev je prevarant!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *