FAŠIZAM: Hrvatima su srpske mete „legitimna“ stvar

FAŠIZAM: Hrvatima su srpske mete „legitimna“ stvar

18 marta 2014

dos_620x0 HagCilj operacije „Oluja“ bio je da se uspostavi teritorijalni integritet Hrvatske. Ni na Brionima, niti bilo gde drugde nije postojao plan da se unište pobunjeni, nije bilo neselektivnog granatiranja srpskih civila i prisilnog raseljavanja… Dokaz za ovo je konačna presuda kojom je Haški tribunal oslobodio krivice zapovednika „Oluje“ generala Antu Gotovinu, nalazeći da nije postojao udruženi zločinački poduhvat hrvatskih vlasti za progon krajiških Srba.

Ovo su tvrdnje hrvatskog pravnog tima koje su se u utorak čule u haškoj Palati mira u kojoj je nastavljen usmeni deo spora Hrvatske i Srbije koje se međusobno optužuju za genocid.

Odgovarajući na srpsku tužbu, po kojoj je „Oluja“ genocidna akcija, tim Zagreba je izneo tvrdnju da je kontratužba bez osnova u pravu. Po njima, „Oluja“ je „legitimna vojna operacija“ da se „porazi udruženi zločinački poduhvat čiji je proizvod bila Republika Srpska Krajina“. Tvrdnje iz kontratužbe nazvane su „istorijskim revizionizmom“.

Kir Starmer rekao je da su se reči nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana sa Briona: da se moraju naneti takvi udarci, da Srbi praktično nestanu, odnosile na srpske oružane snage, a ne na srpske civile. Šef hrvatskog tima Vesna Crnić-Grotić podsetila je da je prvostepenom presudom Gotovina najpre osuđen, a da je Tribunal utvrdio da Tuđman nije imao nameru za ubistvo srpskih civila.

Priznavši da je u „Oluji“ bilo individualnih zločina, ona je dodala da Hrvatska duboko žali, negirajući tvrdnju Srbije da za ta zlodela niko u Hrvatskoj nije optužen, ni osuđen. Hrvatska, istakla je, iskreno želi pomirenje, ali zasnovano na „istorijskim činjenicama“, a jedna od njih je da je „Olujom“ stavljena tačka na zločinački poduhvat čiji su učesnici, između ostalih zločina, počinili i genocid u Srebrenici.

Kontratužbom, po njenim rečima, Srbija ne nudi ništa drugo do odbijanje da prihvati odgovornost za tragične posledice i manipulacije ekstremnim srpskim nacionalizmom koji je doneo rat Hrvatima, Srbima i drugim narodima u Jugoslaviji.

Savo Štrbac, šef Dokumentaciono-informaciong centra „Veritas“, koji je bio stručni svedok Srbije u utorak je opisan kao „ratni funkcioner SAO Krajine“. Rasprava se nastavlja u četvrtak.

MORAMO DA SE POŠTUJEMO

Zbog međusobnih tužbi stvorena je velika napetost, ali dve države će naći rešenje – izjavio je u utorak lider SNS Aleksandar Vučić, po čijim rečima, Srbija i Hrvatska imaju većih problema, pre svega ekonomskih, među kojima je i pruga Beograd-Zagreb.

– Ne moramo da se volimo, ali moramo da se poštujemo. To je ključ svih odnosa u regionu. Oni koji to ne razumeju nisu zreli, ni odgovorni za visoke dužnosti u Srbiji – rekao je Vučić, napominjući da Srbija neće skrivati ubice i da to isto očekuje od Hrvatske.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    Samo ga udri nežno, a možete se usput i izvinjavati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *