FAŠIZAM I ŠOVINIZAM U HRVATSKOJ: Srpkinji za kreč traži 11.000 evra

FAŠIZAM I ŠOVINIZAM U HRVATSKOJ: Srpkinji za kreč traži 11.000 evra

15 maja 2014

reg kuca_620x0U vikendicu srpske porodice Bućan u Karinu Donjem bespravo se 1996. godine uselio hrvatski dragovoljac Drago Šahinpašić. On sada, da bi se iselio, traži 80.000 kuna (oko 11.000 evra) kao nadokandu za ono što je uložio u obnovu kuće. A sve što je uradio na „obnovi“ je krečenje vikendice

Ovo nam je ispričala Višnja Bućan Protić, koja je sa sestrom nasledila vikendicu od svog oca, sada pokojnog Milana Bućana.

– Šahinpašić tvrdi da je kuća bila razrušena. To nije tačno i ja posedujem fotografije iz vremena „Oluje“ gde se vidi da kuća nije srušena. Kada se uselio, on ju je samo okrečio, nacrtao krst i šahovnicu i za to traži 80.000 kuna kao nadoknadu – priča Višnja.

Porodica Bućan, je, inače, kao i mnoge srpske porodice u Hrvatskoj dobila rešenje za povraćaj imovine, ali nikada nisu ušli u posed te imovine.

– Još 2002. godine iz opštine Benkovac dobili smo rešenje o povraćaju imovine. U dokumentu piše da kuća mora da se vrati u roku od 15 dana od dana donošenja rešenja. U protivnom, uslediće prinudno iseljenje… – priča Višnja.

Međutim, Šahinpašić nije hteo ni da čuje da se iseli. Stambena komisija, koja je donela rešenje o iseljenju, nije ništa preduzela, a ni sud nije davao nalog policiji da deložira Šahinpašića.

Onda je slučaj prebačen na Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo, koje 2003. godine donosi rešenje o povraćaju imovine.

Šahinpašić se ni tada nije iselio. Ali jeste podneo tužbu u kojoj je naveo da traži 80.000 kuna za ulaganja, jer je, kao je naveo u tužbi, kuća u celosti bila srušena i nije bila podobna za stanovanje.

– Na kraju je državno tužilaštvo preuzelo slučaj, ali mi i dalje ne možemo da uđemo u kuću – nastavlja Višnja. – Tako ni danas, 12 godina pošto je izdato rešenje o povraćaju imovine, mi ne možemo u svoju kuću.

Višnja Bućan navodi da su njeni roditelji, ona i sestra rođeni u Hrvatskoj, da su svi hrvatski državljani, i da se u Srbiju nisu iselili kao izbeglice tokom rata, već da su ovde došli znatno ranije.

Inače, porodica Bućan je jedna od 14 srpskih porodica koje pred hrvatskim sudovima vode postupke pokušavajući da zadrže imovinu. Svi imaju isti problem – privremeni stanari traže od pravih vlasnika da im plate nadokandu štete za ulaganja u te kuće.

DISKRIMINACIJA

Našoj redakciji obratila se i Katica Bengin, predsednica udruženja „Vojvodina“ iz Novog Sada, koja nam je rekla da članovi ovog udruženja koji imaju imovinu u Hrvatskoj dve decenije nemaju pristup nekretninama.

– Mi nismo izbeglice, mi smo građani Srbije koji su do rata imali svoje nekretnine. Vodimo procese pred hrvatskim pravosuđem, koje nas diskriminiše zato što smo Srbi. Primio nas je i predsednik Ivo Josipović, ali ni nakon toga ništa se nije promenilo – navodi se u izjavi Katice Bengin.

KOMENTARI5 komentara

 1. Srbin Torlak says:

  E ustašo retardirani,da bi ti ja "malo" preko p***ke!!!

 2. mrki says:

  fašisti,nacisti govna

 3. z says:

  pobit govna pa sta bude

 4. luburic says:

  nema vracanja...

 5. škorpioni says:

  karin -U- srcu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *