FAŠIZAM NA DELU: Ukrajinska vojska uništila pravoslavnu crkvu u Donjecku

FAŠIZAM NA DELU: Ukrajinska vojska uništila pravoslavnu crkvu u Donjecku

6 avgusta 2014

Ukrainian soldiers are seen near armored personnel carriers at a checkpoint near the town of IziumUkrajinska vojska danas je granatirala i razorila pravoslavnu crkvu u centralnom delu Luganska, saopštili su pripadnici lokalnih milicija.

Crkva nije u potpunosti uništena, ali su njeni zidovi ozbiljno oštećeni, dodali su oni, prenela je agencija Itar-Tass.

Kako su naveli pripadnici lokalnih milicija, u prečniku od nekoliko kilometara oko crkve nema njihovih položaja, prenosi Itar-Tass.

Ranije danas, agencija AFP je izvestila da je u žestokim sukobima ukrajinskih i proruskih snaga, 18 ukrajinskih vojnika poginulo u poslednja 24 sata, saopštio je portparol vojske.

„U protekla 24 sata, 18 vojnika je poginulo i 54 su ranjena“, rekao je Andrij Lisenko novinarima, preneo je AFP.

Ukrajinske snage prošle noći su prvi put bombardovale uporište proruskih snaga Donjeck u istočnoj Ukrajini, ali nije bilo žrtava, saopštile su danas gradske vlasti u tom gradu.

NATO je u sredu upozorio da gomilanje ruske vojske na granici s Ukrajinom predstavlja „opasnu situaciju“ i da bi Moskva, pod izgovorom mirovne misije mogla da pošalje snage u tu zemlju.

„Nećemo nagađati šta Rusija smera, ali vidimo šta Rusija radi na terenu i to je vrlo zabrinjavajuće“, rekao je portparol NATO-a Oana Lungescu dodajući da je na granici 20.000 ruskih vojnika.

„Najnovije gomilanje ruskih snaga dodatno otežava situaciju i potkopava napore za pronalaženje političkog rešenja krize. To je opasna situacija“, dodala je.

NATO je zabrinut da bi Moskva „mogla pod izgovorom humanitarne ili mirovne misije poslati vojnike na istok Ukrajine“, istakla je Lungescu i optužila Moskvu da svojim ponašanjem pogoršava humanitarnu situaciju u regionu.

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je u sredu da je proteklih dana porasla mogućnost ruske vojne intervencije u Ukrajini.

„Imamo razloga za sumnju, poslednjih sati dobili smo takve informacije, da je rizik intervencije (ruske vojske u Ukrajini) veći nego je nekoliko dana“, rekao je Tusk na konferencije za novinare.

Rusija je spovela vojne vežbe uz granicu s Ukrajinom izazivajući zabrinutost na terenu i u zapadnim prestonicama.

300 ukrajinskih policajaca prešlo na stranu proruskih snaga!

Snage odbrane Narodne republike Donjeck su bogatije za 300 ukrajinskih policajac koji su prešli na stranu proruskih snaga.

Ovo je za ITAR-TASS potvrdio savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine i rekao da je u regionu Donjecka ostalo svega 10-15% milicionera u službi Kijeva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *