ФБИ истражује Хилари Клинтон

FBI istražuje Hilari Klinton

7 avgusta 2015

HillaryClinton_2326613b45Predsednički kandidati iz Republikanske stranke večeras će se prvi put suočiti u televizijskoj debati na Foks njuzu u koju Džeb Buš ulazi opterećen najnovijim gafom: izjavio je da treba skresati novac koji država odvaja za zdravstvenu zaštitu žena.

„Nisam siguran da treba trošiti pola milijarde dolara na zdravstvene probleme žena”, kazao je Buš, čineći veliku uslugu rivalki iz Demokratske stranke Hilari Klinton, koja vodi kampanju i sa feminističkih pozicija.

„U potpunosti grešiš”, poručila mu je na „Tviteru”.

Bila je to prilika za napad koju iskusna političarka nije propustila, nadajući se da će Bušove nepromišljene izjave u drugi plan baciti skandal sa mejlovima koje je kao državna sekretarka slala i primala isključivo sa privatnog naloga i servera. U aferu se uključio i FBI. Kako je saznao „Vašington post”, federalni istražitelji ispituju navode tužilaca koji su upozorili Stejt department i Ministarstvo pravde da je na privatnom serveru Klintonove pronađena prepiska sa poverljivim informacijama, što je moguće  ugrožavanje državne tajne.

Razumljivo je zašto je svaki Bušov lapsus dobrodošao bivšoj prvoj dami, a sin i brat nekadašnjih predsednika probao je da se ispravi: „Pogrešno sam se izrazio, ima mnogo zdravstvenih centara, ruralnih bolnica i drugih mesta u kojima se leče žene i koje treba u potpunosti finansirati.” On je, kako je preneo list „Ju-Es-Ej tudej”, pojasnio da je mislio na to da država više ne treba da odvaja 500 miliona dolara za nevladinu organizaciju Planirano roditeljstvo, koja širi znanje o kontracepciji i vodi oko 700 zdravstvenih centara u kojima se, između ostalog, vrše abortusi. Konzervativci, većinom protivnici prekida trudnoće, žele da zaustave priliv poreskog novca grupi za koju tvrde da se bavi prodajom organa fetusa (ostalih posle pobačaja). Organizacija je odgovorila da samo naplaćuje čuvanje i prevoz materijala do bolnica i laboratorija i da na tome ništa ne zarađuje, ali su republikanci namerni da im uskrate fondove, sa čim se slaže i bivši guverner Floride.

Njegova brzopleta izjava da ne treba trošiti poreski novac na lečenje žena nadovezuje se na brojne druge gafove koje je napravio u poslednjih nekoliko meseci, dokazujući da ima veliku manu za jednog političara – teškoću da se jasno izrazi. Nedavno je izjavio da Amerikanci moraju da imaju duže radno vreme i da treba ukinuti državnu zdravstvenu zaštitu najsiromašnijih slojeva. Posle se pravdao da je u stvari mislio da kaže da u zemlji mora da se otvori više poslova sa punim radnom vremenom i da „Mediker” treba zameniti boljim sistemom.

Zbog omaške se i na izbore, koji će se održati sledeće godine, uključio „pre vremena” – u jednom govoru se izrekao da ulazi u trku za predsednika, iako njegov štab još nije bio spreman da zvanično objavi kandidaturu. Na propitivanje novinara da li bi napao Irak ako zna ono što njegov stariji brat navodno nije znao – da Sadam Husein nema oružje za masovno uništenje – različito je odgovarao: „Da”, „Ne znam”, „To je hipotetičko pitanje”.

Večeras će se sučeliti sa devetoricom stranačkih kolega: biznismenom Donaldom Trampom, penzionisanim neurohirurgom Benom Karsonom, bivšim guvernerom Arkanzasa Majklom Hakabijem, guvernerima Viskonsina, Nju Džersija i Ohaja – Skotom Vokerom, Krisom Kristijem i Džonom Kejsikom i senatorima Tedom Kruzom (Teksas), Markom Rubiom (Florida)i Rendom Polom (Kentaki). To nisu svi konzervativci koji se bore za stranačku nominaciju, ali je Foks njuz morao da suzi izbor i pozove desetoricu sa zasad najboljim rejtingom.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *