ФБИ ОДРЖАО ВАНРЕДНУ КОНФЕРЕНЦИЈУ, ПА ШОКИРАО ЦЕО СВЕТ: Иза свега стоје Русија и Иран (ВИДЕО)

FBI ODRŽAO VANREDNU KONFERENCIJU, PA ŠOKIRAO CEO SVET: Iza svega stoje Rusija i Iran (VIDEO)

23 oktobra 2020

Iran i Rusija prikupili su podatke američkih glasača kako bi uticali na predstojeće predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Drzavama, saopštio je danas FBI, dodajući da je Teheran odgovoran za slanje pretećih i-mejlova demokratskim biračima.Direktor Nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif i direktor FBI Kris Vrej rekli su na konferenciji za novinare da će SAD odgovoriti svakoj zemlji koja pokuša da se umeša u izbore, prenosi AP.

Retklif je precizirao da je cilj iranskih „lažnih mejlova“, koje je navodno poslala krajnje desna grupa pristalica Donalda Trampa Ponosni momci, da se izazove nemir i nanese šteta aktuelnom predsedniku, prenosi Bi Bi Si.

Dodao je da bi podaci mogli da budu iskorišćeni kako bi se registrovanim glasačima prenela pogrešna poruka za koje se pošiljaoci nadaju da će posejati konfuziju i haos i podriti poverenje u američku demokratiju.

Retklif je rekao da nisu uoočene slične akcije Rusije, ali da su svesni da i Moskva poseduje informacije o glasačima.

„To su očajnički potezi očajnih neprijatelja“, rekao je Retklif, prenosi AP.

Neuobičajena konferencija za novinare obaveštajnih službi održana je manje od dve nedelje pred americke predsedničke izbore, nakon što su glasači demokrata u najmanje četiri ključne države navodno primili preteće mejlove, za koje se lažno tvrdilo da dolaze od grupe Ponosni momci, u kojima se upozorava da će biti progonjeni ako ne glasaju za Trampa.Veruje se da su u toj operaciji korišćene mejl adrese iz registra glasača, koja ukljucuje i opredeljenost, kućnu i i-mejl adresu i broj telefona.

Pošiljaoci su tvrdili da će znati za kojeg je kandidata primalac glasao na izborima 3. novembra, za koje je glasanje poštom već počelo.

Bi Bi Si ocenjuje da je održavanje konferencije za novinare obaveštajnih službi dokaz da je vlada zabrinuta zbog mešanja i kampanje širenja dezinformacija stranih država u predstojeće izbore.

(Tanjug)

KOMENTARI5 komentara

 1. padre says:

  I šta je time hteo da kaže?Pa to je normalna praksa zapada, samo u malo blažem obliku!

 2. šiško says:

  Ja malo sporije kapiram pa verovatno zato nisam shvatio šta je to Rusija uradila? Ajde Iran kao i jeste nešto, ali Rusija... ne razumem. Ima podatke? Paaa? Otkud oni znaju ko im ih je dao. Možda Bajden glavom i bradom kad je imao jedan od učestalih napada senilnosti. Možda retklifova žena dok je kraj bazena očijukala sa ruskim vojnim atašeom. Kako neko može biti kriv samo zato što IMA podatke? Pa naša aktuelna ministarka, a američka državljanka, je mesecima držala na netu, na očigled čitavog sveta, podatke o svim državljanima Srbije. Pa ništa, niko je nije ni pitao zašto je to radila, a kamo li ljutio se na nju ili je sankcionisao. Nego, da ja vama kažem nešto: bolje bi vam bilo da malo uvučete rogove, jer ako Rusima pukne film, ima da vas počiste. I da, zašto bi oni trebalo da budu očajni? Zato što vama tako loše ide? Pa, možda malo grizu nokte i sekiraju se, ali daleko su od očajanja.

 3. Avangard-Kinzal says:

  Ma tako je,sve je istina, čim đon vejn pljune prožvakani duvan i krene da trtamudi,sve je istina 😁😁😁

 4. Beli Orao says:

  To pokazuje američku slabost neznaju šta će pa samo tužakaju izmišljotinjama ! Ološ bio ološ i ostao !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *