FBI ОТКРИО ДОКУМЕНТА: Пољаци су били саучесницу у холокаусту Јевреја

FBI ОТКРИО ДОКУМЕНТА: Пољаци су били саучесницу у холокаусту Јевреја

30 априла 2015

8512 6765У Једвабнеу и околини су Пољаци убијали Јевреје све до једног. Користили су штапове, камење, убијали и унакажавали лешеве. Локална јеврејска заједница је 10. јула 1941. године збрисана са лица земље.

Амбасадор САД у Пољској, Стивен Мал, извинио се због критика директора ФБИ, Џејмса Комија, који је оптужио Пољску 16. априла да је била саучесник Холокауста.

Критике су извучене из говора који је он одржао приликом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста у Меморијалном музеју САД. На тај дан се одаје пошта милионима Јевреја и других људи страдалих у Холокаусту као последица деловања нацистичке Немачке и обележава се устанак Јевреја.

Устанак у Варшавском гетоу се одиграо 1943. године. Директор ФБИ је навео: “У њиховим умовима, убице и саучесници Немачке, Пољске, Мађарске и многих других нису учинили ништа зло. Они су себе убедили да је то била права ствар коју је требало урадити. То је оно што људи раде и то је оно што треба да нас плаши“.

Џејмс Коми је професионалац, он зна о чему прича. Он није изнео чињенице како би потврдио да Немачка није једина држава у којој су „убице и саучесници“ спроводили своје активности за време Другог светског рата. Он је могао без проблема то да уради да је хтео.

Историја пољских урбаних места као што су Раџивилове, Вонсоши, Висне и Једвабне нуди луцидне примере активности које су спроводили пољски колаборационисти против Јевреја. Важно је напоменути да је врхунац антијеврејских активности пао у периоду када је Немачка напала Совјетски савез.

Тада је Пољска већ била под Хитлеровом Немачком две године. У Једвабнеу и околини су Пољаци убијали Јевреје све до једног. Користили су штапове, камење, убијали и унакажавали лешеве. Локална јеврејска заједница је 10. јула 1941. године збрисана са лица земље. Натерали су око педесет Јевреја да дођу у центар града. Речено им је да уклоне Лењинов споменик. Затим су их терали да закопавају остатке споменика далеко од града певајући совјетске песме. Локални рабин је водио читав процес. Сви учесници „церемоније“ су хладнокрвно стрељани у празном хангару. Тела су прекривена, а увече су Јевреји из Једвабнеа, и жене и деца, закопани живи. Укупно је страдало око 2.000 људи.

Пољска влада је 10. јула 2001. године, на 60. годишњицу масакра у Једвабнеу, признала да злочин нису починили Хитлеровци, већ Пољаци који су живели са Јеврејима неколико векова.

У званичном обраћању председника републике Пољске, Александар Кваснијевски је рекао: „Ово је заиста био окрутан злочин. Ништа га није оправдавало. Жртве су биле беспомоћне и безопасне. Требало би да молимо душе мртвих и њихове породице за опроштај“, рекао је он. „Данас, као човек, грађанин и председник Пољске молим за извињење у моје име и име пољског народа на чијој је савести овај злочин“.
Пољаци су били колаборационисти у Другом светском рату. Цезари Гримза је рекао за недељник Wпрост у октобру 2005. године да је око пола милиона Пољака сарађивало са Хитлером и Вермахтом.

Владислав Швет, аутор књиге „Мистерија Катин“ написао је да су „Пољаци сарађивали са нацистима у концентрационим логорима“. Књига „Фабрика смрти у Аушвицу“, коју су написали логораши, прича причу о пољском лекару Владиславу Дерингу, који је и сам био логораш и умешан у нељудске експерименте. Стефан Везбич из Горње Силезије је био надређени у касарни. Он је волео да убија са само три ударца штапом. Пољски лекар Зенон Зенктелер је био нацистички лекар који је користио јединствену методу лечења болесних, пребијајући их од батина. Бруно Броневич, надређени у једној од касарни, затим Казимеж Гозка, Јулијус Миклуш и Виктор Ткоза такође се помињу у књизи. Наводи се и листа службеника СС-а чувених по својој екстремној окрутности. Увек се нађе нека црна овца у породици. Чињеница да су Пољаци сарађивали са Немцима се не може сакрити.

Можда Пољаци ипак нису толике антисемите као што су Јевреји веровали, рекао је Михаел Шудрих негде око 2000. године.

Ове године је 70. годишњица победе у Другом светском рату. Било би добро да директор ФБИ, Џејмс Коми, наведе и неке доказе које има за своје тврдње о убицама и саучесницима.

Валéрy Врублевскy (м.стратегиц-цултуре)

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. milan says:

    Otkrivanje tople vode. Zidove su ubijali u povijesti kad god se je dobila naredba iz Vatikana. Obicno je to bilo sa nekim projektima vezanim na jacanje pozicije Vatikana u pojedinoj drzavi. Hitler je samo zadnji u dugogodisnjem nizu katolickih higijenicara. Nisu samo Zaidovi bili na udaru. Vidimo primjer Srba na Balkanu. Srbi koji su zivjeli u Zagrebu su bili optuzeni i proces je bio na sudu u Becu samo zato sto su nosili svoja narodna, nacionalna i pravoslavna obiljezja. Masaryk se tome procesu iz 1904 ili 6 godine sprdao na skupstini u Becu. Koliko jucer su proterane iz Hrvatske stotine hiljada Srba i zapadni svet jos optuzuje Srbe da su oni krivi sto je nad njima izvrsen genocid, genocidno proterani. Vrhunac licemjerstva, je pokazao americki ambasador u Hrvatskoj stiteci Srbe u procesu proterivanja iz Hrvatske. Popeo se na traktor da ne bi katolici nastavili kamenovati kolonu izbjeglica! Ma neka se gone svi.

  2. Pingback: ФБИ ОТКРИО ДОКУМЕНТА: Пољаци су били саучесницу у холокаусту Јевреја | Јадовно 1941.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u