Фелинијеви снови о Паблу Пикасу

Felinijevi snovi o Pablu Pikasu

5 marta 2018

MUZEJ Pabla Pikasa u Malagi otvorio je pre nekoliko dana jedinstvenu izložbu o vezama ovog španskog slikara i čuvenog italijanskog sineaste Federika Felinija. Nikada ranije nije pravljeno ovakvo umetničko poređenje dva velika kreativca. Felini je u muzej “došao” sa odabranim crtežima, fotografijama, pisanim dokumentima, kadrovima iz filmova koji, izloženi uz Pikasove slike, skulpture i grafike pokazuju sličnosti u njihovom senzibilitetu. Bar tako tvrde organizatori ove neobične izložbe. Ali, to nije sve!

Posetioci mogu da pročitaju delove Felinijevog dnevnika u kojima, sa puno emocija, opisuje detalje susreta sa španskim slikarom, boravak u njegovom domu, intimne večere… Razgovore i susrete dva umetnička genija koji su – izmišljeni!

Jer, Pablo Ruis Pikaso (1881-1973) i Federiko Felini (1920-1993) nikada se nisu upoznali. Ili o tome nema dokaza. Sa sigurnošću se zna da su tvorac “Gernike” i tvorac “Amarkorda” koračali istim crvenim tepihom na otvaranju Kanskog festivala 1961. godine, ali nema dokaza da su tom prilikom razgovarali, čak ni da su se javili jedan drugom. Uprkos tome, jedan od najvećih reditelja u istoriji filma izmaštao je čitav svet u kome je najbolji prijatelj sa jednom od najvećih ikona slikarstva.

– U kuhinji smo. Jednoj ogromnoj kuhinji pretrpanoj hranom, slikama, bojama… Razgovoramo do duboko u noć – zapisao je Felini 22. januara 1962. u svojoj “Knjizi snova”.

Reč je o svojevrsnom dnevniku u kom je reditelj kultnog filma “Sladak život” (La dolce vita) opisivao svoje snove, nade, ali i tegobe, a na predlog psihijatra Ernsta Bernharda, sledbenika Jungove škole. Pisanje dnevnika započeo je 1960, a završio 1990. godine. Osim snova, knjiga obiluje rediteljevim crtežima “a la Pikaso” i zapisima na marginama stranica koje daju uvid u emotivna stanja slavnog Italijana.

Po datumima unosa u dnevniku vidi se da je Felini sanjao Pikasa uglavnom u trenucima kreativnih kriza ili emotivnih lomova. U tim snovima, Španac je njegov učitelj, vodič, savetodavac, snažna i samouverena figura.

– Cele noći sam sa Pikasom, razgovaramo bez prestanka, najbolji smo prijatelji… Izuzetno je blagonaklon prema meni, moj stariji brat, moj umetnički otac, kolega koji me gleda kao sebi ravnog, kao člana porodice, pripadnika istog bratstva… – zapisuje Felini svoj san 18. januara 1967.

Ovo izmaštano prijateljstvo dva majstora, na izložbi u Pikasovom muzeju u Malagi započeto “Knjigom snova”, “seli” se potom u malu ulicu Marguta u Rimu, u kojoj su, u različitim trenucima, živela dva umetnika. Kustosi ove postavke zatim podsećaju posetioce na snažan pečat koje imaju žene u delima oba autora. One su u njihovim filmovima/slikama i božanska i telesna bića, i temperamentne i ozbiljne. Za Felinija, baš kao i za Pikasa, cirkus je još jedan izvor inspiracije. Akrobate, arlekini, igračice na trapezu… česti su motivi njihovih umetničkih poetika.

– Đulijeta i ja smo gosti u Pikasovoj kući, odlično se provodimo, jedemo i pijemo s radošću. Sve je opušteno, poznato, blisko, u kućnoj atmosferi. Kakav mir, kakvo zadovoljstvo! – poslednji je Felinijev zapisani san o Pikasu.

Ovom neobičnom postavkom, muzej u Malagi kao da je hteo da se posetioci zapitaju: “Zamislite kakav bi svet bio da su se Felini i Pikaso zaista poznavali?!”

ZAJEDNIČKA IGRA SVETLOSTI

FILMSKA umetnost je u tesnoj vezi sa slikarstvom, jer nijedna ne bi postojala bez mašte i igre svetlosti – smatrao je veliki Felini i to dokazivao veličanstvenom fotografijom svojih filmova “Amarkord”, “Slatki život”, “8 i po”… Istovremeno, njegov prijatelj iz snova, Pikaso, bio je osvedočeni ljubitelj filma. Osmislio je nekoliko scenografija za manje poznate filmove, čak je i režirao jedan kratki “Smrt Šarlote Korde”. Ljudi sa ovih prostora znaju za još jednu vezu slavnog Španca i filma – Pikaso je autor promotivnog postera za “Bitku na Neretvi”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *