Фестивал у част Лазовића

Festival u čast Lazovića

31 oktobra 2016

kul-lazovic_620x0

BIO je vulkan od čoveka. Iskren, specifičan. Nije ličio ni na koga. Nije se štedeo, radio je sve do kraja. Družili smo se od Akademije, bili i bračni par u seriji „Zaboravljeni“ Darka Bajića. Veoma sam ga volela, njegov odlazak veliki je gubitak za našu scenu – kaže, za „Novosti“, Gorica Popović, gost glumac ovogodišnjeg festivala „Dani Danila Lazovića“, koji se od 2. do 5. novembra održava u Priboju.

Prošlo je deset godina otkako nas je napustio jedan od naših najznačajnijih glumaca, kojem se zavičaj (po četvrti put) odužuje na ovaj način. Prvak Drame Narodnog pozorišta ostavio je trag i u drugim beogradskim teatrima, TV serijama i filmovima. Među širokom publikom ostao je upamćen kao (koliko robusni toliko simpatični) Šćepan Šćekić u „Srećnim ljudima“, dok će za pozorišne gledaoce još dugo sloviti za najlepšeg i najdostojanstvenijeg Vladiku Danila („Gorski vijenac“) pozorišne scene…

Festival otvara izložba „Bard među bardovima“, a potom je na programu predstava Nebojše Milovanovića, „Stend daun sa Nebojšom Milovanovićem“. Narednih dana publika će videti monodramu „O glumatanju“ Slobodana Ćustića, prisustvovati radionici „Stilovi govorenja poezije“ i programu „Danilu u čast“, u kome će poznati umetnici pričati o svom kolegi i govoriti poeziju koju je on veoma voleo. Učestvuju umetnici Narodnog pozorišta i Jugoslovenskog dramskog – Ljiljana Blagojević, Dragan Gagi Jovanović, Nada Blam, Vuk Kostić, Kalina Kovačević i domaćin festivala Mihailo Laptošević. Muzičko gost je Bilja Krstić.

– Danilo je bio paradigma i glumačkog poziva, i velikog rodoljuba, i tradicionaliste u najboljem smislu te reči – kaže Ljiljana Blagojević. – Imala sam zadovoljstvo da puno s njim radim, naše porodice su se družile, a deca zajedno odrastala. Svedok sam mnogih lepih i tužnih dana iz njegovog života. Prerano je otišao, ne uradivši onoliko koliko je njegov dar zasluživao. Drago mi je što postoje njegovi „Dani“, jer su sećanje na jedan kvalitet, model i obrazac koji se danas retko sreće.

Pobednik festivala poneće prestižnu nagradu „Povelja Danilo Lazović“, a pripašće mu i novčani deo priznanja. Osnivači fetsivala su Dom kulture „Pivo Karamatijeć“ i Zavičajni muzej Priboj, pod pokroviteljstvom opštine Priboj.

GOVORENJE POEZIJE

Tokom festivala održaće se i nadmetanje studenata glume iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, u govorenju poezije. Takmičare će ocenjivati stručni žiri: profesor Radovan Knežević, predsednik žirija, profesori Emina Muftić i Tihomir Stojanovski, prvakinja Ateljea 212 Dara Džokić i prošlogodišnji pobednik Strahinja Blažić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Srboras Perunov says:

    Oće bude alkohola na taj festival?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *