Фестивали на вересију

Festivali na veresiju

3 maja 2017

REZULTATI konkursa Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje u oblasti pozorišne umetnosti, potvrdili su (pa i nadmašili) nečija očekivanja, bilo je i onih koji su dobili sredstva (a novcu se nisu nadali), a neki su neočekivano – ostali kratkih rukava.

Direktor šabačkog teatra i festivala „Pozorišno proleće“ (nedavno drugi put završen u ovom gradu) Zoran Karajić, u medijima se oglasio tokom njegovog održavanja, unapred izrazivši nezadovoljstvo što će ostati bez podrške resornog ministarstva. Na konkursu su, ipak, dobili dva miliona dinara. Tim povodom kaže:

– Obradovan sam činjenicom da je prepoznat kvalitet i značaj našeg festivala. Ali verujem da bi bilo dobro da se ubuduće na drugačiji način reguliše finansiranje, tako što bi se izvršilo rangiranje naših festivala u tri-četiri kategorije. Onda bi bilo jasno ko koliko dobija i koliko kome po značaju pripada. Mislim da je neophodno, na osnovu nekog projektovanog budžeta, da se konkursi raspisuju unapred, za iduću godinu. Ovako, em smo u neizvesnosti koliki ćemo budžet imati, em se veliki broj festivala završi pre nego što se donese odluka o finansiranju. Tako da se oni realizuju „na veresiju“.

Karajić ističe da bi takve improvizacije mogle da se izbegnu, tim pre što to važi i za gostovanja u inostranstvu:

– Kako ih obaviti u februaru, martu, čak i u aprilu, ako ne znate da li ćete dobiti sredstva od Ministarstva kulture za tu namenu. Znači, opet na veresiju – ističe Karajić.

Među onima koji su očekivali, ali nisu dobili novac, je Festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“:

– Nemam poseban komentar. Ne želim bilo kakav sukob niti od ovoga da pravim „slučaj“ – ističe direktor Đura Mrđa. – Ipak, radi se o 25. jubilarnom festivalu klasike. Neću da sumnjam u rad komisije, ipak mislim da je naš festival vrlo specifičan i jedinstven na ovom prostoru, s međunarodnim karakterom. U prijavi smo naveli s kojim naslovima i ambicijama konkurišemo, tim pre što je ovo njegovo jubilarno izdanje. Do pre dve godine imali smo podršku Ministarstva. Prošli konkurs je bio vrlo specifičan: dobili smo obrazloženje tadašnjeg ministra da podržavaju najelitnije i najkvalitetnije. Uprkos tome, baš te godine izostala su sredstva…

Mrđa dodaje da, uprkos svemu, neće odustati od planirane selekcije, da će upoznati festivalski odbor sa situacijom, pa i da će u razgovoru s Ministarstvom i ministrom lično pokušati da uz njegovo diskreciono pravo naknadno dobiju novac:

– Za ove četiri godine od kada sam direktor, svake godine smo pozitivno poslovali, uz pomoć privrednih subjekata i, uglavnom, ličnih poznanstava. Očekujem rezultat i pokrajinskog konkursa, verujem da ćemo dobiti podršku, jer ona dosad nikada nije izostala. Kao i festival komedije, festival klasike je veoma specifičan i smatram da se tako prema njemu treba i postaviti.

BLAGOJEVIĆ: VIŠE PARA ZA „NIŠVIL“

DIREKTOR „Nišvila“ Ivan Blagojević predložio je da se odvoje budžeti namenjeni beogradskim projektima od ostatka Srbije, kao i da se budžet muzičkog stvaralaštva ubuduće makar izjednači sa budžetom filmskog stvaralaštva.

– Najbolje rangirani muzički festival („Mokranjčevi dani“) dobio je samo 2,5 miliona dinara, a činjenica je da muzički festivali imaju daleko veće rashode, ali i da generišu najviše sredstava za budžet Srbije – kaže Blagojević, koji se ipak zahvalio Ministarstvu na ovogodišnjem uvećanju podrške festivalu na 2,4 miliona (u odnosu na prošlogodišnjih 1,25 miliona).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *