FIDEL KASTRO: Divim se Snoudenu

FIDEL KASTRO: Divim se Snoudenu

29 avgusta 2013

Fidel Castro RuzFidel Kastro osudio pisanje ruskog lista „Komersant“ da je njegova zemlja podlegla pritisku SAD i sprečila da Edvard Snouden iz Moskve doputuje avionom na Kubu.

Vođa kubanske revolucije i bivši predsednik Fidel Kastro, koji je predao vlast bratu Raulu 2006. godine i retko se viđa i čuje u javnosti, rekao je da je pisanje ruskog lista zlonamerna laž.

Kastro u tekstu, gde je govorio o više međunarodnih tema, je pohvalio Snoudena, a osudio špijuniranje koje vrše SAD, preneo je Rojters.

„Očigledno je da će SAD uvek nastojati da pritiskaju Kubu, koja se brani već 54 godina i nastaviće da to radi sve dok bude bilo potrebno“, naveo je Kastro.

Fidel Kastro se u svom tekstu obrušio i na „Komersant“ rekavši da je to kontrarevolucionaran i plaćenički list.

„Divim se hrabrosti i izjavama Snoudena. Po mom mišljenju, on je učinio uslugu svetu otkrivši nečasnu politiku jedne svetske imperije koja laže i obmanjuje svet“, napisao je Kastro.

„Komersant“ je 26. avgusta napisao da je razlog zašto se odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden (koga SAD traže zbog otkrivanja podataka o tajnom američkom programu nadzora) zadržao u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma „Šeremetjevo“ skoro mesec i po dana – to što je zvanična Havana saopštila da mu neće dopustiti da iz Rusije doleti na Kubu.

List je, citirajući više izvora, uključujući izvor blizak američkom Stejt Dipartmentu, naveo da je razlog zašto je Snouden propustio let to što je Kuba u posljednji čas naložila da bivšem saradniku američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) ne bude dozvoljeno da se ukrca na avion ruskog „Aeroflota“.

U tekstu se navodi da se zvanična Havana predomislila u vezi sa prihvatom Snoudena zbog pritiska Sjedinjenih Američkih Država, koje žele da mu sude po optužbama za špijunažu.

Da je Kuba dopustila da Snouden sleti na njenu teritoriju, to bi pogoršalo odnose te zemlje sa SAD-om, navodi Rojters i podseća da se isto dogodilo i sa odnosima SAD i Rusije, koja je Snoudenu odobrila privremeni azil, budući da je američki predsednik Barak Obama odložio sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, koji je bio planiran za septembar.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *