ФИЈАСКО ЛАЈЧАКОВЕ ПОЛИТИКЕ: Бриселски дијалог управо је изгубио сваки смисао

FIJASKO LAJČAKOVE POLITIKE: Briselski dijalog upravo je izgubio svaki smisao

21 septembra 2021

Ako se prištinska strana opredelila za puni reciprocitet i nastavi sa akcijama poput aktuelne na Jarinju i Brnjaku, dijalog između Beograda i Prištine gubi svaki smisao.Ovako za Sputnjik, najnovije akcije Prištine komentariše nekadašnji jugoslovenski diplomata Zoran Milivojević.

Prema njegovim rečima, briselski dijalog gubi smisao po dva osnova; prvo zato što prištinska strana ne poštuje Briselske sporazume. Drugi osnov je taj što pitanje registarskih tablica, prema rečima našeg sagovornika, zapravo nameće priču o statusu Kosova i Metohije.

Briselski dijalog je izgubio smisao

„Nije suština u tablicama kao takvim, nego u statusu. Očigledna je namera i prištinske vlade, i Kurtija da sprovedu svoju političku platformu, da se isključivo razgovara o statusnim pitanjima i da to bude jedina moguća platforma“, naglašava Milivojević.

U narednom periodu, pogotovo zato što na KiM slede lokalni izbori, trebalo bi očekivati da će politika nametanja strategije da se razgovara isključivo o statusu južne srpske pokrajine biti noseća, dodaje Milivojević i ističe da se u tom smislu postavljaju dva pitanja.

Prvo je da li je moguće uopšte razgovarati o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, jer dijalog o normalizaciji nije isto što i dijalog o statusu. Dijalog o normalizaciji znači razgovore o životnim pitanjima, pa i o pitanjima slobode kretanja.

Drugo pitanje, prema Milivojevićevim rečima, je pitanje pozicije EU kao posrednika u dijalogu.

„Ona ima mandat Ujedinjenih nacija da posreduje, ali statusno neutralno. Imajući u vidu i neke Lajčakove izjave pre puta u Prištinu, gde je govorio da na kraju dijaloga treba praktično računati sa međusobnim priznanjem, a takođe i da nema reakcija na ponašanje Kurtija, potpuno je jasno da EU nastupa isključivo sa pozicije razgovora o statusu“, kaže on.

Sva ova pitanja otvorio je Aljbin Kurti odlukom o zaustavljanju automobila sa srpskim registarskim tablicama i nametanju kosovskih tablica. Za ovu akciju prištinskog premijera veliku odgovornost snosi i onaj deo međunarodne zajednice, koji podržava kosovsku nezavisnost. Ono što trenutno radi prištinska vlada, prema rečima našeg sagovornika, može da izazove dodatnu nestabilnost i ozbiljne u regionu jer ne treba očekivati da će srpska strana prihvatiti nametanje ovakvog rešenja.

„Čak i nemam neku veliku dilemu da Kurti, u stvari, ima podršku i za ovakvu politiku, i za ovakav pristup i da inače postoji nervoza u zapadnim krugovima koji podržavaju Kosovo što ta stvar ne ide i da je ovo jedan deo pritiska i pokušaja da se rešenje nametne po principu diktata stvari sa terena – uzmi ili ostavi“, ističe Milivojević.

Kako bi se zaustavio proces dalje radikalizacije i mogućeg ugrožavanja mira i bezbednosti, trebalo bi, smatra naš sagovornik, isposlovati suspenziju odluke prištinske vlade. Tek tada bi se stvorili uslovi za dalji dijalog o normalizaciji odnosa – u sadašnjim okolnostima, to je teško i nisam optimista, zaključuje Milivojević.

Lajčakovi napori torpedovani akcijom Prištine

Utisak da je briselski dijalog izgubio smisao odavno postoji, kaže istoričar Saša Adamović.

„Ono što je počelo Briselskim sporazumom, nastavilo se mučnim procesom dijaloga između Beograda i Prištine, tokom kojeg je Priština nije želela da ozbiljno pregovara, realizuje dogovoreno, već je čekala trenutak u kome bi Srbija bila naterana da prihvati nezavisnost Kosova. Videli smo da je, još od taksi koje je uvodila vlada Ramuša Haradinaja, pa do današnjeg dana kada Aljbin Kurti ukida srpske tablice, sve bilo u funkciji pritiska na Beograd, da se Srbija slomi i prizna ono što nikada neće uraditi“, ističe on.

Osim u kratkom periodu, kada je Ričard Grenel pokušao da reši kosovsko pitanje bez prejudiciranja statusa južne srpske pokrajine, oni koji moderiraju dijalog između Beograda i prištine, SAD i EU, ne preduzimaju ništa kako bi Priština ispunila preuzete obaveze, dodaje Adamović. Priština se, nakon Grenelovog napuštanja pozicije posrednika, vratila politici koja od Beograda želi da iznudi priznanje kosovske nezavisnosti, a briselski dijalog pretvorio se u, kako naš sagovornik kaže, mučenje.

„Sve dok oni koji stoje iza projekta nezavisnog Kosova, a to su vodeće države EU i SAD, ne pronađu način da nateraju Prištinu da se vrati za pregovarački sto, da se bavi rešavanjem konkretnih, svakodnevnih problema, nikakvog ozbiljnog dijaloga ne može biti, i on je u ovom trenutku izgubio svaki smisao“, smatra Adamović.

Želja Miroslava Lajčaka da, posetom regionu, obnovi dijalog između Beograda i Prištine, akcijom prištinskih vlasti na Jarinju i Brnjaku je torpedovana, zaključuje on.

KOMENTARI6 komentara

 1. radmila says:

  Zar je taj sporazum ikad imao smisao?

 2. Ivan Grozni says:

  Aman ljudi jeste li coravi.Shiptari rade ono sto su sa AV dogovorili.Ne zanoiste se recama "NEDAM Kosovo" ON GA JE NA KASICICU POLAKO I BEZBOLNO(za njega) PREDAO JOS PRE SEDAM GODINA Dovrseno je Washingtonskim sporazumom o predaji Gazivoda i NE STAVLJANJ VETA NA UCLANJIVANJE KiM U MEDJUNARODNE ORGANIZACIJE. STA JOS OSTALO DA SE NJIMA PREDA? VELIKO NISTA. SVE IMAJU.

  • goran says:

   Poprilično si glup i ne upućen. Ti očigledno imaš rešenje još ti samo fali Đilas i Jeremić i kosovo je vraćeno.

 3. Ilija Čvorović says:

  Ako se šiptari ne pridržavaju ničega potpisanog,automatski ne mora ni Srbija.

 4. Gagi says:

  Kakav fijasko, radio je ovaj EU zvanicnik upravo ono sto je trebalo. Nego, sada ce ovi njegovi pomocnici i gubitnici kod nas da angazuju medije i da nam objasnjavaju kako to nije tako i da jos sve nije zavrseno. U medjuvremenu su poslali ove Migove koje smo krvavo platili da bombarduju Bondstil. Nije bas svim Srbima crkla ova licna u mozgu izmedju usiju.

 5. Luka says:

  Blokiran sam na sajtu " novina osnovanih 1904 godine ".Znate o kom dnevnom listu zapravo mislom i govorim. Godinama sam " sebi dozvoljavao " da ponešto prokomentarišem naravno uz kontrolu i odobrenje njihovog administratora - uvek veoma pristojno sa razumljivom oprezom i uljudnošću i uz pristojno uvažavanje i drugih i drugalijik mišljenja Sada mi se već duže vreme uopšte ne objavljuju nikakvi komentari.Ne znam da li je neposredan povod bio komentarisanje poteza "EU" prema srpskimn problremima na i sa KiM ili neka " regionalna tema" ali taj pristup je jednostavbno potpuno onemogućen tako da bilo kakav "komentar" već mesec dana uopšte ne može ni da se otpravi sa kompjutera.Komentare ne bih razumeo ni ocenio kao bilo kakve ili bilo koje ili čije "usko partijske"- "pro " ili "kontra" pristupe ovim u suštini međudržavnim i međunarodnim temama Radilo se jednostavno o temama koje tište sve slobodno misleće patriotski opredeljene ljude pa i mene .Ne znam u čemi je stvar. Da li bi neko hteo ili mogao da mi da svoje viđenje iiicijalnih blo kada otpravljenih komentara koje sam razumeo kao onemogućavanje saopštavanja mišljenja za koje ne verujem da sam ih jedini -najmanje nekakav nepristojan nosilac.Naprotiv .Šta to može inicirati administratora nekog sajta da nekom komentaru bude blokiran i sam put do administratora koji je razumljivo ovlašćen da proceni da li će i "propustiti" neki komentar ili to neće učiniti ,Ovde se radi o blokadi i samog otpravljanja .Molim pomoć za moguće razjašnjeenje takvih čudnih pristupa kojima ne znam poreklo i način iako pretpostavljam da postoji procena da određene komentare ( ali zašto i sve kada su već do tada 95-99% propuštani- pod određenim uslovima ne treba dalje "propuštati " -njihovim neobjavljivanjem .Da li je to tzv. "hakovanje" i zašto bi neko u listu od ugleda tome pribegao -ili se radi o "preventivnoj " i" blako NN blokadi " izvan samog dnevnog lista -zbog značajne osetljivosti komentarisanih tema?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *