ФИЈАСКО МИЛОГОРАЦА: Ништа од Википедије на црногорском, језик им је ипак српски

FIJASKO MILOGORACA: Ništa od Vikipedije na crnogorskom, jezik im je ipak srpski

29 decembra 2018

Vikipedija na crnogorskom jeziku zasad ne može biti uspostavljena, jer je jezički komitet Vikipedije dao negativno mišljenje i smatraju da je crnogorski jezik, kao srpski, hrvatski i bošnjački, grana srpsko-hrvatskog jezika, zbog čega ocenjuju da su postojeće Vikipedije na ova tri jezika razumljive za sva četiri naroda, prenosi RTCG.

Tu informaciju saopštio je u intervjuu za podgoričku Pobjedu publicista Slobodan Jovanović, koji je deo tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Vikipedije na crnogorskom jeziku, i koji ističe da „činjenica da smatraju greškom što su odobrili vikipedije na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu“.

„Mi to doživljavamo kao diskriminaciju“, naveo je Jovanović.

Kako bi pokušali da prevaziđu ovu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Vikipedije, kako kaže Jovanović, sa vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na standarde koje je Vikipedija postavila.

Jovanović je dodao da iako Vikipedija spada u instituciju koja je slobodna i nije povezana s državnim institucijama, smatraju da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Uskok says:

  Nek se pozove na Njegoša najpismenijeg crnogorca! Ops, pa oni su njega ukinuli. Jbg, onda ne znam, ali možda da izokrenu na šatrovački, to bi možda upalilo.

 2. Velika Metla says:

  Oni u čiji su se "čajni kolutića" ponosni milogorci zavukli,naci-amerikanci,su im priznali jezik! E sad,što ti isti nacisti imena amerikanci nemaju svoj jezik je drugo pitanje! Ne daju pirgavi,Englezi,da im se engleski korpus rastura i drobi na kojekakve dileje,ali kad treba srbski korpus drobiti i deliti onda je sve dozvoljeno! Biće da naci-amerikanci nemaju svoj jezik jer ih je manje nego milogoraca smrdljivih! Bilo kako i jedni i drugi su smradovi!

 3. Velika Metla says:

  Oni u čiji su se "čajni kolutić",ponosni milogorci,zavukli,naci-amerikanci,su im priznali jezik! E sad,što ti isti nacisti imena amerikanci nemaju svoj jezik je drugo pitanje! Ne daju pirgavi,Englezi,da im se engleski korpus rastura i drobi na kojekakve dileje,ali kad treba srbski korpus drobiti i deliti onda je sve dozvoljeno! Biće da naci-amerikanci nemaju svoj jezik jer ih je manje nego milogoraca smrdljivih! Bilo kako i jedni i drugi su smradovi!

 4. Deda Micko says:

  Ma zar je moguce, a ja mislio da je Crnogorski varijanta francuskog, jako sam razocaran.

  • Velika Metla says:

   Deda,nije,BRE,francuskog nego varijanta "džibuti" jezika!

  • mirkula says:

   Pazi, deda Mićko(ili možda Micko)i ovde si se uglavio? Divota Božja... ali ovoga puta se potpuno slažem sa tobom, samo sa razlikom što sam ja pomislio da je taj jezik varijanta nekog jezika urođeničkog plemena sa kontinenta njihovih sadašnjih gospodara. Čuo si valjda da se i krvati ubiše da dokažu kako je američko pleme indijanaca Krou (Crow = vrana) postalo od hrvatskih (Cro...atian) moreplovaca, koji su ih pronašli ko zna koloiko vekova pre Kolumbusa!?!? Ime im se piše različio ali se izgovara veoma sličo i eto ti dokaza (ime plemena se izovara Crou a krvatima Kro...ats). Mislim da je francuski jezik malo isuviše otmen za ove novostvorene šiptogorce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *