ФИЈАСКО У НАТО ПАКТУ: Чланице прекршиле договор, велика рупа у каси!

ФИЈАСКО У НАТО ПАКТУ: Чланице прекршиле договор, велика рупа у каси!

18 маја 2023

Само 11 од 30 НАТО земаља ће у 2023. издвојити обећаних два одсто свог БДП-а.

Иако су се чланице НАТО-а обавезале да ће у року од десет година издвајати бар два одсто свог БДП-а за одбрану, већина од 30 земаља далеко је од тог циља.Наиме, само 11 од 30 НАТО земаља ће у 2023. издвојити обећану суму за одбрану, показао је најновији извештај Института за економска истраживања ИФО из Минхена.

Државе НАТО блока које нису испуниле циљ, чак 19 њих, ће укупно потрошити 50 милијарди евра мање на одбрану у овој години него што то предвиђа договор из 2014. године.

Немачка ће у 2023. години потрошити за 17,1 милијарди евра мање од планираног издвајања, што представља значајан мањак у заједничкој каси НАТО-а, напомињу аутори извештаја.

Са друге стране, Пољска ће према очекивањима у овој години за одбрану издвојити 16,9 милијарди евра више него што то захтева Северноатлантска алијанса.

У 2014. години постигнут је договор о заједничким улагањима за наредних 10 година.

(РТ Балкан)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Косовац says:

    Лепо пише колико НАТО издваја за одбрану. А неће да кажу колико НАТО издваја за напад? Знате, пошто је Русија напала Украјину, све ово што је НАТО издвојио за Украјину, књижи се у ставку „одбрана“. Логично по правилима сорошоида, НАТО уопште нема потребе да издваја средства за напад - све само за одбрану, евентуално за неког милосрдног анђела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u