ФИЈАСКО У НАТО ПАКТУ: Чланице прекршиле договор, велика рупа у каси!

FIJASKO U NATO PAKTU: Članice prekršile dogovor, velika rupa u kasi!

18 maja 2023

Samo 11 od 30 NATO zemalja će u 2023. izdvojiti obećanih dva odsto svog BDP-a.

Iako su se članice NATO-a obavezale da će u roku od deset godina izdvajati bar dva odsto svog BDP-a za odbranu, većina od 30 zemalja daleko je od tog cilja.Naime, samo 11 od 30 NATO zemalja će u 2023. izdvojiti obećanu sumu za odbranu, pokazao je najnoviji izveštaj Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Države NATO bloka koje nisu ispunile cilj, čak 19 njih, će ukupno potrošiti 50 milijardi evra manje na odbranu u ovoj godini nego što to predviđa dogovor iz 2014. godine.

Nemačka će u 2023. godini potrošiti za 17,1 milijardi evra manje od planiranog izdvajanja, što predstavlja značajan manjak u zajedničkoj kasi NATO-a, napominju autori izveštaja.

Sa druge strane, Poljska će prema očekivanjima u ovoj godini za odbranu izdvojiti 16,9 milijardi evra više nego što to zahteva Severnoatlantska alijansa.

U 2014. godini postignut je dogovor o zajedničkim ulaganjima za narednih 10 godina.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Lepo piše koliko NATO izdvaja za odbranu. A neće da kažu koliko NATO izdvaja za napad? Znate, pošto je Rusija napala Ukrajinu, sve ovo što je NATO izdvojio za Ukrajinu, knjiži se u stavku „odbrana“. Logično po pravilima sorošoida, NATO uopšte nema potrebe da izdvaja sredstva za napad - sve samo za odbranu, eventualno za nekog milosrdnog anđela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *