ФИЈАСКО ЗАПАДА: Асада неће убити као Гадафија!

FIJASKO ZAPADA: Asada neće ubiti kao Gadafija!

24 oktobra 2015

assad 45Poseta Bašara el Asada Moskvi poruka je Zapadu da je sirijsko nebo opet otvoreno, ali je ponovo navela SAD da razmotre opciju “zone zabranjenih letova” iznad Sirije – navode analitički portali.

Asad je godinama bio u Damasku i, kao nekada Gadafi u Libiji, čekao da vidi šta će se desiti. Ali, kada je došao u Moskvu, opet je izgledao kao lider zemlje koja je član UN – navodi anlitičar Metju Del Santo, sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Ta poseta simbolično je označila povratak Sirije na međunarodnu scenu, što je izazvalo oštre kritike zapadnih sila, koje su Asada već otpisale i koje godinama oružjem i novcem snabdevaju njegove protivnike.

Američki mediji navode da je državni sekretar Džon Keri imao sastanak sa visoko rangiranim oficirima o mogućnosti uvođenja “zone zabranjenih letova”.

U fokusu razgovora bilo je uspostavljanje takve zone prema granici Sirije sa Turskom i Jordanom, uz obrazloženje da se tako štite humanitarni putevi pomoći civilima.

Međutim, Rusija smatra da SAD žele da zaštite svoje saveznike – grupe koje se bore protiv Asada, od kojih su neke povezane sa “islamskog državom” i Al kaidom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin javno je upitao – odakle sredstva islamistima za toliko naoružanje i logistiku u Siriji?

Iznad Sirije već vlada velika gužva – ruski avioni svakodnevno napadaju islamiste, američki lovci sve to nadgledaju, a ponekad i sami dejstvuju, dok “neindentifikovani” avioni za osmatranje lete na sve strane…

Asad je uspeo da izbegne Gadafijevu sudbinu, ali niko još ne zna šta će biti sa Sirijom – navode portali.

KOMENTARI2 komentara

  1. N. says:

    Ako sam dobro razumeo naslov, Asad neće biti pogubljen kao pas na ulici, već će naprasno dobiti rak kao Čavez?

  2. Batina says:

    Asad nikad nije bio sluga zapada kao Gadafi I Sadam, pa mu ni nece biti kao njima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *