Фијат, штрајкачки посао века

Fijat, štrajkački posao veka

17 jula 2017

Piše: Radoje Andrić

Fijat nikada ne progovara sa radnicima koji su u štrajku.

Fijat će u Srbiji tek da vidi – šta su ”radnici u štrajku”!

Tek će da vide – kakva može da bude ovdašnja ojađena radnička klasa!

Tek će da shvate svoju grešku, jer su se polakomili da od ove zemlje traže, dobiju i uzmu ono što nijedna zemlja na svetu ne daje stranim investitorima!

Mi, građani Srbije, Fijatu plaćamo da postoji!

U naše ime, vlast je oslobodila Fijat plaćanja poreza i doprinosa na plate! Dobavljači Fijata ne plaćaju PDV na alate koje uvoze. Fijat je oslobođen plaćanja poreza na dobit, poreza na imovinu, poreza na sprovođenje urbanističkog plana, poreza za isticanje firme!

Dali smo Fijatu 10.000 evra po radniku, a poslovodstvu po 5,5 miliona evra u kešu, svake godine! Prošle godine smo im dali deset miliona evra kao ”dodatna davanja”, struju im nalaćujemo jeftinije nego ostalim privrednicima u Srbiji, država Srbija je garant kredita koje Fijat uzima, platili smo 100 miliona dinara obuku radnika…

Da li smo mi ludi ljudi?

Kada je Fijat prošle godine otpustio 882 radnika, mi mu povećali subvencije za 50%!
Može li to da uradi pametan čovek?

Radnike su otpustili jer proizvodnja zbog slabe kupovine vozila pada.

Za pet meseci ove godine manja je za 10,5 odsto nego lane.

To je još i najmanji problem, jer se sve otvorenije i sa sve više dokaza sumnja da Fijat ”ispumpava” novac iz Kragujevca: ekonomisti znaju i dokazuju kako je nenormalno da učešće materijala u prihodima kragujevačkog Fijata bude čak 84 odsto!

To nema nigde u svetu i dokaz je da Srbija nije svet.

Vlasnici Fijata rade ovo: delove koji se ugrađuju u vozila u Kragujevcu – kupuju od svojih firmi iz Italije i Poljske, ali po ”naduvanim” cenama!

Samo prošle godine tako je uvezeno delova za 450 miliona evra iz Fijatovih fabrika, a državne službe Italije i Poljske evidentirale su da je vrednost izvezenih delova 230 miliona evra!

Računica kaže: uzeli su nam 220 miliona evra ”na lepe oči”, na našu glupost i, zasigurno, na korist nekih od nas…

Zato je prošlogodišnja dobit u kragujevačkom Fijatu ostvarena isključivo zahvaljujući pomoći države Srbije, od 3,8 milijardi dinara!
”Izvozni posao veka”, kako je najavljen Fijatov dolazak u Srbiju, postaće ”štrajkački posao veka”, ako je pravde i ako se kragujevački radnici mogu izboriti u ime svih nas, bensediranih, za malo više dostojanstva…

I zaista je od neobične važnosti da se utvrdi – ko je u ime Srbije doveo Fijat pod uslovima vrlo sličnim okupacionim iz Drugog svetskog rata?

Bitno je i zbog onih koji su preuzeli vlast i obaveze iz ugovora, a da svoje prethodnike koji su kapitulirali pred Fijatom u ime države – nisu izveli ni pred sud javnosti, kamo li pred onaj pravi sud…!

I, da: mnogo nam je lakše, od kako je Mirko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, rekao ”da ne postoji nijedna informacija o povlačenju Fijata iz Srbije, a da su štrajkovi uobičajena pojava u Evropi”!

Jesu, ali u Evropi nije uobičajeno da se mesec dana radi za jedan ručak u boljem restoranu, što su radnici iz Fijata poručili svojim kolegama u Kragujevcu, motivišući ih da se izbore za pravo na ljudsko dostojanstvo.

Nisam pročitao da su radnici iz bilo koje firme u Srbiji poručili svojim kolegama u Kragujevcu da su uz njih, izuzmu li se radnici ”Goše”, koji su takođe u štrajku.

A o tome – koliko je iskrena ”zabrinutost” i verbalna podrška lidera ovdašnjih sindikata, moralo bi se utvrđivati uz pomoć poligrafa.

(Iskra)

KOMENTARI4 komentara

 1. Danko says:

  Pa da su se toliki novci uložili u poljoprivredu umesto u Fiat nacija bi bila manje gladna a da je država takve beneficije dala seljaku Šumadija bi bila Švajcarska,zamislite još da je umesto u projekat Bg na vodi tri ipo milijarde evra uloženo u navodnjavanje Vojvodine i cele Srbije a sva proizvodnja usmerena u izvoz prema Rusiji danas bi imali ne samo ne postojećih šest Mig-29 koji nikako ne stižu već nekoliko eskadrila istih sa po nekoliko desetina aviona. Pogrešna i pogubna politika lopovluk i korumpirano društvo je dovelo do dna srpsku ekonomiju i privredu. U teškim situacijama se organizuju i radne akcije i podiže zemlja iz pepela. U Srbiji kao da je cilj da se samouništimo kao nacija. Od 2000 pa na ovamo ništa ali ništa nije uradjeno za boljitak nacije,a spisak za robiju je sve duži. Krajnje je vreme da se izadje na ulice! Krajnje je vreme da se stane na put ludilu! Krajnje je vreme da se istraje do kraja! Krajnje je vreme da se na funkcije postave mladi i školovani entuzijasti a ne lopovi sa lažnim diplomama!

  • Kosovac says:

   @ Danko,…. Treba isterati Guba Soroš, uz pomoć Mađarske, da bar jednom napravimo pravu stvar. Guba Soroš pravi lažne diplome.

 2. Dejan says:

  Niste samo vi glupi!Slovenjija i Hrvatska su planski unistile svoju poljoprivredu, gospodarstvo, proizvodnju, jer mi smo Europi i zapadu samo TRŽIŠTE!!!! MI TREBAMO SAMO KUPOVAT NJIHOVO I NJIMA DAVAT PARE! KADA MALO BOLKE POGLEDATE USTAV, SVI POLITIČARI RADE PROTIV SVOJE ZEMLJE I NARODA I TIME SU VELE IZDAJNICI! ZANIMLJIVO DA NI JEDAN PRA NIK NEMA LICA UKAZAT NA TO!!!!! NARODE PROBUDI SE

 3. Kosovac says:

  Radoje Andrić,…. Gde si do sada, sa ovim „Mi, građani Srbije, Fijatu plaćamo da postoji!“. Mogao bi Fijat bar da kaže hvala, ali ne, on preti da će da nam otkaže privilegiju da mu plaćamo. Kao kada je Miroljub Labus srećan objavio: „Dozvolili su nam da vraćamo kredite“….. Kao što naša vlada plaća Nevladine organizacije. Po budžetu….. Subvencija po radniku 10.000 evra Vama, a vi po radniku 5.000 evra Nama (meni), sve po zakonu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *