ФИЈАСКО ЗАПАДА: Две важне арапске земље Путина дочекале као светску фигуру број један

FIJASKO ZAPADA: Dve važne arapske zemlje Putina dočekale kao svetsku figuru broj jedan

9 decembra 2023

RUSKOG predsednika Vladimira Putina dočekali su na Bliskom Istoku kao dragog gosta.

Vojnici na konjima i kamilama formirali su duž maršrute kretanja predsednika Putina špalir, na stubovima za uličnu rasvetu visile su zastave Rusije i Emirata, prenosi britanska tv Sky News ističuči «da Emirati imaju prilično topao doček Putina i obziljne veze sa SAD-om u oblasti bezbednosti i da to odražava poslovne veze UAE i Rusije koje su se naglo povećale nakon što je Zapad uveo sankcije Moskvi».Kada se nebo iznad Abu Dabija pretvorilo u boje ruske zastave svima je bilo jasno da je sve spremno za doček delegacije na čelu sa Putinom. Za razliku od, na primer, nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera koji je bio prinuđen da pola sata čeka u avionu da se katarski funkcioneri sete da im je u posetu došao lider Nemačke.

Zvanična poseta ruskog lidera Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji bila je dinamična i veoma zgusnuta.

Prvo što je predsednik UAE – Bin Zajed el Nahjan – rekao da su Emirati «najveći partner Rusije na Bliskom Istoku, kao i najveći investitor».

«Naše su države poslednjih godina aktivno razvijale odnose u različitim oblastima. Cenim Vašu ličnu ulogu u tome» – istakao je obraćajući se Putinu.

Predsednik Rusije je u svoje ime istakao da su «bilateralni odnosi dostigli visok nivo koji je bez presedana». Robna razmena se 2022. godine povećala za 67,7 procenata i taj rast se nastavlja. Jačaju humanitarne veze.

«Prošle godine gotovo milion turista iz Rusije – malo više od 900 hiljada – posetilo je Emirate. Otvorena je ruska škola, mi smo vam zahvalni na odluci da dodelite zemlju za izgradnju pravoslavnog hrama» – rekao je Putin.

Istog dana popodne Putin je doputovao u El Rijad.

U dvorskom kompleksu Al Jamama usledio je susret sa princom prestolonaslednikom Saudijske Arabije.

Muhamed ben Salman Al Saud istakao je da je «zahvaljujući političkoj saradnji bilo moguće uspešno uticati» na bliskoistočnu situaciju što je ojačalo regionalnu bezbednost.

«Vi ste dragi gost na saudijskoj zemlji» – istakao je on obraćajući se ruskom predsedniku.

Saudijska Arabija, isto kao Emirati i Iran, ima nameru da u što kraće vreme postanee članice BRIKS-a što još jednom ističe dugoročne i perspektivne mogućnosti za saradnju Bliskog istoka i Ruske Federacije.

Turneja ruskog predsednika bila je za zapadne medije okidač za izvlačenje vrlo neprijatnih zaključaka za njihove zemlje.

Bloomberg: Posete Putina ukazuju da su napori Sjedinjenih Država i Evrope da izoluju Rusiju propali. Moskva nastavlja izgradnju međunarodnih odnosa, ovog puta u novom svetu. Putinova poseta u dve ključne zemlje Persijskog zaliva govori o rastućoj popularnosti ruskog predsednika izvan RF, bez obzira na napore SAD i EU da ga izoluju na međunarodnoj areni».

Arapski list Al Arab: Putinova poseta ukazuje da su propali pokušaji da se u međunarodnoj zajednici bojkotuje ruski lider pomoću naloga za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud. Ruski predsednik vraća se u prvi plan i obnavlja svoje posete i sastanke u običnom režimu, ignorišući pokušaje Zapada da ga izoluju.

Putin se odmah po povratku u Moskvu sreo sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem.

Razmotrili su aktuelna pitanja bilateralne saradnje uključujući i perspektivne zajedničke projekte u trgovinsko-ekonomskoj sfer, saobraćaju i energetici.

Za samo devet meseci ove godine robna razmena između Rusije i Irana dostigla je gotovo pet milijardi dolara i može da se uveća nekoliko puta u godinama koje slede.

Putin i Raisi redovno razgovaraju telefonom, a poslednji tet a tet susret imali su u Samarkandu – na marginama samita ŠOS u semptembru prošle godine.

U isto vreme države, članice EU, ne vide perspektive ekonomskog razvoja sa ovim državama. Osnovni zadatak EU u ovom momentu je prikupljanje sredstava za pomoć Ukrajini.

Dmitrij Solonikov, direktor Instituta za savremeni državni razvoj, za Južnu službu novosti iz Rostova na Donu rekao je:

«Arapski svet u državama Persijskog zaliva postaje prostor sa maksimalnim uticajem. Prošle godine je taj region su posetili kineski lider i predsednik SAD. Region postaje međunarodni diplomatski centar. Danas to nisu ni Ženeva ni Švajcarska, danas je to upravo arapski svet».

Solonikov dodaje: «Zato su veze Rusije i arapskih zemalja krajnje važne. Hajde da se prisetimo naših odnosa u naftno-gasnoj sferi u kojoj smo uvek koordinirali dejstva. Problemi Sovjetskog Saveza bili su izazvani ne samo trkom u naoružanju, ne samo rivalstvom, već i time što su SAD nagovarale arapske države da spuste cene nafte što je Sovjetski savez ostavilo bez potrebnih deviza za potrebe budžeta što je bio jedan od krupnih ekonomskih problema tog perioda. Danas je situacija potpuno drugačija. U ovom momentu pomenuti region na ekonomskom planu pre igra sa Rusijom protiv SAD, nego sa SAD-om protiv Rusije.

– To je promena za 180 stepeni koja se naravno mora održavati ličnim kontaktima. Za arapski svet to je veoma važno. To je geopolitička strateška situacija za pregovore o mogućem stupanju tih država u BRIKS, pregovore o tome da se u mnogome ove države pridržavaju politike koji predvodi Rusija. Mi se zajednički krećemo prema multipolarnom svetu u čijoj se osnovi nalazi poštovanje svakog naroda i države».

Solonikov ukazao na još nekoliko važnih momenata:

«Krajnje je važno da mi pokažemo celoj međunarodnoj zajednici da Rusija nije sama. Da ima bliske partnere po međunarodnim pitanjima. Svi su imali priliku da vide kako naš predsednik posećuje druge države, kako ga dočekuju i kako sa njim razgovaraju. To se odlično vidi u kontekstu veoma interesantne posete nemačkog predsednika koga niko nije došao da sačeka. Lider najveće države EU morao je da čeka pola sata u avionu dok se nisu setili da je stigao».

Solonikov je skrenuo pažnju i na to da je predsednik RF leteo u pratnji ruskih lovaca. To je demonstracija naših mogućnosti, smatra politikolog, ove letelice lete nad teritorijama mnogih država bez dodatnog uzimanja goriva.

Solonikov smatra da je važna čitava serija državnih poseta:

«Naš predsednik je leteo u UAE i Saudijsku Arabiju, potom imao susret sa liderom Irana u Kremlju. To nije slučajno. Sve su to karike u istom lancu, reč je o povezanim pregovorima sa predstavnicima država Persijskog zaliva. Mi imamo jasnu stratešku liniju kako ćemo graditi odnose sa tim delom sveta».

KOMENTARI3 komentara

  1. Kulak says:

    DEMOKRATIJA = LICEMERJE i DVOSTRUKI STANDARDI. Na te pojmove se svela celokupna politika zapadnih sila. Lomljenje tog zla je moguće samo ako svi slobodoljubivi i istinoljubivi ljudi podrže Rusiju. Arapski čelnici su shvatili koliko je to bitno.

  2. 1 mnooogo dobar ćo'ek says:

    Putin je lider svetske sile broj 1. Rusija je po ukupnim atributima 1.sila sveta, ne u svakom aspektu ali ukupno da,i svoju snagu u odnosu na ostale ce da diže upravo preko arapskog sveta, Afrike i J.Amerike. Znaju to arapi.

  3. Petrovgrad says:

    Putin pravi kolaciju na svetskom nivou u borbi protiv "zlatne milijarde". Satanisti su se okupili oko jedne milijarde, da bi istrebili preostalih šest miljarde stanovnika. Ratom, nemaju šanse, ali krenuće raznim bolestima, panemijama, zarazama, otrovima i sve što može izazvati masovno uništenje čovečanstva. Te planovi se moraju osujetiti i potpuno uništiti njeni tvorci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *