ФИЛМ КОЈИ СУ СВИ ЧЕКАЛИ: Путин о рушењу Југославије, светском поретку и улози Русије у њему (ВИДЕО)

ФИЛМ КОЈИ СУ СВИ ЧЕКАЛИ: Путин о рушењу Југославије, светском поретку и улози Русије у њему (ВИДЕО)

4 јануара 2016

Putin movie 2334Нови документарни филм „Светски поредак“ ексклузивно је емитован на руском телевизијском каналу Русија 1, а председник Владимир Путин био је међу онима који су за потребе филма интервјуисани.

Документарац је подељен у седам епизода: „Пад система са Јалте“, „Демократија: Прва крв“, „Технологија обојених револуција – насилна демократизација“, „Европа као европски вазал и Мигрантска криза као резултат демократизације САД“, „Гаранције за стабилан развој у свету – јединство кроз различитост“, „Геополитичка борба мора бити цивилизована“ и, на крају, „Интерес земље изнад свега“. Сви делови су коначно постали доступни и публици ван Русије и можете их погледати у овом чланку.

Као саговорник, Путин је и био најважнији извор информација за документаристе. Било је речи о готово свим светским проблемима, а овде ћемо поменути само најважније закључке до којих је руски председник дошао.

Путин је нагласио да је важно бити опрезан када је у питању нуклеарно оружје, наводећи да, иако Русија држи своје нуклеарке спремне, „она никада не би замахнула својом нуклеарном палицом ка другима.“

– Надам се да ни једна особа на планети није довољно луда да се усудио да користи нуклеарно оружје – рекао је Путин.

НАТО агресија на Југославију

У другом делу, „Демократија: Прва крв“, документарац се бави распадом Југославије и агресијом НАТО пакта, али и америчким интервенцијама у Авганистану, Ираку, рату у Либији итд. Међу саговорницима се, између осталих, налазе и премијер Србије Александар Вучић, председник Томислав Николић и наш чувени филмски режисер Емир Кустурица.

– Рат у Југославији показао је свим странама колико је наша цивилизација празна… без икаквих принципа и идеала – истакао је Кустурица.

Недостаци националних влада нису разлог за интервенцију

По питању страног мешања у унутрашње ствари држава, руски председник је рекао да недостаци националних влада не би требало да буду разлог за интервенцију.

– Најважније је да се не подривају легитимне владе и да се не да уништава њихова државност, чак и ако се чине несавршеним – рекао је председник.


– Мислим да нико никада не би требао да намета било какве вредности, које он/она сматрају исправним, на друге. Ми (Русија) имамо своје вредности и своје идеје о правди – објаснио је Путин.

Неке земље мисле да могу Русији да наређују како да се понаша

Неке земље су изгледа „изгубиле осећај за реалност“ те мисле да могу да говоре Русији како да спроведи своју политику. То се неће догодити, нагласио је Путин.

Геополитика је одвуке била важно питање у свету. Ипак, Путин сматра да, ако се геополитичка борба не може избећи, онда би барем требало да буде цивилизована, са принципима који су универзално прихваћени и надгледани.

– Од суштинског је значаја за будући развој изградити односе тзв. геополитичке борбе која је неизбежна и то је нормално. Али потребно ју је спровести у складу са цивилизованим правилима – рекао је Путин.

Очигледно, Украјина је била и на Путиновом уму.

– Када је реч о Украјини и постсовјетским земљама уопште, ја сам уверен да положај наших западних партнера – Европе и САД – нема везе са заштитом украјинских интереса, већ са покушајима да се спречи поновно стварање Совјетског Савеза. При том, нико не жели да нам поверује када кажемо да Русија нема за циљ поновно стварање Совјетског Савеза – рекао је председник.

Проблем Европе је што нема независну спољну политику

Према Путину, Запад данас схвата да је направио грешку подржавши пуч против владе у Украјини. Међутим, за сада Запад није спреман да то и призна.

– Не можете побољшати ништа организовањем државног удара. Да ли се нешто побољшало у земљи? Моћ је у рукама олигарха – истакао је Путин.

– Нико не жели да финансијски подржи Украјину … Истовремено, они (Запад) желе да пребаце финансијски терет на Русију … Хајде да поделимо ризик, рекли смо. Спремни смо да реструктурирамо украјински дуг према Русији… Они не желе да поделе тај ризик – рекао је руски лидер.

Путин је такође дотакао својих комшија на европском континенту, наводећи да је „проблем у Европи то што нема независну спољну политику. Уопште.“

– Улога Немачке, која може и треба да делује на међународној сцени, не може се занемарити да би се променила постојећа међународна клима која тежи повећању стабилности – рекао је Путин.

(Информер)

KOMENTARI9 коментара

 1. milan says:

  Imamo V.V.Putina i to je dovoljno, za sada, kao pocetak svega!

 2. Alojzije Stepinac says:

  @milan Je, nimalo ne virite iz njegova šu*ka! :-)

 3. Nemanja says:

  E moj stepincicu, mi smo bili za Rusiju i kad je bila na dnu i sad kad ide ka vrhu nadam se da cete i vi ustase biti uz ameriku kad dodje do dna.

 4. Alojzije Stepinac says:

  @Nemanja Nisi ti baš naročito pametan. Ne zanima nas Hrvate ni SAD ni Rusija. *ebemo mater i jednima i drugima. Nas zanima jedino i isključivo Hrvatska, naša domovina. Ako to znači da će nam sutra biti bolje uz Ruse, od*ebat ćemo Amere u sekundi i vratit im se nazad čim se pokaže da ruski interesi nisu u skladu s našima i da nam SAD može pružiti više. A vi slobodno stojte uz one koji su na dnu. Kakva vam je politika, tako vam i je.

 5. milan says:

  @Alojzije Nesto si rekao tacno, da odvajkada volimo Ruse i Rusiju, ali nikako da se iskazes i odredis prema svojemu starslavenskom porijeklu, ako nisi bot. Tko vam postavi predsjednika banane, tko vam postavi mandatara?! Problem kod vas tamo u banana drzavici je u tome sto ste intelektualno i moralno neuhranjeni, pa glad kao glad vas tjera da jedete i ono sto je nus proizvod probave!

 6. Apis says:

  Stepinac! Osobe koje se nude svima u celom svetu zovu se kurve. Mnogi će ih jbati ali svi se stide kontakta sa njima.

 7. Djeneral DRAZA Mihajlovic says:

  @Alojzije...niko nije toliko duboko u debelom crevu nemaca,amerikanaca,a nekada ste bili u SUPKU austro-ugara kao vi 'rvati iliti kurvati,evo i dokaza ;) SINU TISUĆLJETNE KULTURE Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača, Na poljima rodnim, braneći ih časno Kitio si cvećem svakog osvajača, Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno. Slobodu si večno, zakržljala raso, Ček’o da donesu tuđi bajoneti, Po gorama svojim tuđa stada pas’o, Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti. Pokaži mi redom Viteze tvog roda, Što balčakom s ruku slomiše ti lance, Gde je Karađorđe tvojega naroda, Pokaži mi tvoje termopilske klance. S tuđinskom si kamom puzio po blatu, S krvološtvom zvera, pogane hijene, Da bi mučki udar s ledja dao Bratu, I ubio porod u utrobi žene. Još bezbrojna groblja zatravio nisi, A krvavu kamu u nedrima skrivaš, Sa vešala starih novi konop visi, U sumraku uma novog gazdu snivaš. Branio si zemlju od nejači naše, Iz kolevke pio krv nevine dece, Pod znamenje srama uz ime ustaše, Stavio si Hrista, Slobodu i Svece. U bezumlju gledaš ko će nove kame, Oštrije i ljuće opet da ti skuje, Čiju li ćeš pušku obesit’ o rame, Ko najbolje ume da ti komanduje. BEDNICE NEMA TEBI i takvima kao sto si ti LEKA,puuu mater ti smrdljivu,puuu ljigo puuuu

 8. Kulak says:

  Rusija je u obavezi da nekom pomogne kad sa njom ima ugovor o vojnom savezništvu.

 9. namćor says:

  Ovde se, samo, potvrdjuje moj (autorski) vic: "Kako smestiti 4 Hrvata i 4 Nemca u lift nosivosti za 4 osobe? Lako. Prvo unutra pustiš Nemce, a Hrvati će im se, i tako, sami zavući u guzicu!"

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u