ФИЛМ КОЈИ СУ СВИ ЧЕКАЛИ: Путин о рушењу Југославије, светском поретку и улози Русије у њему (ВИДЕО)

FILM KOJI SU SVI ČEKALI: Putin o rušenju Jugoslavije, svetskom poretku i ulozi Rusije u njemu (VIDEO)

4 januara 2016

Putin movie 2334Novi dokumentarni film „Svetski poredak“ ekskluzivno je emitovan na ruskom televizijskom kanalu Rusija 1, a predsednik Vladimir Putin bio je među onima koji su za potrebe filma intervjuisani.

Dokumentarac je podeljen u sedam epizoda: „Pad sistema sa Jalte“, „Demokratija: Prva krv“, „Tehnologija obojenih revolucija – nasilna demokratizacija“, „Evropa kao evropski vazal i Migrantska kriza kao rezultat demokratizacije SAD“, „Garancije za stabilan razvoj u svetu – jedinstvo kroz različitost“, „Geopolitička borba mora biti civilizovana“ i, na kraju, „Interes zemlje iznad svega“. Svi delovi su konačno postali dostupni i publici van Rusije i možete ih pogledati u ovom članku.

Kao sagovornik, Putin je i bio najvažniji izvor informacija za dokumentariste. Bilo je reči o gotovo svim svetskim problemima, a ovde ćemo pomenuti samo najvažnije zaključke do kojih je ruski predsednik došao.

Putin je naglasio da je važno biti oprezan kada je u pitanju nuklearno oružje, navodeći da, iako Rusija drži svoje nuklearke spremne, „ona nikada ne bi zamahnula svojom nuklearnom palicom ka drugima.“

– Nadam se da ni jedna osoba na planeti nije dovoljno luda da se usudio da koristi nuklearno oružje – rekao je Putin.

NATO agresija na Jugoslaviju

U drugom delu, „Demokratija: Prva krv“, dokumentarac se bavi raspadom Jugoslavije i agresijom NATO pakta, ali i američkim intervencijama u Avganistanu, Iraku, ratu u Libiji itd. Među sagovornicima se, između ostalih, nalaze i premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić i naš čuveni filmski režiser Emir Kusturica.

– Rat u Jugoslaviji pokazao je svim stranama koliko je naša civilizacija prazna… bez ikakvih principa i ideala – istakao je Kusturica.

Nedostaci nacionalnih vlada nisu razlog za intervenciju

Po pitanju stranog mešanja u unutrašnje stvari država, ruski predsednik je rekao da nedostaci nacionalnih vlada ne bi trebalo da budu razlog za intervenciju.

– Najvažnije je da se ne podrivaju legitimne vlade i da se ne da uništava njihova državnost, čak i ako se čine nesavršenim – rekao je predsednik.


– Mislim da niko nikada ne bi trebao da nameta bilo kakve vrednosti, koje on/ona smatraju ispravnim, na druge. Mi (Rusija) imamo svoje vrednosti i svoje ideje o pravdi – objasnio je Putin.

Neke zemlje misle da mogu Rusiji da naređuju kako da se ponaša

Neke zemlje su izgleda „izgubile osećaj za realnost“ te misle da mogu da govore Rusiji kako da sprovedi svoju politiku. To se neće dogoditi, naglasio je Putin.

Geopolitika je odvuke bila važno pitanje u svetu. Ipak, Putin smatra da, ako se geopolitička borba ne može izbeći, onda bi barem trebalo da bude civilizovana, sa principima koji su univerzalno prihvaćeni i nadgledani.

– Od suštinskog je značaja za budući razvoj izgraditi odnose tzv. geopolitičke borbe koja je neizbežna i to je normalno. Ali potrebno ju je sprovesti u skladu sa civilizovanim pravilima – rekao je Putin.

Očigledno, Ukrajina je bila i na Putinovom umu.

– Kada je reč o Ukrajini i postsovjetskim zemljama uopšte, ja sam uveren da položaj naših zapadnih partnera – Evrope i SAD – nema veze sa zaštitom ukrajinskih interesa, već sa pokušajima da se spreči ponovno stvaranje Sovjetskog Saveza. Pri tom, niko ne želi da nam poveruje kada kažemo da Rusija nema za cilj ponovno stvaranje Sovjetskog Saveza – rekao je predsednik.

Problem Evrope je što nema nezavisnu spoljnu politiku

Prema Putinu, Zapad danas shvata da je napravio grešku podržavši puč protiv vlade u Ukrajini. Međutim, za sada Zapad nije spreman da to i prizna.

– Ne možete poboljšati ništa organizovanjem državnog udara. Da li se nešto poboljšalo u zemlji? Moć je u rukama oligarha – istakao je Putin.

– Niko ne želi da finansijski podrži Ukrajinu … Istovremeno, oni (Zapad) žele da prebace finansijski teret na Rusiju … Hajde da podelimo rizik, rekli smo. Spremni smo da restrukturiramo ukrajinski dug prema Rusiji… Oni ne žele da podele taj rizik – rekao je ruski lider.

Putin je takođe dotakao svojih komšija na evropskom kontinentu, navodeći da je „problem u Evropi to što nema nezavisnu spoljnu politiku. Uopšte.“

– Uloga Nemačke, koja može i treba da deluje na međunarodnoj sceni, ne može se zanemariti da bi se promenila postojeća međunarodna klima koja teži povećanju stabilnosti – rekao je Putin.

(Informer)

KOMENTARI9 komentara

 1. milan says:

  Imamo V.V.Putina i to je dovoljno, za sada, kao pocetak svega!

 2. Alojzije Stepinac says:

  @milan Je, nimalo ne virite iz njegova šu*ka! :-)

 3. Nemanja says:

  E moj stepincicu, mi smo bili za Rusiju i kad je bila na dnu i sad kad ide ka vrhu nadam se da cete i vi ustase biti uz ameriku kad dodje do dna.

 4. Alojzije Stepinac says:

  @Nemanja Nisi ti baš naročito pametan. Ne zanima nas Hrvate ni SAD ni Rusija. *ebemo mater i jednima i drugima. Nas zanima jedino i isključivo Hrvatska, naša domovina. Ako to znači da će nam sutra biti bolje uz Ruse, od*ebat ćemo Amere u sekundi i vratit im se nazad čim se pokaže da ruski interesi nisu u skladu s našima i da nam SAD može pružiti više. A vi slobodno stojte uz one koji su na dnu. Kakva vam je politika, tako vam i je.

 5. milan says:

  @Alojzije Nesto si rekao tacno, da odvajkada volimo Ruse i Rusiju, ali nikako da se iskazes i odredis prema svojemu starslavenskom porijeklu, ako nisi bot. Tko vam postavi predsjednika banane, tko vam postavi mandatara?! Problem kod vas tamo u banana drzavici je u tome sto ste intelektualno i moralno neuhranjeni, pa glad kao glad vas tjera da jedete i ono sto je nus proizvod probave!

 6. Apis says:

  Stepinac! Osobe koje se nude svima u celom svetu zovu se kurve. Mnogi će ih jbati ali svi se stide kontakta sa njima.

 7. Djeneral DRAZA Mihajlovic says:

  @Alojzije...niko nije toliko duboko u debelom crevu nemaca,amerikanaca,a nekada ste bili u SUPKU austro-ugara kao vi 'rvati iliti kurvati,evo i dokaza ;) SINU TISUĆLJETNE KULTURE Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača, Na poljima rodnim, braneći ih časno Kitio si cvećem svakog osvajača, Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno. Slobodu si večno, zakržljala raso, Ček’o da donesu tuđi bajoneti, Po gorama svojim tuđa stada pas’o, Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti. Pokaži mi redom Viteze tvog roda, Što balčakom s ruku slomiše ti lance, Gde je Karađorđe tvojega naroda, Pokaži mi tvoje termopilske klance. S tuđinskom si kamom puzio po blatu, S krvološtvom zvera, pogane hijene, Da bi mučki udar s ledja dao Bratu, I ubio porod u utrobi žene. Još bezbrojna groblja zatravio nisi, A krvavu kamu u nedrima skrivaš, Sa vešala starih novi konop visi, U sumraku uma novog gazdu snivaš. Branio si zemlju od nejači naše, Iz kolevke pio krv nevine dece, Pod znamenje srama uz ime ustaše, Stavio si Hrista, Slobodu i Svece. U bezumlju gledaš ko će nove kame, Oštrije i ljuće opet da ti skuje, Čiju li ćeš pušku obesit’ o rame, Ko najbolje ume da ti komanduje. BEDNICE NEMA TEBI i takvima kao sto si ti LEKA,puuu mater ti smrdljivu,puuu ljigo puuuu

 8. Kulak says:

  Rusija je u obavezi da nekom pomogne kad sa njom ima ugovor o vojnom savezništvu.

 9. namćor says:

  Ovde se, samo, potvrdjuje moj (autorski) vic: "Kako smestiti 4 Hrvata i 4 Nemca u lift nosivosti za 4 osobe? Lako. Prvo unutra pustiš Nemce, a Hrvati će im se, i tako, sami zavući u guzicu!"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *