FILIP RIKER: SAD nemaju poverenja u Milorada Dodika

FILIP RIKER: SAD nemaju poverenja u Milorada Dodika

1 septembra 2013

RikerSAD su razočarane zaostajanjem Bosne i Hercegovine u odnosu na susedne zemlje, ali to njene političke lidere ne brine i oni nastavljaju da se fokusiraju na ostvarenje svojih vlastitih, uskih i kratkoročnih ciljeva, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara filip Riker u intervjuu za “Dnevni avaz”.

Riker, koji se tokom posete BiH sastao s čelnicima političkih stranaka i predstavnicima državnih tela, kazao je da je “jasno da političari u BiH ne sarađuju niti su spremni na kompromise kojima bi prihvatili i podršku međunarodne zajednice”.

On nije imenovao nikog posebno, ali je ipak potvrdio da američka administracija nema poverenja u predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer “on ne ispunjava data obećanja”.

“Dodik jednom kaže jedno, a drugi put drugo. Jednostavno, on nije vredan našeg vremena”, kazao je.

Riker je ocenio i da sprovođenje dve ključne tačke reforme – presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-finci” i dodela potrebne imovine oružanim snagama – “uopšte nisu velika i teška pitanja koja se ne mogu rešiti”.

Sprovođenje presude kojom se eliminiše diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu otvoriće put približavanju BiH Evropskoj uniji, a rešavanje statusa vojne imovine bio bi novi korak na putu ka članstvu u NATO, ukazao je, podsetivši da u protivnom BiH preti dalje zaostajanje u odnosu na regiju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *