Film „Branio sam Mladu Bosnu” oduševio publiku na premijeri

Film „Branio sam Mladu Bosnu” oduševio publiku na premijeri

15 oktobra 2014

kum-mlada-bosna_620x0Istorijska drama “Branio sam Mladu Bosnu”, u kojoj scenarist i reditelj Srđan Koljević faktografijom, originalnim zapisima, filmskom fikcijom i emocijama govori o Mladobosancima, njihovim idealima i mladom advokatu Rudolfu Cistleru koji ih je časno branio, je premijerno izvedena pred prepunim gledalištem Sava centra.

Radnja filma počinje oktobra 1914, političko-sudskim procesom austrougarske vlasti protiv Gavrila Principa i Mladobosanaca optuženih za veleizdaju, koji su uhapšeni nakon atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda. U trenutku kada se Prvi svetski rat već rasplamsava, mladi advokat austrijskog porekla Rudolf Cistler, izabran da po službenoj dužnosti brani Mladobosance, dirnut njihovim idealizmom i uverenjima uspeva da sa pravne strane obori optužnicu. Iako su Princip i Mladobosanci unapred bili osuđeni, dok sudski proces nije ni započeo, njegova odbrana ušla je u svetske pravne udžbenike i do danas je ostala univerzalni moralni uzor…

Lik Rudolfa Cistlera sjajno je ostvario Nikola Rakočević, a u odličnoj glumačkoj ekipi dominirali su mladi glumci – debitanti, koji su za uloge Mladobosanaca nagrađeni ovacijama.

– Drago mi je što je publika prepoznala vrednost ove priče– kaže Nikola Rakočević. – “Mlada Bosna” je simbol borbe za pravdu i dostojanstvo, a Rudolf Cistler je bio tihi idealista, u najboljem smislu te reči. Branio je Mladobosance iskreno, utemeljeno, a gledano istorijski i politički – na vrlo opasan način, iako je znao kako stvari stoje i šta sve žrtvuje zbog toga.

Kao Gavrila Principa videli smo sugestivnog Miloša Đurovića:

– Suđenje Mladobosancima počelo je oktobra 1914, što se simbolično poklapa sa premijerom filma, i veoma sam srećan kako je publika reagovala – kaže Đurović. – Princip je bio srednjoškolac, mladić koji je svojim idealima i hrabrošću bio daleko iznad svoje generacije.

Marko Grabež i Marko Pavlović, takođe debitanti, doneli su sjajne likove Nedeljka Čabrinovića i Trifka Grabeža, kao i debitantkinja Vaja Dujović koja igra Jovanku, ženu Veljka Čubrilovića. Ovacijama su pozdravljeni i Milan Marić za lik Danila Ilića, i “veterani” – Vuk Kostić za lik Veljka Čubrilovića, Nebojša Glogovac, Dragan Petrović Pele, Branislav Lečić, Radoslav Rale Milenković, Boris Isaković, Branislav Tomašević, Ljubomir Bandović, Irfan Mensur…

Ovom ulogom zatvorio sam svoj “krug” – igrao sam Principa, pa sam igrao tužitelja koji ga ispituje, a u ovom fiolmu sada igram i njegovog branitelja – kaže Mensur. – Priča o Rudolfu Cistleru zaslužuje i film i seriju, ali mislim da ideja koju Cistler nosi zaslužuje priznanje koje treba da bude časno i opštepriznato. Danas, kada se istorija “cepa” i dnevno-politički upotrebljava, tužno je da takve moralne i ideološke gromade kao što je Cistler padaju u zaborav. Ovaj film je tu da oživi njegovu ideju – istakao je Mensur.

Producent projekta je Zoran Janković – kuća „Košutnjak film“, adistributer je „Art Vista“, film su podržali Filmski centar Srbije i RTS, a u autorskoj ekipi su i direktor fotografije Goran Volarević, kostimograf Boris Čakširan, scenograf Zorana Petrov, montažer Petar Putniković, umetnički direktor Slobodan Terzić, kompozitorka Biljana Krstić.

TASOVAC, VULIN…

U prepunom gledalištu Sava centra sinoć su bili i brojni predstavnici našeg javnog i političkog života – od ministara Ivana Tasovca i Aleksandra Vulina, do Siniše Pavića, Darka Bajića, Srdana Golubovića, Vuka Ršumovića, Miroslava Mogorovića, Sergeja Trifunovića, Vladimira Kecmanovića, Nataše Ninković, Radoša Bajića, Milovana Vitezovića…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *