Филм о Милици Ђорђевић – једином српском детету из Призрена

Film o Milici Đorđević – jedinom srpskom detetu iz Prizrena

12 februara 2015

572655_film-milica1--foto-promo_fDugometražni dokumentarni film „Milica“ priča o svakodnevici osmogodišnje Milice Đorđević, jedinog srpskog deteta u Prizrenu i upozorava na poentu – kada uskoro završiti četvrti razred kako će nastaviti školovanje, istakli su autori filma prilikom današnje promocije u Beogradu.

Cilj autora, kako kažu, nije da tim filmom osvajaju nagrade i priznanja, već da ceo svet vidi jednu priču o životu preostalih Srba u Prizrenu.

„Milica je film o našoj savesti“, ukazao je scenarista i režiser Dragan Elčić na konferenciji za novinare i dodao da su mu upravo mediji skrenuli pažnju na životnu priču te devojčice.

Trebalo mu je, naglasio je, dve godine da skupi hrabrost da se uhvati u koštac sa tom pričom.

„Nadam se da ovaj film neće ostati samo srpska priča, već da će preći granice“, podvukao je Elčić i naglasio da je upozoravajuća poenta filma što će Milica uskoro završiti četvrti razred i što se onda postavlja pitanje kako da nastavi školovanje.

Elčić, koji je profesor i šef katedre za tv režiju Akademije umetnosti u Beogradu, podsetio je da je MIlica do sada mogla da se školuje zahvaljujući eparhiji raško-prizrenskoj, koja je obezbedila nastavnika i prostorije.

„Danas, u 21.veku, ona živi bez prava na slobodu, dečju igru. Svaki dan ustaje u nadi da će se probuditi u okruženju sa drugarima. Medjutim, stvarnost je drugačija. Jednog dana će se upitati – zašto, a kako mi, odrasli, da joj odgovorimo na to pitanje“, istakao je on.

Glavni organizator Jelena Petković rekla je da je film napravljen sa željom da dokumentuje stvarnost kakva jeste, a da mu je cilj da ukaže i na problem sa kojim će se mala Milica uskoro suočiti.

Ona je podsetila da će Milica uskoro poći u peti razred i da će joj biti potrebne neke nove stvari, ali i novi nastavnici.

Prema njenim rečima, mediji su dosta doprineli da se sazna o Milici Đorđević i pomogli da se njen problem vidi, a cilj tog dokumentarca je da otvori priču tamo gde su mediji stavili tačku i iz perspektive Srba koji žive u Prizrenu pokaže kako izgleda svakodnevica.

„Radi se o priči jednog deteta u 21.veku u Evropi, detetu koje nema pravo na slobodu i dečiju igru“, istakla je Petković i dodala da će Beograđani imati po prvi put mogućnost da vide lica i drugih Srba koji žive u Prizrenu, koji govore iz svoje perspektive o sadašnjosti i okruženju.

Producent Jovan Marković izrazio je zadovoljstvo što je „Film i ton“ imao priliku da snimi film o velikoj životnoj priči.

Premijera će biti održana 20. februara u toj Dečijem centru za kulturu

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *