Филмска потрага за смехом и сном

Filmska potraga za smehom i snom

22 maja 2017

POSLE Festivala nagrađenih filmova i projekcija najzanimljivijih ostvarenja domaće i svetske dokumentaristike iz programa upravo završenog Beldoksa, bioskop „Vlada Divljan“ nastavlja da neguje svoj art koncept i obogaćuje repertoar.

Ovo je na konferenciji za novinare istakao reditelj Darko Bajić, umetnički direktor bioskopa, najavljujući nove sadržaje koji publiku očekuju tokom letnjih meseci.

– Imamo posebnu želju da promovišemo dokumentarce i pružimo šansu mladim autorima, i prvi korak ka tome je prikazivanje kratkih studentskih filmova. Gledaoci će imati priliku da ih vide pre redovnih bioskopskih projekcija.

Bajić je najavio i prikazivanje nagrađivanog dokumentarca „U potrazi za snom“, zajedno sa Mladenom Mitrovićem, autorom ovog filma. Od svetske premijere na festivalu u Sarajevu i na prošlogodišnjem Beldoksu, Mitrovićeva autobiografska priča sa velikim uspehom prikazana je do sada na tri kontinenta.

– „U potrazi za snom“ budi u gledaocima ono što im niko ne može oduzeti – smeh, suze, snove, sećanja. I dok Balkan i dalje broji sve što je u ratu izgubljeno, on priča drugačiju priču. Govori o onome najvažnijem što je preživelo – samom životu – rekao je Mitrović.

MUZIČKI DOKUMENTARCI

GOST konferencije bio je i Gordan Žakula, koji je govorio u ime kuće „2 i film“ iz Zagreba, najavljen je i Festival muzičkih dokumentaraca, koji je prošle godine pokrenula Sandra Rančić u saradnji sa Igorom Toholjem i Kulturnim centrom Studentski grad, kao i redovni repertoar bioskopa „Vlada Divljan“. Pred publiku stižu hitovi „Krug“, „Bar“, „Pariz može da sačeka“, kao i filmovi sa inovativnim autorskim pristupom, „Mučenik“, „Ne gledaj mi u pijat“, dokumentarac „Roko“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *