ФИНАЛНИ ПЛАН И ШОК: Крај националних држава? Немци траже федерализацију ЕУ – ЕВО ШТА СУ СПРЕМИЛИ ЗА СРБИЈУ

FINALNI PLAN I ŠOK: Kraj nacionalnih država? Nemci traže federalizaciju EU – EVO ŠTA SU SPREMILI ZA SRBIJU

4 aprila 2018

Zamislite Evropu bez neslaganja. Zamislite veliku imperijalnu vlast, koja komanduje čitavom Evropom. Zamislite Evropu sa jednom vojnom silom koja je odmah spremna za mobilizaciju. Zamislite Evropu u kojoj jedna centralizovana ekonomska vlast diktira spoljnu i unutrašnju politiku bez ikakvog razmatranja i usvajanja primedbi.

Ako vas ovo navodi na to da pomislite na imperijalni Rim, pogrešili ste, ali nije sve to daleko od toga. To je nova federalizovana Evropa koju predviđaju Francuska, Nemačka, Španija, Švedska, i neki drugi.

U ovoj novoj federalizovanoj Evropi, manje zemlje nemaju pravo glasa u politikama koje utiču na njihove narode. Ovde manje uticajne nacije moraju da pošalju svoju decu u rat, a da o tome zapravo ne mogu ništa da kažu. Pored toga, takođe i da snose demografske posledice takvih ratobornih politika, opet, bez mogućnosti da se tome usprotive, piše “Theduran”.

Ova ideja o ukidanju koncepta pojedinačnih nacionalnih država u Evropskoj uniji je nedavno uspostavljena od strane nekih evropskih parlamentarnih lidera:

Moramo imati hrabrosti da podelimo suverenitet u mnogim oblastima u kojima su napori pojedinačnih država sada uglavnom neefikasni i osuđeni na propast: od klimatskih promena do energetskih politika, od finansijskih tržišta do imigracionih politika, od utaje poreza do borbe protiv terorizma.

Došlo je vreme da se krene ka bližim političkim integracijama: federalnoj Uniji država sa širokim spektrom moći. Znamo da ovaj koncept podstiče neke kontroverze, ali protivljenje nekih ne može da ometa akciju svih. Oni koji veruju u evropski ideal moraju biti spremni da deluju, umesto da stoje po strani i bespomoćno posmatraju njegov postepeni pad. Zemlje članice koje još nisu spremne da se pridruže ovoj bližoj uniji mogu to učiniti u nekom kasnijem trenutku.

Bivši državni sekretar za odbranu i potpredsednik Parlamentarne skupštine Organizacije za bezbednost i evropsku saradnju, Vili Vimer, kaže da je ovaj predlog deo pokreta unutar EU da se umanje individualne, nacionalne prepreke većim strategijama EU. Vimer je nedavno rekao:

“Mi se suočavamo sa kritičnim odlukama u Evropskoj uniji ovih dana. Mislim da postoji velika prepreka za razvoj EU jer Brisel – pretežno Francuska i Nemačka – žele da se otarase nacionalnih država. Spajanje nacionalnih država je osnovnih princip evropske zajednice još od 1956. godine. Ovaj princip je nešto od čega Poljaci, ili Holanđani, Šveđani, Španci i Nemci nisu voljni da odstupe.“

Ovaj predlog bi Briselu pružio moć da nametne politiku i implementira strategije koje bi se inače mogle suočiti sa ozbiljnim prigovorima od nekih drugih zemalja članica EU. Vimer je kao primer pomenuo priznanje Kosova i nedavne kvote migranata koje su nametnute državama članicama EU.

“Oni su želeli da vide Kosovo, srpsku pokrajinu, kao nezavisnu državu. Pet zemalja u Evropskoj uniji se nije složilo, uključujući Španiju, Kipar i druge. Da bi prevazišli ovakav razvoj, oni imaju ideju u Briselu da se reše glasanja u EU kakvo postoji danas,“ objasnio je on.

“Merkelova je sama donela odluku – a ne nemački parlament, ne nemački zakon – da otvore nemačke granice,“ rekao je Vimer.

“Oni žele da promene unutrašnje zakone u Evrpi samo da bi omogućili nemačkim odlukama, ili francuskim odlukama, da nadvladaju nezavisnost zemalja kao što su Poljska, Mađarska, Češka Republika ili Slovačka.“

Veliki igrači, poput Nemačke i Francuske, žele da imaju moć da ostatku Evrope diktiraju kako će se stvari odvijati. U suštini, Francuska i Nemačka diktiraju tempo, podržane od strane njihovih prijatelja, dok manje zemlje, uglavnom one na istoku, samo treba uzmu ono što njihovi nemački prijatelji posluže. Ovaj potez bi rezultirao gubitkom suvereniteta time što bi većinu dobio Zapad.

(Mediji)

KOMENTARI11 komentara

 1. Strateg says:

  Text veze s’mozgom nema. Zamislite uredjenu zemju sa niskom stopom kriminala,zamislite sve političare iza rešetaka,zamislite uredjene gradove i tehnološki ravnopravnu zemlju. A za te tako reći ratove i mobilizacije bi se javljali dobrovoljno oni koji se osećaju sposobni i koji prodju rigorozne vojne testove. Tako da bi deset puta bolja bila ta unija evropskih država od ove trenutne prćije i posrnule države u svakom smislu. Biće da preko živi više Srba nego li u samoj Srbiji i ko za inat svi u toj uniji koja ugnjetava )))). Smešan text skroz.

 2. goran says:

  Nece moci, ceracemo se jos. Nemacka je mala zemlja cim stalno sanja kako da bude sto veca. Krupan covek se ne pita da li je visok ili nije, o tome stalno razmisljaju samo kepeci.

 3. doktrina soka says:

  SMO VI SANJAJYE.

 4. doktrina soka says:

  SMO VI SANJAJYE.

 5. Miroslav says:

  Isto to je hteo i Hitler...

 6. vindfaker says:

  Sve polako izlazi na videlo...IV rajh....

 7. Miraš says:

  Velike globalne rizike, prirodne ili režirane, hoće da iskoriste kao povod za oduzimanje suvereniteta ostalim evropskim državama. Na osnovu stečenog umeća, znanja i bogatstva nameću nam se kao "napredna" kultura za razliku od nas slabijih koji smo time automatski primitivnije kulture. Ali sve manje demografski plodna Nemačka ne može da funkcioniše bez mase gastarbajtera. Veština podvale je da reči "da podelimo suverenitet" zapravo znače da svima ostalima preotmemo suverenitet. Germani i Francuzi kao deo velike porodice indoevropskih naroda imaće glavnu reč, a treba se setiti da sistem i praksa verovanja da su svi ljudi rodjeni NEJEDNAKI potiče još od drevnih Indoevropljana. Civilizacija se nije mnogo promenila u kulturnom smislu u tako dugom periodu vremena. Znači sutra ako EU elita još više zaoštri odnose prema Rusiji, Turskoj, Bliskom istoku, severu Afrike, itd mi samo treba da slušamo najjače i to bezpogovorno, još i da učestvujemo u tome i da trpimo ko zna kakve posledice. Evropa u celini se prepušta diktaturi vodećih političara najjačih evropskih naroda i država a ostali sitniši kako im bude. EU je samo filijala američke politike u Evropi. SED-Sjedinjene evropske države su kopija originala SAD-Sjedinjene američke države. Nemačka u svemu tome jeste dvostruko zainteresovana kao ekonomski najpovlašćeniji vazal i još sa istorijskim pamćenjem neispunjenosti da vlada čitavom Evropom i ostalim delovima sveta. Tu je i Francuska sa veoma sličnim motivima. Radoje Domanoviću slično se dešavalo i u tvoje vreme. Au gde nas slepi vodja vodi!

 8. rajko says:

  I TAKO HITLER U GROBU PRESRECAN TAPSE RUKAMA I HVALI SE EVICI KAKO CE IPAK OSVOJITI BAR EVROPU AKO NE MOZE CEO SVET... JUPIIIII !!!

 9. dusanmal says:

  Jedina greska u clanku je da nekako par nacija, Francuska i Nemacka, vode taj trend ka centralizaciji. Problem trenutne EU, koja ide u tom smeru, je da su na celu neizabrane birokrate sa totalitarnom moci nad svim clanicama. Trenutno Nemacko drzavno vodjstvo je iz te iste ideologije ali cak i da Nemci izaberu nekoga skroz obrnutih verovanja-mocne birokrate u Briselu bi i njima diktirale. To je konceptualni problem trenutne EU: previse moci centralizovano u grupici neizabranih birokrata van icije kontrole. Briselske birokrate prate Progresivizam(Naprednjastvo). I samo uspeh te ideologije ih zanima. To je nad-nacionalni koncept, da pocrkaju i svi Francuzi i Nemci-to nije vazno sve dok ideologija uspeva. Ne samo sto im smetaju koncepti granica i ekonomskih razlika vec im najvise smeta postojanje kulturnih razlika. Zato zakoni koji teraju sve u "napredne" koncepte u svakom uglu drustva. Cilj je Evropa pa i Svet u kome vlada jednaka kultura bez razlika, svuda, gde ljudske razlike ne postoje. Bez obzira sto su neminovne, jer ko je razlicit taj ce stap da dobije. "Borg" iz Zvezdanih Staza. Jer niko ne sme da razlicito radi, misli, zivi,... Najzad @Miras-To je Srpska zabluda da je nekako EU politika filijala SAD. Bas naprotiv, u slucaju da iznikne ovakva EU-prvi konflikt bi bio sa SAD. EU iznice iz Francuske Revolucije i kolektivizma. SAD revolucija iznice iz Grckih demokratskih korena, Magna Karte i vaznosti individualnih prava nad bilo kakvim kolektivom. Zato je apsolutna sloboda govora bez koncepta "govora mrznje" koren SAD, sloboda nosenja oruzja bez ogranicenja,... anatema za kolektivne EUropljane.

  • Miraš says:

   Evropska unija je evroATLANTISTIČKA. Oslobadjanje Evrope od nacizma poslužilo je i za okupiranje zapadne i srednje Evrope od strane NATO. Alijansa NATO stvorena je još 1949 godine i sadašnja EU ne bi mogla nastati bez dozvole NATO-a. Ona je nastala sa dozvolom NATO-a i zasad odlično služi kao ekonomska podloga za širenje NATO-a na Istok. Još 70 godina američki stručnjaci su predvideli da će doći do ozbiljnih ekonomskih potresa u komunističkom bloku. I već tada tih istih 70-tih su počeli da rade na atlantističkoj doktrini koja je objavljena 1991.godine. Nije slučajno što nakon sloma komunizma i raspada Varšavskog pakta baš tada niče Evropska unija. Ona je poslužila kao ekonomski mamac da nove članice unije mogu pristupiti uniji samo ako su prethodno ušle u NATO. Jedino Kipar, Malta i Irska nisu ušle u NATO pre ulaska u uniju, ali te tri zemlje ne smetaju bilo kakvom širenju NATO-a, a sasvim sigurno ne smetaju širenju te alijanse na istok. Dok prostor bivše SFRJ značajan je i za širenje NATO'a bilo ka Rusiji bilo ka Bliskom istoku. E zato smo i mi dobili neke ekonomske potrese 80-tih i zatim separatizam pa ratove. Raspad bivše SFRJ i sam gradjanski rat je itekako bio poželjan sa stanovišta osvajača jer to je njima manje posla i ne ginu njihovi sinovi i kćeri. U uslovima separatizma i gradjanskog rata raspašće se i armija kao što je bila JNA a onda manje manje državice će lakše uvući u svoju NATO alijansu i tako rade što ratovima što u miru sa ciljem da osvoje ceo Balkan.

  • Miraš says:

   Slažem se da postoje neke razlike izmedju SAD i EU koje ste naveli, ali one nisu značajne. One postoje ali više spolja i na površini pojave. "Na površini pojave, a šta je unutra i šta je suština" - ovo je stari marksistički izraz koji je služio za početak analize. Ne treba baš sva znanja olako odbacivati... A danas unutra kada se zagrebe u SAD, NATO i EU glavna moć je skoncentrisana u državi SAD i ta ista moć diktira kakvo će biti ponašanje Evropske unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *