„FINANCIAL TIMES“: Сваки расплет завршиће се – колапсом ЕУ

„FINANCIAL TIMES“: Svaki rasplet završiće se – kolapsom EU

23 juna 2015

europa-crisis43Da bi rešile problem grčkih dugova, evropske vlasti mogu izabrati jedan od tri puta – napraviti Atini ustupke, tvrdo se držati svojih uslova i navesti Grčku da napusti evrozonu ili poći na kompromis između onoga na šta pristaju vlada Aleksisa Ciprasa i grčki poverioci.

Objavljujući ovo, Financial Times je ukazao da bi prva varijanta podrazumevala otpisivanje dela grčkih dugova, što bi Atini dalo priliku da odustane od reformi koje joj poverioci nameću.

Britanski list uz ovo dodaje: „Lideri EU se boje da će uništiti evrozonu ako pokušaju da je preko ovakvih ustupaka spasavaju“.

U slučaju popuštanja Grcima, od politike stezanja kaiša odmah bi odustale Irska, Portugal, Španija i Letonija. A zemlje koje su Grcima pozajmile najveći novac – Nemačka, Francuska, Finska i Holandija – morale bi da svojim građanima i poreskim obveznicima objašnjavaju zbog čega treba da taj novac zaborave.

To bi podiglo novi talas u korist krajnje desnice, nacionalista i evroskeptika koji bi doveli u pitanje ne samo evrozonu nego i samu Evropsku uniju.

FT naglašava da bi izlazak Grčke iz EU verovatno prvo osnažio integracione procese u EU, možda i preko formiranja bankarske unije. Samo, sever Evrope – koji samo što je shvatio da sa Grčkom odlaze njegove pare – teško da bi hteo da ima posla sa bankama sa juga EU.

Zato Financial Times opominje: „Političke posledice odlaska Grčke mogle bi da budu kastastrofa za EU. Razbijena i destabilizovana Grčka, koja bi bila van evrozone, ostala bi bar neko vreme u EU. Za to vreme bi Atina imala mogućnost da blokira političke inicijative EU, uključujući i sankcije protiv Rusije“.

Opasnost trećeg scenarija – tvrdi Financial Times – u tome je što je grčki dug pretežak i za EU.

List tvrdi: da do krize nije došlo sada – došlo bi nešto kasnije:

„Grčka kriza je osvetlila osnovnu činjenicu da propast evrozone bila ugrađena u samo njeno formiranje. Istorija je već dokazala: da se urušavaju valute iza kojih kao garant ne stoji država-nacija… Gorka istina je u tome da su tvorci jedinstvene evropske valute stupili na opasnu i neutabanu stazu. A bezbedne odstupnice nema i ne može da bude“.

Britanski list zaključuje: svaki rasplet grčke dužničke krize završiće se kolapsom evrozone.

KOMENTARI3 komentara

  1. Steva says:

    To cudo od "demokratije" EU treba svakako da se rasturi i onaj ko napravi prvi i pravi potez u rasturanju,treba mu dati Nobelovu nagradu.

  2. mister Tucoprc says:

    KAKO GOD OKRENU, CRNO IM SE PIŠE. A GROBARI VEĆ BRUSE NADGROBNI KAMEN I GRAVIRAJU 2 SLOVA-EU :-)))

  3. zeljko says:

    Evrozona mora propasti niti je imala jedinstveu politku niti finanicranje niti povoljne kredite, takoder kad propadne imat ce problem jer su u ratu s rusijom snakcije i tu ce industrija tesko imati sirovine VELIKI PROBLEMI BUDUCNOSTI NE EVROPE POJEDINIH ZEMLJA U NJOJ KAD SE RASPADNE I POSLE NJE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *