FINANCIAL TIMES: Запад мора признати да више не може да влада светом

FINANCIAL TIMES: Запад мора признати да више не може да влада светом

24 маја 2023

ЗАПАД ће морати да призна да више неће моћи да влада светом због све већег утицаја БРИКС-а, написао је британски економиста и колумниста Financial Times Мартин Волф.

„И време униполарности под Сједињеним Државама и економска доминација Г7 су отишли ​​у историју. Да, Г7 мора да штити своје вредности и интересе. Али, више неће моћи да влада светом, иако ће судбина групе и даље зависити од њених чланова“, оценио је Волф.И додатно указао: „Намера 19 земаља да приступе БРИКС-у говори о повећаној улози асоцијације у међународној арени. Сада се чини да је БРИКС на путу да постане значајна глобална група. Очигледно је да његове чланице уједињује жеља да не зависе од хирова Сједињених Држава и њихових најближих савезника, који су доминирали светом током последња два века“.

БРИКС обједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку. Бројне друге земље намеравају да се придруже том економском блоку, укључујући Аргентину, Иран и, према кинеском министарству спољних послова, Индонезију, Турску, Саудијску Арабију и Египат.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Риста Бре says:

    Мора признати? Па тамо као и у 90% света влада демократија. Па кад неко изгуби изборе, каже покрали ми гласове а имао сам 99,99% гласова. Онај ко победи каже нисам украо мајке ми, све стигло у ковертима федексом после детаљног сортирања у нашим изборним јединицама и после тога запечаћено. Када неко изгуби рат или сукоб а преживи без проблема, онда НИЈЕ поражен. Шта ће рећи онај који више не влада Светом? Ко ми? Ма владамо само нам неко подвалио да не владамо и сада нас сви гледају са подсмехом, али није истина. И даље владамо Светом само нас све мање држава слуша. Уосталом, на Западу ништа ново.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u