FINANCIAL TIMES: Запад мора признати да више не може да влада светом

FINANCIAL TIMES: Zapad mora priznati da više ne može da vlada svetom

24 maja 2023

ZAPAD će morati da prizna da više neće moći da vlada svetom zbog sve većeg uticaja BRIKS-a, napisao je britanski ekonomista i kolumnista Financial Times Martin Volf.

„I vreme unipolarnosti pod Sjedinjenim Državama i ekonomska dominacija G7 su otišli ​​u istoriju. Da, G7 mora da štiti svoje vrednosti i interese. Ali, više neće moći da vlada svetom, iako će sudbina grupe i dalje zavisiti od njenih članova“, ocenio je Volf.I dodatno ukazao: „Namera 19 zemalja da pristupe BRIKS-u govori o povećanoj ulozi asocijacije u međunarodnoj areni. Sada se čini da je BRIKS na putu da postane značajna globalna grupa. Očigledno je da njegove članice ujedinjuje želja da ne zavise od hirova Sjedinjenih Država i njihovih najbližih saveznika, koji su dominirali svetom tokom poslednja dva veka“.

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Brojne druge zemlje nameravaju da se pridruže tom ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran i, prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, Indoneziju, Tursku, Saudijsku Arabiju i Egipat.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista Bre says:

    Mora priznati? Pa tamo kao i u 90% sveta vlada demokratija. Pa kad neko izgubi izbore, kaže pokrali mi glasove a imao sam 99,99% glasova. Onaj ko pobedi kaže nisam ukrao majke mi, sve stiglo u kovertima fedeksom posle detaljnog sortiranja u našim izbornim jedinicama i posle toga zapečaćeno. Kada neko izgubi rat ili sukob a preživi bez problema, onda NIJE poražen. Šta će reći onaj koji više ne vlada Svetom? Ko mi? Ma vladamo samo nam neko podvalio da ne vladamo i sada nas svi gledaju sa podsmehom, ali nije istina. I dalje vladamo Svetom samo nas sve manje država sluša. Uostalom, na Zapadu ništa novo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *